« Wetenschappelijk verklaard | Main | Zo ben ik »

Buenos dias, mi Amor

Elke morgen om kwart voor zeven breng ik Luchiano (6) naar school. De Marnix Basisschool. Als ik van de Dr. Maalweg rechtsaf de Caracasbaaiweg opdraai, stop ik even aan de rechterkant van de weg om een Vigilante te kopen voor Lucy. Kranten kan men op alle drukke straathoeken kopen. De verkopers zijn bijna altijd vrouwen en volgens mij voor het grootste gedeelte afkomstig uit de Dominicaanse Republiek.

Het is geen licht werk. De dames lopen met een flinke stapel kranten onder hun arm heen en weer naar auto's die even claxonneren, ten teken dat men een krantje wil kopen. Daar komt bij dat het hier sinds december vaak regent, dan moeten de dames behalve de kranten ook nog een paraplu zien vast te houden.

Net als aan de tandarts en de kapper (en aan Lucy niet te vergeten) ben ik trouw aan mijn krantenverkoopster. Soms staat ze op zaterdag op een andere kruising. Als ik haar te laat heb opgemerkt prefereer ik een blokje om te rijden en de krant alsnog bij haar te kopen in plaats van bij een vreemde krantenverkoopster.

Mijn krantenverkoopster heet Grecia, dat betekent Griekenland. Elke morgen voeren we een kort gesprekje. Grecia is een jaar of 35, heeft zwart krullend haar en kijkt altijd (vr)olijk. Op Curacao gaat het er amicaal aan toe. Zo noemde Grecia mij al snel dushi, wat zoveel als schatje betekent, en mi Amor. Dat zegt zij overigens tegen al haar klanten.

Soms praten we in het Papiamentu tegen elkaar, soms in het Spaans. Na een tijdje begon ik ook Hola mi Amor tegen Grecia te zeggen. Of Buenos dias, mi Reina (Goedenmorgen, mijn Koningin). Voor de gezelligheid. Niets aan het handje.

Totdat Luchiano de krantenverkoopsterkwestie eens ter sprake bracht bij zijn moeder. "Weet je dat papa altijd mi Amor of mi Reina tegen die mevrouw van de kranten zegt?". U begrijpt dat Lucy meteen verhaal kwam halen. "En hij heeft ook haar naam gevraagd enzo", ging de kleine rat onverstoorbaar verder.

Ik kon me nog net uit mijn penibele situatie redden door te stellen dat Nederlanders nu eenmaal wat warmbloediger zijn en dat dit soort woordjes er bij ons gewoon standaard inzit. Maar dan ook alleen omdat Lucy daarvan nogal in de lach schoot.

Comments

hahahahahahahahaaha! Go lucy go lucy!

Nu zeg ik tegen iedereen schatje. Linda heeft dus niets door, dat er een extra schatje er tussen zit. Over trouw gesproken: ik heb een WC waar aan ik zeet trouw ben.

Casa past zich aan de omstandigheden aan. Heel goed. In ieder geval klinken zijn vriendelijkheden vele malen beter dan "dag mevrouwtje" of iets dergelijks.
CasasPa

Hoe is het mogelijk dat een rat "Hand in Hand kameraden" zingt ?

@CasasPa: Thanx! Nog een kleine tip: het is handig als je je naam ook invult in het vakje... :-)

Haha die Luchiano, zorg maar dat je nooit chantabel wordt want dan gaat je dat veel zakgeld kosten.

Over met de budget fun???

'Doek valt voor Air Holland'

Uitgegeven: 10 februari 2004 08:12

AMSTERDAM - De noodlijdende luchtvaartmaatschappij Air Holland wordt hoogstwaarschijnlijk failliet verklaard. De rechtbank in Haarlem beslist dinsdag namelijk over een tweevoudige faillissementsaanvraag voor de chartermaatschappij, aldus De Telegraaf.

Passagiers die via grote reisorganisaties als Thomas Cook, TUI en First Choice een vakantie hebben geboekt hoeven zich geen zorgen te maken. De Exel Aviation Group, eigendom van de Amsterdamse zakenman Erik de Vlieger, heeft laten weten dat de vluchten van onder meer Arke, Holland International, Neckermann, Kras en Sunshine normaal door zijn maatschappij worden uitgevoerd.

Mensen die bij Air Holland een reis naar de Antillen hebben geboekt zijn minder verzekerd van de doorgang van hun reis. De driehonderd medewerkers van Air Holland zijn inmiddels overgestapt naar Holland Exel, de nieuwe maatschappij van De Vlieger.

Een ode aan de krantenverkoopsters en een wijze les in één. Mijn dag is met een glimlach begonnen.