« SQL in Le Clochard | Main | Pagara & Whiskey »

Ergilio Hato (2)

Zoals maandag gemeld heb ik het boek over Ergilio -Orilio- Hato gekocht en inmiddels ook gelezen. Dat was een tijd geleden, dat ik een boek heb gekocht! Gelukkig is het een zeer leesbaar boek. Niet te dik, veel foto's en bovendien zowel Nederlands- als Papiamentstalig. Dat scheelt dus de helft bij het doorlezen.

Het is een inspirerend boek, met vele verhalen. Uiteraard over Ergilio als sportman, maar het geeft ook inzicht in de Curacaose maatschappij van destijds. Ik kom daar zeker nog op terug, maar voor nu een kleine anekdote.

Ergilio Hato is geboren op 7 november 1926. In 1945 was hij dus 19 jaar oud en moest in militaire dienst. De CVB (Curacaose Voetbalbond) organiseerde een groot internationaal tournooi met als deelnemers Curacao, Colombia, Aruba, Suriname en Feyenoord. Het Curacao Dreamteam won al haar wedstrijden.

Feyenoord werd tweede in dat tournooi, een teleurstelling. Daarom organiseerden de Nederlanders in 1946 een rematch. In juli 1946 ging het Curacao Dreamteam met Ergilio Hato aan boord van het stoomschip Boissevain. De reis naar Nederland duurde drie weken en de Curacaoenaars zouden drie maanden in Nederland verblijven.

De eerste wedstrijden tegen de Volewijckers, Feyenoord, NEC en de Limburgse Mijnwerkerscombinatie gingen verloren. Men moest nog wat wennen. Hierna werden overwinningen geboekt op achtereenvolgens LONGA, Groningen, Vught en Blauw Wit.

De volgende passage kan ik echt niet leuker opschrijven, vandaar het volgende citaat:

"De Curacaoenaars hadden het enorm naar hun zin in Nederland. In zijn boek Geen woorden maar daden schrijft Phida Wolff jr., voormalig administrateur van Feyenoord:

Het grootste probleem was om het gezelschap weer naar Curacao terug te krijgen. Iedereen slaakte een zucht van verlichting toen dat gelukt was."

Tot zover het citaat. Met het stoomschip Stuyvesant van de KNSM keerden de helden terug naar Curacao.

Het boek is een aanrader voor eenieder die van sport en/of van Curacao houdt.

Valdemar Marcha / Nancy van der Wal: Ergilio Hato: simpel, sierlijk, sensationeel.
ISBN 90 6665 546 1 / NUR 523
Uitgeverij SWP Amsterdam

Comments

Zelf had ik nog niet eerder van Ergilio Hato gehoord. Het feit dat deze legendarische sportfiguur in een rechtstreeks duel tussen CasaSpider en Google onverdiend hard onderuitging, bracht mij ertoe om het www nogmaals te attackeren. Helaas leverde deze doelpoging ook geen doelpunt op. Het www brengt over Hato inderdaad weinig informatie aan het licht. Enige uitzondering hierop betrof onderstaande anekdote. Hoewel ik denk dat de genoemde feiten niet geheel op waarheid berusten, ga ik er van uit dat je het maar moet geloven totdat het tegendeel wordt bewezen. Opgenomen in de rubriek “sporthumor” doet deze anekdote het volgens mij wel leuk als aanvulling op eerdere berichtgevingen.

De wraak van Hato

Op Curaçao was een van de voetbalhelden de keeper Hato. Een reusachtige kerel met handen als kolenschoppen en een spectaculaire stijl van doelverdedigen. Een Nederlandse journalist, werkzaam bij een krant aldaar, versloeg een wedstrijd van Hato en schreef dat de doelverdediger die dag niet op z'n best speelde.
Een paar dagen later reed hij door Curaçao met zijn auto en werd tot stoppen gemaand door een zeer grote verkeersagent...het was Hato.
"U krijgt van mij een bekeuring," sprak Hato op strenge toon.
"Waarom?" vroeg de verbaasde journalist. "Heb ik iets verkeerds gedaan? Te hard gereden? Te veel links?"
Daarover wilde de agent niet in discussie treden. "U krijgt een bekeuring en daarmee basta." En dat ging zo een paar weken door. Telkens als de journalist agent Hato wilde passeren, werd er een immense hand opgestoken en kwam de onvermijdelijke tekst: "Ik moet u bekeuren."

Bron:
http://www.sporthumor.nl/SHframes4.html?url=/SHframes3.html%3Furl%3D/SporTHumoRdewraakvanHato.html

Ik heb die link ook gevonden, geloof echter zeker niet dat het om Ergilio Hato gaat. Hij heeft 20 jaar op een benzinewagen van Maduro gewerkt en daarna bij de ALM in de catering.
Hij is nooit politieman geweest. Wie weet betreft het een familielid...

Tja, ik ben uiteraard geen Curacao-kenner in het algemeen en heb me ook niet verdiept in de genealogie van Ergilio in het bijzonder, dus daar moet ik het antwoord op schuldig blijven. Maar jij hebt inmiddels het boek gelezen zodat ik niet aan jouw woorden hoef te twijfelen. Bye the way, over familieleden gesproken ... je hebt nog niet gegokt wie het bericht heeft geposted. Als je het dit jaar nog raadt, ga je door voor de bonus (kleine kans...), zoniet dat vertel ik het je volgende jaar (grote kans...). Eén advies: zorgvuldig lezen en logisch nadenken. De laatste 2 zinnen van je antwoord bevatten 2 cruciale sleutelwoorden naar de oplossing. Plaats dit in het juiste perspectief met de afzender en voila je bent eruit.
Wellicht een aardig nadenkertje zo op de laatste dag van 2003. Je mag me ook mailen als je het weet.
Alvast een goede jaarwisseling gewenst en een gezonde start van 2004!

Nou vooruit dan maar, een bonus is namelijk altijd welkom.
Ik tip op mijn neef Andre Kroes!

Over de Volewijckers, boeken en aanraders gesproken: www.hardgras.nl nummer 35.

http://www.hardgras.nl/archief/archieffrag_35.html

Weliswaar door en voor 'semi-intellectuelen' maar daar laten we ons niet door weerhouden :-)

Bedankt voor de complimenten over het boek. Het was een hele eer om deze man te mogen ontmoeten en een boek over hem te schrijven. Het is inderdaad jammer dat zo weinig over Ergilio is geschreven. Er zijn helaas meer Curacaose (voetbal) helden die 'vergeten' zijn.
Ergilio is geen politieman geweest, dus het stukje uit 'sport humor' klopt kan geen kanten.
Groeten uit Curaçao

Bedankt voor jou interesse voor mijn vader.
Hij was en is nog steeds een bijzonder mens voor iedereen die hem had mogen kennen.Boven al was hij een liefdevolle vader en vriend.
Ik begrijp en accepteer dat mensen die niet weten wie hij was een ander mening en omschrijving mogen hebben over hem.
Wij( en dat zijn samen met mijn vele mensen) die deze bijzondere mens hebben mogen kennen weten dat hij simpel heeft geleefd,met veel respect en warmte voor anderen.

Groeten uit Haarlem.