« Lisbeth | Main | Autoweek schiet mis »

Domenica In

In het begin van de negentiger jaren groeide het aanbod van buitenlandse TV-zenders snel. Ik woonde toen in Utrecht en op een goede dag zette Casema de Italiaanse zender RAI Uno op de kabel. De meeste programma's vond ik saai, voornamelijk omdat ik geen Italiaans spreek.

Als ik op zondagmiddag thuis was, luisterde ik naar Langs de Lijn en keek naar het programma Domenica In, uitgezonden door RAI Uno. Volgens mij betekent Domenica In zoiets als Op zondag, maar ik kan daar zomaar naast zitten. Eigenlijk is Domenica In een sportprogramma, de tussenstanden van de Italiaanse Serie-A scrollen regelmatig over het scherm. De sportinformatie valt echter in het niet bij het aanbod van spelletjes, interviews en muziek.

Een aantrekkelijk aspect van het programma waren de presentatrices, zonder uitzondering dames die hun sporen in de showwereld hadden verdiend. Mijn favoriete was Alba Parietti, maar ook Valeria Marini mocht er zijn. En dan waren daar de talrijke regazzi, leuk geklede meisjes, om de boel op te fleuren.

Een luchtig programma dus. Toch levert dit programma zo nu en dan een controverse op. Men had een nieuw spelletje bedacht. Kijkers konden opbellen en zeggen waar zij hun buik van vol hadden, Basta! in het Italiaans. De bedenkers dachten dat het verkeer, de criminaliteit of de belastingen bovenaan zouden eindigen. Tot hun onthutsing bleken de kijkers afgelopen zondag massaal genoeg te hebben van hun premier, Basta Berlusconi!

Domenica In: Mara VenierDat was niet de bedoeling. RAI Uno is een pro-Berlusconi kanaal. Men probeerde de uitslag van het TV-referendum weg te moffelen, hetgeen mislukte omdat teveel mensen inmiddels op de hoogte waren. De tweede plaats op de Basta!-ranglijst was voor De vernietiging van onze planeet en ook mannen als Bin Laden en Saddam Hussein bleven ver achter bij Berlusconi. RAI Uno verklaarde dat het spelletje slechts als grap bedoeld was en niets met een peiling te maken heeft.

In 1997 was er ook al een schandaal. Bij een telefoonspelletje, geleid door presentatrice Mara Venier, was veel geld te verdienen. Ondanks dat de vragen pittig waren, bleken de prijzen vlotjes gewonnen te worden. Men vermoedde fraude en legde een valstrik: op het allerlaatste moment werd de vraag gewijzigd.

Toen Venier vroeg wat de nieuwste plaat was van de zanger Franco Califano, een gast in haar programma, antwoordde Marco uit Ostia: 'Juliette Mayniel'. Maar dat was het goede antwoord op de vraag die kort daarvoor nog gold, namelijk wie de moeder is van de acteur Alessandro Gassman!

Ik zie nog het verbouwereerde gezicht van Mara Venier, die onmiddellijk de uitzending staakte. Een agent van de financiŽle politie werd de hoofdverdachte.

Nog even over het Basta!-Format, dat moet toch heel goed te verkopen zijn aan de Anti-Chavez zenders, en dat zijn ze bijna allemaal, in Venezuela! Het Referendo Revocatorio is zondag 5 oktober niet doorgegaan.

Comments

He kom op, het is Italiaans. Wat verwacht je dan?

Misschien is Basta wel iets voor het tv programma dat RTL5 wekelijks door Feyenoord laat maken en dan ook nog uitzendt.

Ik denk dat Rob Baan nu nog voor Ajax komt te staan in de lijst van zaken waar men genoeg van heeft.

Waarom is het referendum in Venezuela niet doorgegaan?

Ik heb ooit een hele film gekeken op Rai Uno. Prachtig over radio buizen ed. Toen zonden ze nog wel eens zonder een code uit. Maar ja. ik spreek de taal, misschien was dat het ook wel.

Nu met de schotel kan ik 300 TV stations bekijken. 200 vallen gelijk al weer af, dat zijn de porno zenders.

Dan blijven er nog 100 over. Waarvan de sport TV zenders weer vanafvallen. 50 stuks. Blijven er nog 50 over. Maar daarvan kan je er 25 zenders niet van bekijken, omdat ze spelletjes uitzenden.

Blijven er 25 over. Van die 25 kan je er 24 zo weg doen. Dat zijn propagana nieuwszenders.

Blijft er EEN over. En die zend nu net in een taal uit die ik niet kan verstaan.

Nu maak je me wel nieuwsgierig welke taal dat is, Brillie. Is het Belgisch (VTM)?

Ik woon in Italie en het blijft interessant om te zien hoe ze hier met hun belachelijke premier omgaan. Na de resultaten van dit spelletje wordt er door Forza Italia, de partij van Berlusconi, geroepen dat dit het bewijs is dat Berlusconi amper macht over de Rai heeft en dat de Rai wordt geregeerd door links (stokpaardje van onze Silvio). Dus dit was niet spontaan maar allemaal in de kaart gezet door de vijanden van Berlusconi. Rare jongens die italianen...

Nee. Dat is Matoinees.

renato zierro

georgio panariello......