Main

Kunst Algemeen Archives

October 1, 2002

Le Chien

Vroeger was ik een vreemd mannetje. Mijn zus Pascale herinnert me soms nog aan die tijd die werd getekend door Alter-Ego's. Zo ging ik een tijdje als Mr. X door het leven, gevolgd door een periode als De Paus. Met een klein, oranje, plastic keppeltje op mijn hoofd liep ik wat door de tuin. De meest traumatische herineringen heeft Pascale echter aan het Meneer Jamin tijdperk. Als mijn zusje met mij wilde praten, moest zij eerst haar vinger opsteken en zeggen: 'Meneer Jamin, mag ik u wat vragen?'. Met mijn zusje is het later allemaal best goedgekomen.


Le Chien


In die tijd studeerde ik in Utrecht. In de weekenden kwam ik nog wel eens thuis en Pascale had net een schildersuitrusting gekregen. Een ezel en wat waterverf. Hier kon Meneer Jamin zijn artistieke lusten goed op botvieren. Het hele weekend werd noest doorgewerkt en sindsdien was mijn naam Pablo Jamin.

Vijf schilderijen werden gefabriceerd. Ik hing ze aan de muur in de woonkamer. Mijn ouders dachten waarschijnlijk 'ach, maandag is hij weer in Utrecht, dan halen we ze er gauw weer af'. 's Avonds kwamen er wat vrienden op bezoek. Zij bekeken de schilderijen eens en konden niet geloven dat ik ze had gemaakt. Niet omdat ze zo mooi waren, maar omdat ze dachten dat mijn zesjarige zusje Pascale ze had gemaakt. Dat was een klein deukje in Pablo Jamin's zelfvertrouwen. Een dag later kwam echter een vriendin van zus Margriet op bezoek. Deze vriendin had echt kijk op kunst, zij dacht meteen dat ik op de Kunstacademie zat. Ik was zo blij met deze opmerking dat ik haar, met pijn in mijn hart, een schilderij kado heb gedaan.

Nog even over het schilderij. Le Chien is een portret van onze toenmalige hond Sita, ja dat was lang voordat Starmaker of hoe het dan ook moge heten, werd bedacht. Na Le Chien volgde Le Chien 2, op verzoek ook hier te bezichtigen. En er gebeurde iets fascinerends met de schilderijen, het zou mijn schilderskenmerk worden. Hieraan kan een authentieke Pablo Jamin herkend worden. Let op het oog van de hond, de verf is uitgelopen. Het heeft iets weg van een traan. Alle door Pablo Jamin geschilderde hondenogen zien er zo uit, is het niet merkwaardig?

October 16, 2002

Le Chien 2

Eerder deze maand schreef ik over mijn Pablo Jamin tijdperk. Dit tijdperk duurde een heel weekend en Pablo J. vervaardigde maarliefst vijf schilderijen. Het meesterwerk Le Chien was hier reeds te bezichtigen.

Le Chien 2De mededeling dat er ook nog een Le Chien 2 bestaat, heeft voor een stortvloed van reacties gezorgd, waarin ik bijna werd gesmeekt om ook dit schilderij op het web te plaatsen. Wel, reŽel gesproken: na lang zeuren mijnerzijds staat Diamond Piet er nu op dat ik een foto ook van dit schilderij plaats.

Vandaag is een mooie gelegenheid om aan dit verzoek gehoor te geven. Waarom vandaag vraagt u zich misschien af, omdat het kabinet gevallen is wellicht? Omdat als Bonhoff en Heijnsbroek vechten om een been, de PvdA gaat ermee heen? Ha, en dan dacht ik nog dat het op Curacao zo'n zootje was qua politiek, met een veelheid van vooral persoonlijke irritaties jegens andere politici.

Maar neen, Le Chien 2 heeft u vooral te danken aan mijn derde Spaanse les gisterenavond. Het was weer ouderwets gezellig bij Paloma en de les liep uit tot half elf. Thuisgekomen ging ik even TV kijken, naar de begrafenis van Prins Claus. Onze honden Spider & Scooby Doo waren buiten aan het spelen en wilden naar binnen.

Ik lag een beetje achterover in mijn leunstoel met voetenbankje. De honden sprongen tegen de stoel op, ik kwam ietwat naar voren en Scooby kermde het uit van de pijn. Langzaam van begrip als ik ben, had ik niet in de gaten dat zijn pootje tussen het voetenbankje en de stoel klem was komen te zitten. Ik wilde Scooby aaien, hij kermde en beet mij vervolgens in mijn bovenbeen. Woedend was ik, geheel onterecht overigens. Maar ja, het bloedde toch wel, mijn been. Nadat iedereen weer wat gekalmeerd was, zijn we maar naar bed gegaan.

Nu zit ik met de vraag of ik naar de dokter moet, kijk ik ben natuurlijk geen mietje, maar van tetanus schijn je dood te kunnen gaan. Is er ook een dokter in de weblog-community, Veraman wellicht? Welnu, kort samengevat leek me dit dus het ideale moment om met mijn tweede hondenschilderij op de proppen te komen.

About Kunst Algemeen

This page contains an archive of all entries posted to blogger in the Kunst Algemeen category. They are listed from oldest to newest.

Klimaat is the previous category.

Literatuur is the next category.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33