« Legaal | Main | Lakers »

Diploma

Gisterenavond vond er bij Instituut Unamuno van mijn lerares Spaans, Paloma, een evaluación plaats van het in december afgelegde examen. Met gepaste trots kan ik u mededelen het Diploma Superior behaald te hebben van de Curso Comunicativo-Interactivo Español Lengua Extranjera.

Iedereen was geslaagd en dus waren er ook geen vragen over de examens. We discussieerden over de verkiezingsuitslag en over het leren van een taal. Als de componenten van een echtpaar een andere moedertaal hebben, blijkt het niet gemakkelijk te zijn om voor elkaar te krijgen dat beide componenten beide talen leren spreken.

Bovenstaande klinkt wellicht wat abstract. In mijn geval spreekt Lucy Spaans. Inmiddels verstaat zij redelijk Nederlands, maar spreken is er niet bij. Ja, tegen Luchiano durft zij het wel. Grootste belemmering bij volwassenen is naar mijn mening schaamte of verlegenheid. Een paar glazen bier wil nog wel eens helpen.

De man van Paloma is in Nederland geboren. Hij heeft Paloma leren kennen toen hij bij haar een cursus ging volgen. Tot op heden spreekt hij echter geen Spaans. Het feit dat zijn vrouw lerares Spaans is lijkt eerder belemmerend te werken. Verder ken ik nog een Nederlands-/Spaanstalig stel dat een compromis heeft gevonden: zij spreken Engels met elkaar.

Ach, in Nederland speelt dit soort zaken natuurlijk niet, maar op Curacao wel. Persoonlijk vind ik het wel grappig hoe snel men hier switched tussen Nederlands, Engels, Papiamentu en Spaans. Met name in vergaderingen is dat niet ongebruikelijk. Taalgevoel is dan ook een van de sterkste kanten van de Curacaoenaar. Kijk maar naar het weblog van Amaro.

About

This page contains a single entry from the blog posted on May 15, 2003 12:00 PM.

The previous post in this blog was Legaal.

The next post in this blog is Lakers.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33