« Curacao naar de Stembus (4) | Main | Flirten? »

Curacao naar de Stembus (5)

Vanaf een uur of zeven (sluiting van de stemburo's) kijken we hier naar de uitslagen van de Eilandsraadverkiezingen te Curacao. Het is spannend en aandoenlijk. Aandoenlijk omdat op TV iemand live een Microsoft Excel spreadsheet invult. Als er weer een uitslag binnen is, tikt de beste man/vrouw per partij de behaalde stemmen in. Af en toe zie je hem (gelukkig) de muis naar de Save button bewegen en klikken.

Jammer is wel dat er weinig vergelijkingen worden gemaakt met andere verkiezingen. Er wordt slechts vergeleken met de Eilandsraadverkiezingen van 1999. Interessanter is eigenlijk de vergelijking met de Statenverkiezingen (Nederlandse Antillen, het Land) van 2002. De verschuivingen ogen dan iets minder spectaculair. Ik heb een hele tijd met hulp van Google gezocht, maar kon de uitslagen van de Statenverkiezingen niet vinden. Opeens dacht ik: 'Hé, maar daar heb ik vast iets over geschreven in het CasaNews!'. Snel doorzocht ik het archief en vond alles wat ik zocht in de aflevering van 21 januari 2002. Handig!

De FOL komt bij deze verkiezingen als grote winnaar uit de bus, daar kan niet aan getornd worden. Acht zetels is zelfs één meer dan ik had verwacht. Gisteren liep FOL-leider Anthony Godett met de Bijbel in zijn hand nog een lange mars vanaf de Bon Futuro gevangenis, waaruit hij zojuist voorwaardelijk was ontslagen. Een mars die voerde langs vijf kerken en eindigde bij het FOL-gebouw. Blijkbaar heeft het zijn vruchten afgeworpen.

Over de te vormen regering valt nog niet veel te zeggen. Op dit moment (21:27) zijn alle opties nog open. Het wordt hoe dan ook een moeizame formatie.

Update 10.05.2003 / 09:46
Om de resultaten van de Eilandsverkiezingen met de Statenverkiezingen te kunnen vergelijken dient een correctie plaats te vinden. Dit omdat er bij de Eilandsverkiezingen 21 zetels te verdelen zijn en bij de Statenverkiezing slechts 14 voor Curacao van de in totaal 22 zetels. De gecorrigeerde aantallen staan tussen haakjes. Voor 1998 heb ik de correctie zelf doorgevoerd, ik meen dat de PNP dan op 5 komt...

Partido
Zetels Eiland 2003
Zetels Staten 2002
Zetels Eiland 1999
Zetels Staten 1998
8
5 (7)
4
2 (3)
Frente Obrero Liberashon
5
4 (6)
5
4 (6)
Pro Antias Restruktura
PLKP
3
2 (3)
4
3 (4)
Partido Laboral Krusada Popular
PNP
2
3 (4)
5
3 (5)
Partido Nashonal di Pueblo
2
0 (1)
2
2 (3)
Movemento Antias Nobo
1
-
-
-
Lista Niun Paso Atras
ORDU
0
-
1
-
Organisashon pa Restourashon Di Un i tur
DP
0
-
-
-
Partido Demokrat

De officiële website op Curacao is die van Registro Sivil (Burgelijke Stand).

About

This page contains a single entry from the blog posted on May 9, 2003 12:00 PM.

The previous post in this blog was Curacao naar de Stembus (4).

The next post in this blog is Flirten?.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33