« Gastvrije Barretjes | Main | Curacao naar de Stembus (2) »

Curacao naar de Stembus (1)

Vrijdag 9 mei vinden op Curacao de Eilandsraadverkiezingen plaats. Het lijkt mij een goed plan om u iets te vertellen over verkiezingen alhier.

Het inwoneraantal van de Nederlandse Antillen (Curacao, Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius en Saba) bedraagt ongeveer 200.000. Toch hebben we hier meerdere regeringen, namelijk één landsregering en per eiland een eilandsregering. Dat is behoorlijk inefficiënt. Het is al moeilijk genoeg om bekwame bestuurders te vinden voor één regering.

Weinig inwoners verspreid over vijf eilanden levert meer problemen op. Zo heeft ieder eiland zijn eigen vliegveld, ziekenhuis en andere faciliteiten die in een land als Nederland veel proportioneler worden verdeeld. Kijk maar eens naar Bonaire, een eiland met pak hem beet 10.000 inwoners en toch een eigen luchthaven.

Doel van deze inleiding was het verschaffen van inzicht in de complexiteit qua bestuur van eilanden in het algemeen. Voeg hierbij de Dubbele Bestuurslaag (Lands- en Eilandsbestuur) plus de slechte verhouding tussen de eilanden onderling (met name tussen Curacao en Sint Maarten) plus een chronisch tekort aan middelen en de problemen waarmee de Nederlandse politiek kampt worden bijna lachwekkend.

Nog één aspect wil ik naar voren brengen in deze Curacao Verkiezingsspecial. In Nederland is het ondenkbaar dat een verkiezingsoverwinning van een partij leidt tot persoonlijke voor- en nadelen voor individuele burgers. In Zuid-Amerika is het echter heel gebruikelijk dat de nieuwe machthebber zoveel mogelijk mensen ontslaat die de oppositie steunen. Vervolgens worden de eigen partijgenoten, vrienden en familie op de vrijgekomen plaatsen neergezet.

Curacao bevindt zich denk ik tussen het Nederlandse en Zuid-Amerikaanse model in. Er was een tijd dat twee partijen hier de dienst uitmaakten: de DP (Democratische Partij met de kleur rood) en de PNP (Partido Nashonal di Pueblo in het groen). Om steun te betuigen aan een van deze partijen waren er mensen die hun huis helemaal groen of rood schilderden. Dat was handig als bijvoorbeeld de Water- en Electra-rekening betaald moest worden. Was rood aan de macht, dan konden de rode huizen overgeslagen worden.

Er zijn meer voorbeelden van de nauwere band tussen politiek en het normale leven. Op zich is dat ook logisch, hetzelfde kan men in Nederland soms zien gebeuren op Gemeenteraadsnivo: de aannemer kent de wethouder persoonlijk.

Wordt vervolgd.

About

This page contains a single entry from the blog posted on May 5, 2003 12:00 PM.

The previous post in this blog was Gastvrije Barretjes.

The next post in this blog is Curacao naar de Stembus (2).

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33