« Spider Shares | Main | Het Gelijk van de Radio »

127V 50H

Gisteren heb ik weinig gemerkt van 1 April. Een van de leukere grappen vond ik die van de Dierentuin. Lucy was daar gisterenmiddag toevallig met Luchiano en het was onverwacht druk. Langzaam maar zeker werd haar duidelijk dat iedereen op zoek was naar het nieuw geboren ezeltje met de twee hoofden. Uiteraard was dat ezeltje met de twee hoofden onvindbaar. Er waren wel verrassend veel ezels met twee benen present.

Sinds zondag is was onze wasmachine kapot. Vandaag kwam namelijk de monteur. Hij constateerde dat er een stekker was doorgebrand en dat datzelfde ook bijna gold voor de transformator. Nu heeft Curacao een zeer bijzonder electriciteitsnet: er wordt stroom geleverd van 127 Volt met 50 Herz en ook stroom van 220 Volt met 50 Herz. In ons huis hebben we zo'n drie wandcontactdozen met 220, de andere zijn 127 Volt.

Ooit is mij door een Nepalese Belg uitgelegd (hallo Joep) dat wiskundig gezien 127 Volt logischer is dan bijvoorbeeld 110 Volt. Helaas ben ik die uitleg vergeten. Waarom nu op Curacao waarschijnlijk als enige (ei)land ter wereld specifiek voor 127 Volt is gekozen, heeft tot nog toe echter niemand mij kunnen vertellen. Nadelen heeft het wel, apparaten en lampen die gemaakt zijn voor 110 Volt hebben een kortere levensduur.

De wasmachinemonteur heeft de transformator nu op 90 Volt gezet, volgens hem is dat beter. Nu maar hopen dat de was toch schoon wordt.

About

This page contains a single entry from the blog posted on April 2, 2003 12:00 PM.

The previous post in this blog was Spider Shares.

The next post in this blog is Het Gelijk van de Radio.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33