« Geknal in de ruimte | Main | Kwallen! »

Siemens

Gisteren is de oorlog tegen Irak begonnen met een kruisraket-aanval op bepaalde presidentiŽle doelen. De CIA en de NSA (No Such Agency) hadden sterke aanwijzingen omtrent de verblijfplaats van Saddam Hoessein.

De inlichtingendiensten probeerden al tijden lang om telefoongesprekken van Saddam te onderscheppen. In 1991 werd tijdens of na de Golfoorlog ontdekt dat er een ondergronds gesloten glasvezelnetwerk was aangelegd. De glasvezels waren in dik beton gegoten. Het was ondoenlijk om daar lukraak gaten in te boren om een tap te maken.

Sinds kort hebben de Amerikanen de beschikking over apparatuur om toch de signalen van de kabels op te pikken. De stemmen worden onmiddellijk geanalyseerd door krachtige Cray-computers. Op het moment dat Saddam's stem geÔdentificeerd is kunnen zijn coŲrdinaten eenvoudig worden bepaald. Dit schijnt gisteren gebeurd te zijn.

Een mooi staaltje van high-tech. De geavanceerde bekabeling is -legaal- aangelegd door Siemens, bij mijn weten een Duits bedrijf. Wat mij nu bevreemdt is dat Het Westen hier geen weet van had en het dus zelf moest ontdekken. Siemens moet toch documentatie hebben over de ligging en omvang van het netwerk? Zou die informatie niet doorgespeeld worden?

Misschien heeft Saddam alle betrokkenen na gedane arbeid een kopje kleiner gemaakt, gelijk de oude Egyptische Farao's deden met de pyramidebouwers, om te voorkomen dat informatie over geheime gangen en ruimtes zou uitlekken...

P.s. Heeft de oorlog Tonie wakkergemaakt?

About

This page contains a single entry from the blog posted on March 21, 2003 12:00 PM.

The previous post in this blog was Geknal in de ruimte.

The next post in this blog is Kwallen!.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33