« Bordjes omhooghouden | Main | Daar is over nagedacht »

3.98 Celcius

Vanmiddag tijdens het eten vroeg Luchiano aan mij: 'Papa, wat is zwaarder, een appel of een sinaasappel?' Ik gokte op de sinaasappel, maar Luchiano zei: 'Nee, een appel. Want die is harder'.

Ik nam een hap tomatensoep. Luchiano was nog aan het denken en sprak toen de volgende wijze woorden: 'H, ijs is harder dan water, maar toch blijft het drijven!' Ik stond hier enigszins versteld van, dit leerde ik pas op 14-jarige leeftijd van mijn natuurkundeleraar. Luchiano is net vijf, nog even en achtjarigen kunnen zo mijn baan overnemen!

Voor degenen die niet begrijpen waar dit over gaat, water heeft een heel bijzondere eigenschap. Het is namelijk het enige materiaal dat bij afkoeling uitzet tussen 3.98 en 0 Celsius. Wees overigens blij dat water deze eigenschap heeft. Was dit namelijk niet het geval, dan zou ijs zwaarder zijn dan water, met catastrofale gevolgen. Meren en zeen zouden van onder af opvriezen en daardoor al het leven in het water doden.

Ik las nog iets grappigs over moleculen en water. Vraag: Wat is de kleinste hoeveelheid moleculen, waarbij water de eigenschap van een vloeistof heeft?

A. 1 watermolecuul.
B. 2 watermoleculen.
C. 6 watermoleculen.

En molecuul heeft geen kookpunt of vriespunt en kan niet nat zijn. Natheid, kookpunt of vriespunt zijn concepten die niet bestaan in de wereld van een enkel, los molecuul. Dat stelde ooit Nobelprijswinnaar (1987) voor de chemie Jean Marie Lehn. Hij is de bedenker van de term moleculaire sociologie.

Individuele moleculen zijn weliswaar dragers van bepaalde eigenschappen, maar die eigenschappen komen pas tot expressie als er meer moleculen samen zijn. Voor water zijn dat zes moleculen.

Het is net de mensenwereld, die wereld van de moleculen. Nog even en er wordt gesproken over Geitewollensokkenmoleculen.

About

This page contains a single entry from the blog posted on February 11, 2003 12:00 PM.

The previous post in this blog was Bordjes omhooghouden.

The next post in this blog is Daar is over nagedacht.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33