« Knappe Man | Main | Niet nuchter naar de dokter »

Destiny

Zojuist las ik dat een Nederlands meisje van 18 jaar voor de kust van Australie tijdens het snorkelen door een haai is gebeten. Het meisje verkeert in shock-toestand. De verwondingen vallen mee, maar er zijn wel veel hechtingen nodig.

Toen ik dat zo las, gingen mijn gedachten terug naar mijn Noodlot. Vele jaren geleden werd ergens bepaald hoe ik aan mijn einde zal komen, ik kreeg dit via beelden door. Het zal door twee haaien zijn. De eerste haai kan ik nog overmeesteren, door snel op zijn rug te draaien, met mijn knien zijn kieuwen dicht te houden en vervolgens zijn ogen uit te steken. Maar ja, dan komt die tweede haai eraan en ik heb mijn handen vol. Een kansloze situatie.

Ik vond het altijd een grappig beeld en waar zou ik nou toch haaien tegenkomen. Wel, een jaar of twee later emigreerde ik naar Curacao. En in de Caribische zee bevinden zich haaien. Vervolgens ging ik vaak duiken, was ik het noodlot aan het opzoeken? Bij n van die duiken gebeurde het volgende. We zwommen met zijn vijven op een meter of 15 diepte. Ik zwom achteraan, samen met Bennie Ahlers. Plotseling draaide de leider van de duik zich om en begon naar achteren te wijzen. Ik keek om en zag drie grote haaien. Het grappige van mijn noodlotvoorspelling was er bij mij inmiddels wel af. In diverse onderwaterboekjes staat dat haaien niet zomaar mensen aanvallen, de Grote Witte uitgezonderd dan, maar hebben die beesten die boekjes wel gelezen? Voor de zekerheid ging ik ietsje harder zwemmen, zodat Bennie in laatste positie zwom.

Bennie was niet de magerste, dus daar zouden de haaien nog wel een kluif aan hebben voordat ik aan de beurt was, zo redeneerde ik collegiaal. Uiteindelijk gebeurde er (natuurlijk) niets. Bovengekomen vroeg ik voor de zekerheid: 'Dat waren toch haaien?'. 'Neen', lachte de duikleider, 'dat waren Mula'. Ook een roofvis, maar dan toch stukken minder gevaarlijk. Overigens betekent Mula letterlijk muildier en deze term wordt ook gebruikt voor Bolletjesslikkers, dit ter informatie.

About

This page contains a single entry from the blog posted on December 29, 2002 12:00 PM.

The previous post in this blog was Knappe Man.

The next post in this blog is Niet nuchter naar de dokter.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33