« Unsupported | Main | La Chica del A˝o 2002 »

CasaSpider stelling over Meten en Informatie

Ik moet mij wel heel erg vergissen als er gisteren ergens in Belgie of Nederland niet een radio- of TV-spelletje is geweest, waarin een vraag met betrekking tot het Wereldkampioenschap voetbal in 1970 moest worden beantwoord. Het aantal zoekopdrachten met de argumenten wereldkampioenschap, 1970, Kameroen was namelijk bijzonder hoog en er zijn slechts een paar pagina's waar men dan uitkomt. Onder anderen hier. Voor de leek: ik zag dit in mijn referrer-statistieken, die bedoeld zijn om te zien waar de bezoekers van je site vandaan komen.

Dat vind ik wel fascinerend, dat men door monitoren en meten van bepaalde zaken informatie kan krijgen over heel andere dingen (stelling). In 1998 werkte ik drie maanden in Zwitserland, bij het Migros concern in Gossau. Ik was ingehuurd om te helpen bij de migratie van hun databases naar nieuwe Sun-servers. Tevens had Migros een nieuw storage-systeem gekocht van EMC▓. Dat is een heel bijzonder systeem, want EMC▓ garandeert dat dataverlies vrijwel uitgesloten is. Alles is redundant uitgevoerd en de twee systemen staan op verschillende fysieke locaties. Bovendien monitort en beheert EMC▓ vanuit de USA al hun systemen. De klant heeft er geen omkijken naar.

De manager bij Migros, Markus Rohner, wist mij te vertellen dat de EMC▓-mensen in de USA als eersten ontdekten dat er een zware aardbeving in Japan had plaatsgevonden. Zij zagen op hun schermen de controlelampjes van een groot aantal EMC▓-systemen in een bepaald gebied plotseling rood worden. 'Daar moet een calamiteit hebben plaatsgevonden, hoogstwaarschijnlijk een aardbeving', aldus EMC▓. En inderdaad, ruim voordat de seismografische instituten wakker werden had EMC▓ de correcte diagnose gesteld. Ook een frappant staaltje van de stelling, toch?

About

This page contains a single entry from the blog posted on December 21, 2002 12:00 PM.

The previous post in this blog was Unsupported.

The next post in this blog is La Chica del A˝o 2002.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33