« Het Huishouden | Main | Wim geeft cursus »

Nogmaals Colombia

Gisteren is Alvaro Uribe als nieuwe president van Colombia geïnstalleerd. Hij volgt Pastrana op. Het beroep president lijkt mij persoonlijk wel wat: status, macht, geld en vrouwen. Toch zou ik niet graag in Uribe's schoenen staan. De hoofdstad Bogota was afgegrendeld, het luchtruim verboden terrein en maarliefst 20.000 soldaten moesten de veiligheid van Uribe garanderen. Bovendien werd de inauguratie in besloten kring gevierd. Dit alles om Uribe in ieder geval levend aan zijn ambtstermijn te laten beginnen.

Kort samengevat zijn de problemen in Colombia de enorme armoede onder het grootste gedeelte van de bevolking, de terroristische FARC organisatie, die schatrijk geworden is door drugs en ontvoeringen (tien per dag) en natuurlijk de naam van drugsland nummer één in de wereld. Ga er maar aanstaan. Van het LPF wordt in Nederland betwijfeld of ze de vier jaren vol gaan maken, bij Uribe is het meer de vraag of hij over vier jaar nog leeft. Op de dodenlijst van het FARC staat hij op nummer één.

Gisteren had ik overigens een leuk gesprekje over Colombia met Dahiana, onze schoonmaakster. Zij vroeg mij of ik al ooit in Colombia was geweest. 'Nou nee, het lijkt me wel een mooi land, maar ik heb geen zin om ontvoerd te worden', antwoordde ik haar.
'Ach, dat valt best mee, dat gebeurt alleen in de bergen. Hoef je echt niet bang voor te zijn', aldus Dahiana.

Drie minuten later vroeg ik haar of zij Colombia niet miste. 'Niet echt, twee jaar geleden ging ik ernaartoe, maar het is daar zo crimineel, nee ik heb liever mijn rust!'. Ja, ja, en mij daar zo heen sturen zeker...

About

This page contains a single entry from the blog posted on August 8, 2002 11:59 AM.

The previous post in this blog was Het Huishouden.

The next post in this blog is Wim geeft cursus.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33