« Van Gaal en Taal | Main | Pinksteren »

Quarks

Mijn zus Pascale reageerde op de Ultieme Lottomachine, dat gedoe met die quarks vond zij maar niets. Bestaan ze wel echt! Nu heb ik niet alle kennis omtrent quarks paraat, dus ging ik even op onderzoek uit op het Internet. De meeste verhandelingen stijgen mij al snel boven de pet, er wordt gegoocheld met formules en foto's uit de deeltjesversneller zeggen mij ook niet veel.

Wat ik wel grappig vind is hoe er over die hele kolonie van dingetjes waaruit alles is opgebouwd, wordt geschreven. Zolang het niet te technisch wordt, leest het als een spannend jongensboek, met mesonen, baryonen, gluonen en niet te vergeten de quarks als de jonge helden. Overigens is het bestaan van quarks aangetoond in 1964 door Murray Gell-Mann en George Zweig. Er zijn maarliefst zes soorten quarks (klinkt als zes smaken yoghurt): UP, DOWN, STRANGE, CHARM, BOTTOM en TOP.

Op een website wordt de vraag gesteld of het de of het quark is:

Bepaald lidwoord is dus "de", en niet "het", aldus hebben de lexicologen bepaald (de lezer zij gewaarschuwd!). Verschillend gebruik illustreert wel mooi dat je eigenlijk niet kunt spreken over ťťn enkel(e) quark. Quarks zijn nooit alleen, altijd met zijn tweeŽn of drieŽn. Natuurkundigen hebben bepaald dat "het quark" even onbepaalbaar is als "de quark".

Dat klinkt toch onheilspellend: Quarks zijn nooit alleen...

About

This page contains a single entry from the blog posted on May 18, 2002 12:00 PM.

The previous post in this blog was Van Gaal en Taal.

The next post in this blog is Pinksteren.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33