« Frits Schellens op reis in het Verre Oosten (3) | Main | Frits Schellens op reis in het Verre Oosten (5) »

Frits Schellens op reis in het Verre Oosten (4)

Aangezien ik morgenavond naar Sydney vlieg wil ik het hier middels een wat korter bericht toch even afmaken. Ik had de laatste mail net verstuurd toen ik op hetzelfde eiland Tioman besloot een wandeling te maken naar Monkey Bay, een wandeling door een strook regenwoud. Toch wel apart daar in je eentje rond te lopen en dan van alles tegen te komen, een wegschietend slangetje, meerdere varanen, waarvan er twee een boom in klommen (ik wist niet eens dat die beesten dat konden). Op de terugweg meende ik vogelgeluiden te horen, maar toen zag ik dat dat een aap was. Er kwam een heel stel mijn tichting in, in de bomen. Ik vertrouwde dit toch niet helemaal. Sommigen speelden, maar anderen bleven me maar aan kijken, ze deden verder niets en schenen te accepteren dat ik dit bekeek. Ik ben toch maar rustig verder gelopen.

De volgende dag nog een excursie naar een koraal eiland, Coral Island, ontzettend mooi. Zoveel kleuren koraal en vissen, geweldig. Op dat moment besefte ik dat praktisch op hetzelfde moment mijn school weer begon, en ik daar aan het genieten was. Dat maakte het nog prettiger!

De volgende dag ben ik weer naar Kuala Lumpur gegaan, eerst twee uur boot, daarna een uur of twee wachten (moeilijk iets te eten, ramadan was net begonnen), en toen nog een uur of 7 met de bus. In Kuala Lumpur weer in China Town, het leuke was dat mensen me herkenden, verkopers van wie ik helemaal niets had gekocht, maar die mij wel steeds voorbij zagen komen of met wie ik wat flauwekul uitwisselde, zwaaiden spontaan naar me, toch leuk dat je niet helemaal anoniem bent.

Vanmiddag een telefoontje van Humphrey, de vriend met wie ik in Australie ga reizen. Hij is er een dag eerder en zat nu op het vliegveld van Singapore. Ongeveer gelijktijdig een sms van een collega vanuit Nederland, communicatie is zo wel erg eenvoudig.

Afsluitend over Maleisie, heerlijk land, een mix van allerlei Aziatische landen, stuk China, stuk India, Indonesische elementen, en dat allemaal in een land. Zo op het eerste gezicht een perfecte multiculturele samenleving, alleen als je wat beter kijkt, mensen spreekt, dan blijkt dit lang niet altijd zo te zijn. Het zijn eigenlijk samenlevingen naast elkaar, niets gemengds. Voorbeeld, vanmiddag nam ik de lightrail, een soort metro, alleen maar Islamitische mensen plus een enkele hindoe, geen Chinezen, zeker geen blanken. De jongen die ik in K.L. ken vertelde me dat in bedrijven alle groepen vertegenwoordigd dienen te zijn, anders kun je niet met iedereen zaken doen. Een Chinees zal alleen maar zaken doen met een andere Chinees, etc.

Onderling is er nauwelijks contact. Ik merk ook dat de Chinese vrouw van deze jongen niet naar de oostkust gaat, omdat daar te weinig Chinezen wonen, zij vond het vreemd dat ik ook naar Maleisische restaurants ging. Je ziet wel enkele uitzonderingen natuurlijk, maar dat blijven uitzonderingen. Het is wel interessant dit allemaal te constateren, je leert zo'n land dan toch redelijk kennen.

Verder is iedereen super vriendelijk, vandaag nog foto's op een dvd laten zetten, de hele zaak zwaait me dan uit, dat is toch heerlijk. De eerste uitzondering in al die tijd zojuist meegemaakt, een vrouw bij een eettent benaderde me zo onvriendelijk dat ik ben opgestapt en naar de buren ben gegaan.

Nu dus nog een dag en dan Australie, met z'n 2-en reizen. Ik had nooit gedacht dat het zo eenvoudig was alleen rond te reizen in zo'n land, ik kan het iedereen aanraden.

Als afsluiter nog een paar algemene dingen:

- overal wordt gevraagd waar je vandaan komt, en dan " oh"
- op zeer veel plaatsen moet je je schoenen uit doen, op blote voeten in bepaalde zaken, musea etc.
- in hotels zijn bordjes te zien dat spuwen en het meebrengen van durians (de jhevig geurende vruchten) verboden is
- paraplu's worden behalve tegen regen vooral tegen de zon gebruikt
- bushaltes zijn behoorlijk groot en overdekt, soms kleine gebouwtjes, ook ter bescherming tegen de zon
- straatverlichting is beperkt, 's avonds toch weinig licht op straat (in steden is dat door etalages natuurlijk anders)
- in winkels heeft iedereen een grote rekenmachine waarmee ze laten zien wat de prijs is, ook in marktkraampjes e.d.
- thee en koffie worden meestal met een flinke scheut melk gedronken, naast theezakjes bestaan hier ook koffiezakjes, de koppen worden gruwelijk vol geschonken, met een gigantisch voetbad, soms krijg je de thee of koffie in een soort bierglas (mosterdglas)
- nog een andere, meer islamitische manier van groeten, voorhoofd naar de uitgestrekte hand van de ander brengen
- iemand roepen, wenken, uitgestrekte hand waarvan je de vingertoppen wat op en neer beweegt

De volgende keer uit een ander continent

Groeten

Frits

About

This page contains a single entry from the blog posted on September 3, 2008 4:16 PM.

The previous post in this blog was Frits Schellens op reis in het Verre Oosten (3).

The next post in this blog is Frits Schellens op reis in het Verre Oosten (5).

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33