Main

May 16, 2011

Dat we dit nog mee mogen maken

"Dat we dit nog mee mogen maken", denkt menig Ajax-fan tijdens en na de beslissende laatste competitiewedstrijd tegen FC Twente. Als Feyenoorder zie je Ajax in het algemeen liever verliezen, maar ik kan niet anders zeggen dan dat de overwinning dik en dik verdiend is. En Ajax derhalve de terechte kampioen, felicidades.

Niet lang nadat de wedstrijden zijn afgelopen, komen er een aantal emails binnen met als afzender voetbalpoules.nl. Meteen check ik de eindstand van het poule-klassement. Wat blijkt, de Webloggers hebben het vrijwel onmogelijke waargemaakt en zijn OP DE EERSTE PLAATS GEËINDIGD!!!

Een daverende verrassing. Okay, sinds onze start in 2004 spelen wij mee in de hogere regionen, maar eerste worden is bijna onmogelijk voor een poule met slechts 28 leden. Maar we hebben het hem gelapt.

Het individuele klassement van de Webloggers subpoule is gewonnen door Zidane United, op de voet gevolgd door FC Gilze-Rijen. Beide teams vallen onder de hoede van CasaSpider himself. Derde is team 1-0-1 van CasaSpiderMepper aka Kees Barneveld uit Curacao geworden. De vierde en vijfde plaats gaan naar SV Centro Barber van Peter en naar Dil van Dik Hendriks.


16.05.2011 Het ongelofelijke is gebeurd, de Webloggers winnen het subpoule-klassement van voetbalpoules.nl. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Lees ook het bericht van de organisatie. In het algemeen individueel klassement van de bijna 15.000 deelnemers vinden we op pagina één Zidane United terug op de 6e, FC Gilze-Rijen op de 11e en 1-0-1 op de 23e plaats terug. Drie teams van de Webloggers op pagina één, ook dit is een ongekende prestatie.

[emotionalvoiceOn]Ik wil graag bedanken mijn trainer van Valkenswaard P11, Wim Janssen voor de 1-0 in de 7e minuut tegen AC Milan, mijn ouders, de hond, Prinses Máxima die morgen 40 jaar wordt maar ook Pippa die er geweldig uitziet, de bloggers in het algemeen en de deelnemers aan de Webloggers in het bijzonder. Ik zal jullie nooit meer vergeten![emotionalvoiceOff]

En dan heeft vv Rijen de derby tegen Gilze ook nog eens gewonnen met 2-0, het kan niet op.
Zo, nu als een dolle stier Eredivisie Live opzeggen en op naar het seizoen 2011-2012.

May 2, 2011

C'mon PSV!

Vraag mij niet waarom, maar Luchiano (013) is sinds jaar en dag fan van PSV. Als je het me toch vraagt, ik vermoed dat het te maken heeft met successen. De laatste tijd is PSV echter niet bepaald verwend, wie kan zich het laatste landskampioenschap nog heugen?

01.05.2011: Luchiano (013) en CasaSpider zijn bij PSV-Vitesse (2-1), met dank aan Raymond en Daan. Klik voor groter.Sinds wij in Nederland zijn en dat is september 2007 zijn we één keer in een voetbalstadion geweest, het was de Open Dag van Willem II. Daarna is het behoorlijk bergafwaarts gegaan met die club. Daan Bourgonje speelt net als Luchiano bij Rijen C4. Daan en zijn vader Raymond hebben een seizoenskaart bij PSV, maar de laatste thuiswedstrijd kunnen zij niet bijwonen wegens een vakantie naar New York.

Dat is leuk voor hun en leuk voor ons, immers Raymond biedt ons hun kaarten aan en omdat het de laatste thuiswedstrijd van PSV betreft mogen we tevens de overgebleven consumptiemunten opmaken. Wat een service! En zo gaan Luchiano en ik zondag met de trein naar Eindhoven voor de confrontatie PSV-Vitesse. Heb ik meteen voordeel van mijn NS-trajectkaart, want op andere trajecten dan Rijen-Den Bosch geldt een korting van 40% voor mijn medereizigers en mijzelf.

Van Rijen tot Tilburg Universiteit zitten we in een moderne Sprinter, daarna in zo'n oud en een zelfs een beetje vies treinstel. Ach, zo lijken wij weer iets schoner. In Eindhoven is het druk. Bij een stand in de buurt van het PSV-stadion eten we een hamburger en ondanks dat het vroeg is zoeken we al snel onze plaatsen op in vak NN, boven bijna in de nok van het stadion, om niets van het gebeuren te missen.

Het stadion is nog bijna leeg, maar dan zie je des te beter hoe steil het is. We krijgen bijna last van hoogtevrees. "Sjonge, hoe durven die mensen te gaan staan om te juichen?", vraagt Luchiano zich af. Als er eentje valt, gaat de rest mee. Op elke stoel ligt een opgerold rolletje folie, waarom? We hebben geen idee.

Het zonnetje schijnt en de muziek staat lekker hard. Op de grote schermen worden oude successen van PSV getoond, tsja met de nieuwe valt het een beetje tegen. We hebben al berekend dat in het ideale geval Twente van Willem II wint en Ajax gelijkspeelt bij Heerenveen. Aha, daar komen de matadoren het veld op om onder luide toejuichingen aan de warming-up te beginnen.

01.05.2011: Luchiano (013) en CasaSpider zijn bij PSV-Vitesse (2-1), met dank aan Raymond en Daan. Klik voor groter.Als de wedstrijd begint wordt er afgeteld van tien naar nul. Harde muziek en een enorm gejuich en dan blijkt waar die opgerolde folierolletjes voor dienen, iedereen gooit ze als lange linten naar beneden. Het ziet er gaaf uit.

PSV is duidelijk beter dan Vitesse, maar speelt niet echt als een kampioensploeg. In het stadion is goed te zien wie er wel en wie er niet mee kunnen, tenminste op die dag. Vooral Marcus Berg moet het ontgelden, behoudens een mooi doelpunt bakt hij er werkelijk niets van. Op een bepaald moment sijpelt door dat Ajax in Heerenveen achter staat. Het leidt tot een explosie van vreugde die helaas van korte duur is na de gelijkmaker van Sulemani.

Waar ik Luchiano met moeite voor de televisie krijg is hij bij de live-wedstrijd een stuk enthousiaster. Als de 42e minuut op de klok staat roept hij verbaasd: "Hè, is de wedstrijd al zo lang aan de gang?" Het is de beleving, het fluiten dat zo hard klinkt en natuurlijk het C'mon PSV!

PSV wint met 2-1, maar toch is de stemming ietwat gelaten. Dat wordt veroorzaakt door de overwinningen van Ajax en Twente, hierdoor doet PSV definitief niet meer mee voor het kampioenschap. Het bericht dat Feyenoord bij VVV met 3-2 ten onder gaat wordt met gelach ontvangen.

Na afloop eten en drinken we wat en dan is onze mannendag alweer ten einde. Een geslaagde middag en Luchiano wil snel weer naar een wedstrijd van PSV. We zullen wel zien. Raymond en Daan, hartelijk dank voor dit uitje.

February 2, 2011

De zaak Dost

Voetbalalert! Alhoewel, het gaat ook over handel, gunnen, slavernij en geknakte ego's. Als je het zo vertelt zit er een heuse soap in. Over wie hebben we het? Over Bas Dost, geboren te Deventer op 31 mei 1989. In het seizoen 2009/2010 maakt hij indruk bij Heracles en scoort 14 goals in de Eredivisie. Op dat moment toont Ajax al interesse in Dost, maar daar blijft het bij. Heerenveen is doortastender en bindt de jonge spits voor een bedrag van 3.1 miljoen euro voor een periode van vijf jaar aan zich.

Vreemd genoeg kiest trainer Ron Jans er al snel voor om Dost niet als basisspeler te gebruiken, ondanks dat hij met acht goals de clubtopscorer is. De teleurstelling van Dost is logisch. Dan verkoopt Ajax eind januari 2011 zijn sterspeler Luis Suárez voor 26.5 miljoen euro aan Liverpool. De transferperiode loopt af op 31 januari, ergo als Ajax een nieuwe spits wil aantrekken moet men snel handelen. De vraagprijs van Heerenveen voor Bas Dost loopt van 7 miljoen omlaag naar ongeveer 5 miljoen en het aanbod van Ajax omhoog van 3.1 naar 4.5 miljoen euro. Dichter komen de clubs niet bij elkaar.

Tussendoor is er een individuele actie van Bas Dost zelf die met zijn advocaat Cor Hellingman een arbitragezaak aanspant bij de KNVB om zijn contract te mogen ontbinden voor een bedrag gelijk aan de aankoopsom van 3.1 miljoen euro. Deze eis wordt door de KNVB afgewezen. Cor Hellingman spreekt van mensenhandel. Overigens is Ajax niet blij met de actie van Dost, deze heeft geen positieve invloed op een mogelijke transfer gehad.

Zoals te doen gebruikelijk is de sportwereld verdeeld in twee kampen. Het ene kamp zegt dat Ajax gewoon moet betalen, immers men heeft zelf net de hoofdprijs geïncasseerd voor Suárez. Het andere kamp vindt het vreemd dat een speler van 3.1 miljoen die een half jaar niet in de basis staat ineens het dubbele waard moet zijn. En dan is er het mensenhandelaspect.

Om met dat laatste te beginnen, iedereen die een contract tekent en zeker een langlopend contract, dient daar vooraf goed over na te denken. Voetbalclubs sluiten juist langlopende contracten af om meer zekerheid te hebben en bij een tussentijdse verkoop een hogere afkoopsom te kunnen claimen. Dat is evident.

Over de afkoopsom in het geval Bas Dost. Is vijf miljoen euro een exorbitant hoog bedrag? Ik vind van niet. Immers, Ajax heeft Suárez laten gaan en is daar dik voor betaald. Iedereen weet dat de club zich direkt wil versterken en iedereen weet dat er geld is. Met nog twee dagen te gaan voor het aflopen van de transfertermijn is de tijd krap. Geheel volgens de Wet van Vraag en Aanbod drijft dit de prijs van kandidaten (Mertens, 7 miljoen euro) op. Het is derhalve wel heel kort door de bocht om nagenoeg eenzelfde prijs te eisen als Heerenveen voor Dost aan Heracles heeft betaald. Daar komt nog bij dat Heerenveen een concurrent sterker maakt.

Misschien had Heerenveen Dost voor 4 miljoen euro wel aan Feyenoord gegund, maar helaas hebben wij niet zoveel geld. Mijn advies aan Bas Dost: "Recht de rug en knok je in de basis." Alhoewel, dan wordt hij nog meer waard en vergroot daarmee de kans zijn gehele contract in Heerenveen te moeten uitzitten.

October 24, 2010

Epic Fail

Okay, okay. Ik heb Luchiano (013) aka DNA (De Nieuwe Afellay) een mooie zondag beloofd met PSV-Feyenoord als hoofdgerecht. Maar dit had nu ook weer niet gehoeven. Al is het kengetal (010) omgekeerd wel toepasselijk.


24.10.2010 Op de 13e verjaardag van Luchiano (013) aka DNA (De Nieuwe Afellay) verliest Feyenoord in Eindhoven met 10-0 van PSV. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Sterkte, Mario Been.

August 15, 2010

Voetbalintelligentie

De zondag is al enige tijd verworden tot een totale voetbaldag. Dat is niet eenvoudig te rechtvaardigen jegens het scheppingsverhaal, maar er zijn vast mensen die het kunnen. Laat dat maar aan de marketeers van Eredivisie Live over. Overigens blijf ik van mening dat supporters van Feyenoord hier korting voor moeten krijgen. Doet Eredivisie Live dat niet, overweeg ik namens mijzelf de fans voor smartengeld te procederen.

Wat een drama was het op Woudensteijn, tenminste voor het Feyenoord-legioen. Het liet interessante facetten van (het ontbreken van) voetbalintelligentie zien. Op Woudensteijn ligt tegenwoordig kunstgras en de verantwoordelijken hebben beslist het speelveld zo klein mogelijk te maken. Het veld is ongeveer vijf meter smaller dan een normaal veld. De KNVB hanteert een minimum van 100 meter bij 64 meter en een maximum van 105 meter bij 69 meter. Luigi Bruins deed er drie hoekschoppen over om dat uit te vinden, iedere keer zeilde de bal ver voorbij het Excelsior-doel. Verdedigend liet André Bahia zich keer op keer op min of meer dezelfde wijze aftroeven door Guyon Fernandez. Dom van Bahia en ook dom van Mario Been.

Het wordt wederom een loodzwaar seizoen.

Toch doen we weer vrolijk mee met voetbalpoules.nl. Ik heb geen zin om het allemaal uit ten treure uit te leggen, noem het recalcitrant maar de ware voetballiefhebber vindt zelf wel uit hoe deel te nemen aan de befaamde Webloggers-poule. En zo niet, dan is dit vast te wijten aan een gebrek aan voetbalintelligentie. Waarschijnlijk begint de achternaam in dat geval met een B. Immers: Bruins, Bahia, Been... dat kan geen toeval zijn.

Over de voetbalpoule gesproken. Laatst ontving ik een email van hun met de mededeling dat de overheid verboden heeft om geld te vragen voor dergelijke initiatieven. Voetbalpoules is derhalve verplicht om wat betaald is voor een proflidmaatschap op verzoek terug te storten. Real CasaSpider was zo'n proflid. Het is jammer dat de overheid vasthoudt aan het alleenrecht op alles wat met poules op sportgebied te maken heeft. Hoeveel duidelijker kan men maken dat vrijheid alleen bestaat in combinatie met macht, cq machtsmisbruik?

Maandag begint voor Luchiano (12) het voetbalseizoen. Hij is ingedeeld bij Rijen C4 en traint op maandag en woensdag van 19:30 tot 20:45. De teams in de 4e klasse C71 zijn:

 • Boeimeer C4
 • Beek Vooruit C4
 • Bavel C3
 • Jeka C7
 • Rijen C4
 • Right'Oh C2
 • Moerse Boys C3
 • Baronie C4
 • The Gunners C2
 • SCO/TOFS C5
 • Advendo C3
 • Dongen C5

Een nieuwe episode in het leven van De Nieuwe Afellay (DNA). Wij kijken ernaar uit en gelukkig begint zijn achternaam niet met een B.