Main

June 28, 2012

Afscheid van de juffen

27.06.2012: De kinderen van de Giraffenklas (groep-1+2) van de KBS Sint Jozef in Rijen nemen afscheid van hun juffen. Hier Diana (6) en juffrouw Monique. Klik voor groter.Plotseling zag ik in mijn agenda dat de ouders van Diana (6) woensdag de 27ste van 11:15 tot 12:15 op de KBS Sint Jozef verwacht werden voor het afscheid van de juffen. De ouders van Diana dat zijn wij en de juffen heten Liesbeth (blond) en Monique (bruin). Diana heeft in de Giraffenklas Groep-1 en Groep-2 doorlopen. Volgend jaar begint het echte werk, met lezen en schrijven en zo: Groep-3!

De kinderen van Groep-1 waren de klas uitgejaagd waardoor er genoeg ruimte was voor de kinderen van Groep-2 en hun ouders. De juffen hadden voor ieder kind een mooie foto met achterop een gedicht en wat persoonlijke noten. Elke foto werd apart behandeld. Bij Diana stond er lief, aardig, grappig, zorgzaam en betrokken op. Daar kan ik mij wel in vinden.

De juffen kregen op hun beurt een kado van de ouders, het was iets van een haardvuur voor op tafel. Je kunt tegenwoordig niet meer zonder. Ook was er voor Liesbeth en Monique een omgekeerd vriendenboek, waarbij de kinderen dingen over de juffen op hadden geschreven of liever gezegd op hadden laten schrijven.

Het laatste onderdeel van de bijeenkomst was een snoepveterwedstrijd tussen de kinderen en een van hun ouders. In het midden van de snoepveter zit een knoop. De ouder steekt de ene kant van de veter in zijn mond, het kind de andere en beiden beginnen met de handen op de rug zo snel mogelijk te eten. Wie het eerst bij de knoop is heeft gewonnnen. Vreemd genoeg won in alle gevallen het kind. Met broccoli of sperciebonen was het vast een ander verhaal geweest.

Tot slot werden de werkmappen als resultaat van een jaar lang tekenen, knutselen, lezen etcetera tevoorschijn gehaald. Die kregen de kinderen mee naar huis. We namen afscheid van de juffen, immers daar was het om begonnen, en reden naar de C1000 om wat ontbrekende dingen in te slaan. Later die dag, tijdens Portugal-Spanje, nam Bert van Marwijk afscheid van het Nederlands Elftal Maar dat is toch anders.

Haar eerste twee jaren op de KBS Sint Jozef heeft Diana met veel plezier doorlopen. De juffen hebben daar een belangrijke rol in gehad en daarom ook namens mij: Juffen, hartelijk dank voor jullie goede zorgen!

August 23, 2011

Diana Giraffen Groep 2

22.08.2011: Diana (5) mag weer naar school, naar de Giraffenklas (Groep 2) van de KBS Sint Jozef in Rijen om precies te zijn. Klik voor groter.Afgelopen maandag zijn in Noord-Brabant de basisscholen weer begonnen. Zo ook de KBS Sint Jozef in Rijen en dat houdt in dat Diana (5) 's morgens om half negen mag aantreden. Ze heeft er zin in, helemaal met haar nieuwe door school verstrekte koeltasje.

Waarom verstrekt de KBS Sint Jozef een koeltasje aan de kinderen? Dat komt omdat de school is overgestapt op een continurooster, hetgeen inhoudt dat de lessen beginnen om 08:30 en eindigen om 14:45 uur. Tussendoor is er een korte pauze waarin de leerlingen iets kunnen eten en drinken. Ze mogen echter niet meer naar huis, niet tussen de middag wel te verstaan.

Wij vinden het prima, het lijkt een beetje op het Curacaosche systeem. Alleen beginnen die nog vroeger. Op het schoolplein is het druk en Diana voelt zich aanvankelijk een beetje verloren. Hoofd van de school Cor Zijlmans opent het schooljaar, waarna een juf het schoollied begint te zingen. Niet veel kinderen blijken dit schoollied te kennen, werk aan de winkel derhalve.

Nu mogen de kinderen met hun leerkrachten de klas in. Diana zit in de Giraffenklas van juffrouw Monique, maar die geniet thuis nog van haar zwangerschapsverlof. Op 1 juli is zij bevallen van haar zoon Thijmen. Juffen Eva en Liesbeth nemen de zaken waar en daar kan niemand zich over beklagen.

Na korte tijd laten we Diana alleen in haar klas, zij heeft daar nooit problemen mee. Als ik 's avonds thuis kom, vraag ik natuurlijk hoe het gegaan is. Echt geweldig vond ze het nog niet en bovendien heeft ze hoofdpijn. Ja, het is ook keihard werken in Groep 2.