Main

March 20, 2011

Ko

Als ik vrijdagmiddag ons huis binnenstap wacht me een verrassing. We hebben een logé die volkomen onverwachts een week bij ons blijft. Het is een vriendje van Diana (4) en gelukkig heb je weinig met hem te stellen. Eten en drinken doet hij nauwelijks, echt de ideale logé. Hij heet Ko.

Ko v2.0 komt met een volle koffer en een boek. Hij is gestuurd door de KBS Sint Jozef, de Giraffenklas van juf Monique om precies te zijn. Alle kinderen krijgen Ko een weekje thuis. De bedoeling is dat ze dingen met Ko ondernemen en daar door middel van een verhaal en foto's verslag van doen. Ja, dan valt Ko bij CasaSpider natuurlijk met zijn neus in de boter. Ik kan me bijna niet bedwingen hem CasaKo te noemen, what-the-heck ik doe het gewoon!

18.03.2011: Diana (4) heeft een logé voor een week van school, hij heet Ko v2 en komt met een koffer en een boek. Klik voor groter.Vrijdag snuffelen we wat aan elkaar en trekken de dames hem steeds andere kleren aan. Ko treft het, want we eten patat met spinazie en kipnuggets. Na het eten spelen Diana en Ko een tijdje Super Smash Bros Brawl op de Nintendo Wii. Kennelijk heeft Ko dat bij andere gastouders ook gedaan want hij is er best goed in. Die CasaKo is me er eentje. Zeg dat wel, want hij is de eerste man buiten het gezin met wie Diana 's nachts het bed deelt.

Zaterdag hebben we een leerzaam uitje voor Ko, we gaan naar de bibliotheek. Deze is gevestigd in Cultureel Centrum de Boodschap. Diana leest hem voor op de boekenstoel. Daarna doen we zaken, immers we willen een pasje laten maken voor Diana. Bij de Klantenservice vragen we na hoe dat moet en niet veel later heeft ze het kleinood in handen.

Als we de bibliotheek uit lopen vraagt Diana ineens: "Hé, waar is Ko?" Gelukkig heeft Lucy hem onder haar jas. Bijna waren we de beste pop op de tweede dag al kwijtgeraakt en hadden we in het boek kunnen schrijven: "Dit zijn de laatste foto's van Ko".

's Middags gaan we naar Oosterhout, winkelcentrum Arendshof. Zijn wij net een beetje aan Ko gewend, blijken sommige dames toch raar op te kijken bij de aanblik van de Extraterrestrial. Wij hebben alle gène achter ons gelaten, kuieren met een geel popje door winkelcentra en schromen niet daar nog foto's van te maken ook. Graag mag ik mensen op de korrel nemen die over hun kat schrijven als ware het een mens en kijk nu eens. How low can you go?

In de winkels blijken CasaKo en CasaSpider een gemeenschappelijke interesse te hebben: vrouwen. In de V&D zijn we niet bij de paspoppen weg te slaan. Ko heeft vooral oog voor de billen van de donkerharige, zelf ga ik voor de blonde. Is er dan helemaal niets negatiefs over Ko te melden? Jazeker wel, die eeuwige glimlach op zijn gezicht. Om een of andere reden doet die mij steeds aan Sieneke denken.

Sha-la-li.

Wat zullen we morgen eens met Ko uit gaan spoken?

March 7, 2011

Juffrouw Monique zegt...

Diana (4) is een grote fan van juffrouw Monique van de Giraffenklas met als gevolg dat dingen die juffrouw Monique zegt een aanzienlijk hogere relevantie hebben dan wat wij beweren. "Juffrouw Monique zegt...", klinkt het tegenwoordig de hele dag, het lijkt wel of we met zijn vijven in ons huis wonen.

Een week geleden kreeg Diana haar eerste Vriendenboek. Drie keer raden wie daar het eerst in mocht schrijven: Juffrouw Monique. Ik ben nog steeds niet aan de beurt.

Op Carnavalsmaandag ben ik vrij, morgen trouwens ook. Samen met Diana ga ik naar beneden om haar ontbijt te maken. Ze heeft echter meer zin in chocola en grist een halve paashaas uit de voorraadkast. Prompt valt die op de grond en liggen overal chocolade scherven. "Potverdorie", zeg ik. "Je mag helemaal geen chocola eten en kijk nou eens. Dat ga jij mooi zelf opruimen."

Ik geef haar een stoffer en blik en zonder morren veegt Diana de stukjes chocola bij elkaar en gooit ze in de prullenbak. Bij een vluchtige controle blijkt alle chocola verdwenen te zijn, maar er ligt nog wel een minifrietje met paprikasmaak. "Hé, waarom heb je die niet opgeveegd?", vraag ik. "Die was niet van mij", antwoordt Diana. "Ja maar, die kun je dan toch ook even meenemen?", vervolg ik. Immers, het kost bijna meer moeite om er omheen te vegen.

"Nee, juffrouw Monique zegt dat iedereen zijn eigen spullen moet opruimen."
Daar moeten we het mee doen.

March 5, 2011

Prinses Diana viert Carnaval in Wringersgat

04.03.2011: Diana (4) viert Carnaval in Wringersgat (Rijen) als Carnavalsprinses. Klik voor groter. 04.03.2011: Diana (4) viert Carnaval in Wringersgat (Rijen) als Carnavalsprinses. Klik voor groter. 04.03.2011: Diana (4) viert Carnaval in Wringersgat (Rijen) als Carnavalsprinses. Klik voor groter.
04.03.2011: Diana (4) viert Carnaval in Wringersgat (Rijen) als Carnavalsprinses. Klik voor groter. Diana (4) in haar nieuwe Carnavals Prinsessenjurk, gekocht in de Vughterstraat te Oeteldonk / Bolduque / Den Bosch. Vrijdag 4 maart 2011 mag ze hem aan voor het Carnaval op de KBS Sint Jozef te Wringersgat / Rijen. 04.03.2011: Diana (4) viert Carnaval in Wringersgat (Rijen) als Carnavalsprinses. Klik voor groter.

February 18, 2011

Projectweek: Op reis naar...

17.02.2011: Het is Projectweek bij de KBS Sint Jozef met het thema Op reis naar; de Giraffenklas kiest voor China, Diana wijst haar Pandabeer aan. Klik voor groter.Naar school gaan in de 21e eeuw is heel andere koek dan in de vorige. Of het betere koek is, daarover zijn de meningen verdeeld, maar andere is het zeker. Diana (4) is vier jaar oud en zit in de Giraffenklas bij juffrouw Monique. Groep 1 of in 20e eeuw terminologie het eerste jaar kleuteronderwijs.

Donderdagavond is er tussen 17:00 en 18:30 een presentatie van iedere klas op de KBS Sint Jozef in het kader van de projectweek: 'Op reis naar...'. De Giraffenklas heeft voor China gekozen, best een eind weg. De kinderen hebben allerlei Chinese dingen verzameld en in de klas tentoongesteld. Lang niet alle dingen komen echt uit China, gezien de Mie van Albert Heijn.

De Pandaberen zijn goed vertegenwoordigd en ze hangen gebroederlijk naast de Afrikaanse giraffen op het raam. Trots wijst Diana aan welke Panda van haar is. Hij hangt naast het takenbord, daar is mooi op te zien wie er allemaal in de Giraffenklas zitten.

We bekijken Diana's tekenboek en dan is het alweer tijd om naar Albert Heijn te gaan, maar niet zonder afscheid te nemen van juf Monique.

Over een jaar of twintig zit projectmatig werken er bij iedereen standaard in.
Wat deed ik eigenlijk op de kleuterschool?

December 22, 2010

Auto's en Kinderen

Als het om auto's gaat zijn mannen net kinderen, vraag maar aan Mack. Andersom geldt dat helemaal niet, dat mannen kinderen als auto's beschouwen. Terwijl de donkerzwarte Volkswagen Jetta bij Carlux gerepareerd wordt aan een enorme deuk in de achterklep, moet ik het doen met een leenauto: een Golf 2.0 Diesel met kenteken 30-GSG-1. Een pittige auto met 103 kW, maar wat heb je daaraan als de wegen in Den Bosch vol natte sneeuw liggen?

Als ik bij Carlux wegrijd merk ik het al, het ESP-lampje brandt als een bezetene terwijl de wielen grip zoeken. Echt ongerust ben ik na het binnenrijden in parkeergarage Paleiskwartier, de inrit is voor de Golf net een glijbaan. Remmen helpt niet en na een schietgebedje komt de auto op 50 centimeter van zijn voorganger tot stilstand. De volgende dag check ik in het donker met mijn vinger het profiel op de banden. Dat is er niet. Toch breng ik Luchiano (013) naar school, voor de tweede keer dit jaar. Woensdag is het Kerstmarkt op het Beatrix College en Luchiano heeft weinig zin om na 19:00 uur nog naar huis te moeten fietsen.

22.12.2010: Diana (4) en Luchiano (013) hebben allebei op dezelfde dag een Kerstevenement. Diana ziet er hier goed uit, maar is even later flink ziek en moet overgeven. Klik voor groter.Op het werk bel ik Carlux en klaag over de leenauto zonder grip. Men is coulant en bij Van den Udenhout Rent kan ik 's middags een andere auto ophalen. Deze keer is het een Volkswagen Tiguan 2.0 Diesel van nog geen twee jaar oud. Het is een four-wheel drive, die hebben sowieso al meer grip. "Kunt u met een automaat overweg?", vraagt de rentenier. "Jazeker", antwoord ik. Vroeger vond ik de Tiguan een matig geslaagd model. Nu ik erin gezeten heb, en dan in deze versie, ja dan kan ik alleen maar lyrisch zijn. Wat een auto!

Hij rijdt als een tank en nergens zie ik meer nerveus oplichtende ESP-lampen. Het navigatiesysteem is full-colour en in plaats van parkeersensoren beschikt de Tiguan met kenteken 25-HJZ-9 over een camera die in het display precies laat zien waar de bumper zich bevindt. In een woord geweldig. Om half drie ben ik thuis en we doen meteen de Kerstboodschappen. Jammer genoeg is de Excellent Kreeft er nog niet. We moeten opschieten, want Diana (4) wordt om 16:30 op school verwacht voor een wandeling met lampionnen, een Kerstdienst en een diner. Op de foto's ziet ze er goed uit, toch?

We rijden door naar het Beatrix College waar het druk is op de Kerstmarkt. Het kost enige moeite om Luchiano te ontwaren. Hij staat bij een stand waar ze wafels verkopen. Het beslag is dermate dik dat wij besluiten op zoek te gaan naar de erwtensoepstand. Overal worden we aangeklampt om een hamster vast te houden, kerstkaarten te kopen, ballen ergens in te mikken en wat dies meer zij. Dit alles tegen betaling uiteraard. De winst gaat straks naar Serious Request. Mentor Chris Huijbregts staat bij Luchiano's stand en we feliciteren hem met de geboorte van zijn zoon Fer op vrijdag 24 17 (dank je wel, Pascale) december. "Toch niet genoemd naar de Fer van Feyenoord?", vraag ik. "Haha, nee", zegt Chris, "dat vroeg een vriend van mij ook al, maar die Fer ken ik helemaal niet." Chris heeft voor 20 euro het Barbara Streisand van Duck Sauce aangevraagd, geen slechte keuze.

Als ik bij een ballentent met alleen maar meisjes wat blikjes heb proberen omver te smijten, besluiten Lucy en ik naar huis te gaan. Achteraf maar goed ook, want om 17:30 belt juffrouw Joke van de KBS Sint Jozef. Diana is tijdens het wandelen niet lekker geworden en heeft een paar keer overgegeven. Ze wil naar huis. Wederom spring ik in de Tiguan en haal haar op. Ze ziet er zielig uit en thuis geeft ze nog een paar keer over, gelukkig niet in de auto. Om 18:45 rijd ik wederom naar Tilburg om Luchiano op te halen. Hij is bijna bevroren en krijgt zijn been haast niet opgetild om in de auto te stappen. O ja, net als ik op het toilet zit belt Carlux: "Uw auto is klaar".

Wat is dat nou jammer.

September 6, 2010

Eerste schooldag

Sommigen zeggen dat het Zuid-Nederland achterloopt. De scholen beginnen er op maandag 6 september, terwijl andere delen van Nederland al een tijdje lekker bezig zijn. Maar lopen Australie en Indonesie dan ook voor op Nederland? Het is er wel een paar uur eerder Nieuwjaar.

Wij hebben twee kinderen die vandaag na lange tijd voor het eerst weer naar school gaan. Luchiano (12) hoeft zich pas om 13:15 op het Beatrix College te melden, hij zit in klas 2tl4. Om iets voor half een fietst hij weg, een paar minuten later kom ik thuis. Ik heb speciaal vrijgenomen om Diana (4) naar haar eerste schooldag op de basisschool te begeleiden. Net als haar grote broer eerder deed, gaat zij naar de KBS Sint Jozef in Rijen.

06.09.2010: Diana (4) gaat voor het eerst naar de basisschool, ze zit in de Giraffenklas van de KBS Sint Jozef bij juffrouw Monique. Klik voor groter.Ze is apetrots dat ze naar de basisschool gaat, ja ze schept er zelfs over op. Parmant loopt ze met haar tasje rond, immers dat heeft ze nodig op de basisschool. Blij loopt ze naar de auto en neemt plaats in haar kinderzitje.

Luttele minuten later arriveren we bij de KBS Sint Jozef. De giraffenklas is snel gevonden en juffrouw Monique heet Diana welkom. Ze nestelt zich tussen de giraffenknuffels. Bij het afscheid heeft Diana nauwelijks oog voor ons, er zijn zoveel andere indrukken op te doen.

Nog geen twee uur later is het tijd om haar op te halen. De speelplaats is volgestroomd met ouders. Daar komen de giraffen aan. Als Diana mij ontwaart schreeuwt ze het uit en rent naar me toe. Ja, zo zien we onze kinderen graag! "Hoe was het op school?", vragen we. "Leuk, alleen wilde er niemand met me spelen." Diana had een jongetje op het oog om mee te spelen, maar die wilde niet. Morgen kan dat helemaal anders zijn, we zullen wel zien.

We zijn net thuis of Luchiano komt eraan. Ook zijn middag was leuk. "Ja, ik was met mijn sleutels aan het spelen. Buiten hè. En toen viel die sleutelbos uit mijn hand, in zo'n putje. Nou, na de les mocht ik een knijper lenen en toen haalde ik hem er zo uit." Dat begint al goed. Ik vraag hoe het met zijn fiets is. "Oh goed, alleen liep de ketting eraf." Het belooft een enerverend jaar te worden.

Pluspunt van het naar school gaan is dat de kinderen vanaf vandaag om 21:15 naar bed gaan. Eindelijk rust!