« Rijen B4 - Madese Boys B5 4-3 (Zaterdag 29.09.2012) | Main | Brabant Water ICT in Berlicum »

Wiro in de Steenfabriek

(Zondag 30.09.2012)

Wij wonen bijna vijf jaar in de gemeente Gilze-Rijen en toch had ik nooit gehoord van de Steenfabriek in Gilze. Iemand uit notabene Portugal stuurde een uitnodiging om daar op zondag 30 september 2012 een kijkje te komen nemen.

30.09.2012: Zwager Wiro van Vilsteren exposeert met zes andere kunstenaars in de Steenfabriek te Gilze. Diana (6), Luchiano (14) en CasaSpider (35x) zijn erbij. Klik voor groter.Wie was die iemand uit Portugal? Die iemand is niemand minder dan mijn zwager Wiro van Vilsteren, getrouwd met zus Margriet. Gedurende de twaalf jaren dat wij op Curacao woonden, waren zij inwoners van Rijen. En toen wij naar Rijen vertrokken namen zij de benen naar Portugal. Je zou er haast iets van gaan denken, neem maar eens een kijkje op hun website mudanca.nl.

Hoe dan ook, Wiro is architect, kunstenaar en nog veel meer dingen. Samen met zes andere kunstenaars, samen Zeven Kunstenaars derhalve, hield hij een expositie in de Steenfabriek te Gilze. Meer info over de Steenfabriek is te vinden op Wikipedia en zo ziet hij er nu uit.

Luchiano (14) en Diana (6) gingen verplicht mee. Gelukkig waren er een paar factoren om de cultuurbarbaren iets op te vrolijken. Zo was het prachtig weer, lag er tegenover de Steenfabriek een maisveld en zelfs een speeltuintje.

Wiro's vrije werk omvat autobiografische en poëtische beelden die gaan over verandering, tijd, herinnering en toekomst. Die laatste zin heb ik niet zelf verzonnen, neen die komt uit Het Stadsblad Breda, ere wie ere toekomt.

30.09.2012: Zwager Wiro van Vilsteren exposeert met zes andere kunstenaars in de Steenfabriek te Gilze. Tussendoor haalt Luchiano een frisse neus bij de maisvelden. Klik voor groter.Luchiano bevindt zich niet echt in een fase van zijn leven waarin veel plaats is voor autobiografische en poëtische beelden die gaan over verandering, tijd, herinnering en toekomst. De ornamenten met veel hout uit oude deuren toverden desalniettemin een glimlach op zijn gezicht.

Diana keek vooral naar de kleuren en een oude museumgrap konden wij niet aan ons voorbij laten gaan. Okay, even serieus. Bij de eerste aanblik van de kunstwerken had ik eerlijk gezegd ook mijn bedenkingen. Toen Wiro het verhaal achter een van zijn kunstwerken vertelde werden de dingen veel duidelijker. Misschien iets voor een tegeltje: "Oordeel niet te snel zonder kennis over de achtergronden".

Toen wij bijna terug wilden rijden naar Rijen, kwamen opa Harry (CasasPa) en oma Truus er net aan. CasasPa was zoals altijd druk in de weer met zijn camera, van wie heeft hij dat toch? Ook de Grote Kunstenaar zelf diende vereeuwigd te worden met Luchiano en Diana. Thuis blaften we van de honger en zette ik de frituurpan aan. Een mooi einde van een culturele dag.

Tot besluit een paar extra foto's:

  • Blik van de eerste verdieping naar de begane grond.
  • Diana kijkt vol verwondering naar een object met een blauwe staaf, let ook op de door Wiro zo mooi gestapelde stoelen op de achtergrond.
  • Luchiano heeft net een kunstwerk bekeken en denkt er het zijne van.
  • Ponygirl Diana vindt de zonnebloem een mooie plant.
  • Dit gele ding staat buiten en het heeft wel iets.
  • Luchiano in bijzondere pose bij het maisveld.
  • Visitekaartje van Wiro & Margriet, weet ze te vinden.

Tot zover.

Comments

Kunst moet zonder achtergronden ook leuk zijn. Als er uitleg nodig is om iets te begrijpen, mwa.

Ja van wie heeft hij (opa) dat toch??
Luchiano bij t mais ziet er heel poetisch uit, lijkt toch een verwijzing naar de toekomst (ik word er ook bijna poetisch van)

@ReneSmurf: Daar heb je zeker een punt. Toch maakt het wel degelijk uit wie wat waar zegt. Precies hetzelfde dat bij de VPRO parodie is kan bij de EO een heel andere lading hebben. Moet je wel even weten.
@Pascale: Laten we eens onderzoeken waar die drang tot vastleggen in onze familie vandaan komt, stellen we jou aan als projectleider. Wat bedoel je met de toekomst van Luchiano, komt hij later in Boer zoekt Vrouw?

Wat late reactie. Wij hebben ons kunstwerk "Samensmelting"inmiddels in onze woonkamer staan.
Mooie foto's heb je gemaakt. heb je dus niet van een vreemde. Kun je ze mij mailen?