« Hart (4) en de Marathon Eindhoven | Main | Meta-Meta »

Wegwerpstofzuigers

Echte mannen scheren zich niet met een elektrisch apparaat maar met een mes, dat is algemeen bekend. Lange tijd zwoer ik bij Gillette en nam de hoge prijs van de mesjes op de koop toe. Ergerlijker dan de hoge prijs was het feit dat bepaalde mesjes slechts op één type houder passen. Het is me een paar keer overkomen dat ik de verkeerde dure mesjes kocht en ze vervolgens niet eens kon gebruiken.

De horror!

29.05.2011: Dit is de type-aanduiding van onze Hema stofzuiger, nu kunnen we het CasaLog gebruiken om nieuwe stofzuigerzakken te kopen, als die tenminste nog bestaan. Klik voor groter.Ergens in 2008 kochten we bij de Hema in Valkenswaard een nieuwe stofzuiger. Eens komt het moment dat de bijgeleverde stofzuigerzakken allemaal vol zijn. Belangrijk is om in een dergelijk geval niet onmiddellijk in blinde paniek te geraken. Bij een willekeurige Hema zeg ik doodkalm dat ik nieuwe stofzuigerzakken wil.

"Voor welk model stofzuiger?", vraagt de Hema-medewerkster.
"Voor een Hema stofzuiger", antwoord ik.
"Ja maar, welk type is het?"
"Nu sta ik met mijn mond vol tanden", zeg ik met mijn mond vol tanden.

Thuis probeer ik het type van de Hema-stofzuiger te achterhalen.
Er staan diverse nummers op het plaatje.
Ik maak er een foto van.
Bij de Hema laat ik de foto zien.

Met hulp van de foto is het ons een aantal keren gelukt om de juiste Hema stofzuigerzakken mee te krijgen. Afgelopen zaterdag zijn we in de Hema te Rijen. Deze keer heb ik alle type-aanduidingen alsmede de Volt- en Watt-gegevens op ons boodschappenbriefje geschreven. Bij de balie vraag ik naar stofzuigerzakken. Als de Hema-medewerkster vraagt voor welk type, overhandig ik haar het boodschappenbriefje. Ze loopt ermee weg richting het Hema-stofzuigerzakkenmagazijn. "Het briefje wil ik wel terug, want het is ons boodschappenbriefje!", schreeuw ik haar na tot hilariteit van de overige klanten.

Na een tijdje komt de Hema-medewerkster terug met een onthutsende mededeling: "Deze zakken hebben wij niet. Het is ook al een oud model, dus ik weet niet of die nog verkocht worden." Grote genade, dus na drie jaar moet ik een nieuwe stofzuiger kopen omdat de Hema weigert dat type stofzuigerzakken te maken? Zo lust ik er nog wel eentje. We krijgen de tip het eens in een groter filiaal te proberen en dat gaan we zeker doen.

Het Gilletteprobleem is opgelost door voortaan wegwerpscheerapparaten te kopen bij Albert Heijn.
Maar zijn er ook wegwerpstofzuigers?

Comments

Iedere stofzuiger kan toch een wegwerpstofzuiger zijn? Het is misschien een dure oplossing maar je hebt net wat bezuinigd met de scheermesjes :-)

Neem gewoon een zak mee als je ziet dat de spoeling dunner wordt.
En gilette doet aan dierproeven, dus dat moet je dan sowieso niet kopen.

Er zijn tegenwoordig talloze stofzuigers zonder zak. Dyson begon er ooit mee.

Mijn probleem: het is heel wel mogelijk vrijwel geluidloze stofzuigers te maken. Ik heb er éen, van Nilfisk; die zeer bechaafd zoemt. Maar deze is bejaard, aan zijn eind. En vervanging met dezelfde eigenschappen kost een godsvermogen.

Waarom?

@Piet: Zoals je weet ben ik in loondienst, dan kun je een dergelijk geintje twee keer uithalen en dan ben je blut. Ja, of ik moet een baard laten staan.
@Renesmurf: Zo werkt dat niet bij mij, ik ga pas naar de Hema als de zakken op zijn. Ik heb nog nooit een geschoren chimpansee gezien.
@IJsbrand: Over Dyson stofzuigers hoor ik vooral slechte verhalen. De zakken zijn ook niet het probleem maar het feit dat ze allemaal andere koppelingen en maten maken. Het antwoord op je laatste vraag: Inflatie! (of anders: 42)

Heb je het al eens online geprobeerd? Als je zoekt op stofzuigerzakken kom je op allerlei sites waar ze die dingen verkopen. En vaak hebben ze 'universele zakken', die op verschillende merken passen. Ik weet niet of dat ook voor Hema stofzuigers lukt, maar je kan het allicht proberen.

Het idee van Renesmurf lijkt me het handigst. Toch een keertje met een ongebruikte stofzuigerzak op pad. Even vergelijken in de supermarkt, dan kom je vast wel een stofzuigerzak tegen van een ander merk die net zo goed past. En daar telkens het stukje van de doos scheuren waar het merk en type op staat, voor elke volgende keer dat je stofzuigerzakken nodig hebt (Zo die ik dat tenminste, werkt best goed ;))

Excuus Kreeg mijn commentaar niet in beeld, nog een keer gepost, weer niets in beeld, toen op F5 gedrukt et voila, dubbel post. *Weg sluipt*

Ja, dat is het verdienmodel van steeds meer zaken tegenwoordig. datgene wat je denkt te kopen, een printer, een scheermeshouder of een stofzuiger, is verrassend goedkoop maar naderhand word je in je nek gegrepen bij de cartridges, mesjes en zakken. Of die zijn schreeuwend duur of ze dwingen je gewoon een nieuw model te kopen.

@Ricky: Ricky, ik ben een MAN, een JAGER (sorry, Marianne T.), een WILDEBEEST. Heb jij ooit een wildebeest online naar stofzuigerzakken zien zoeken? Ik dacht het niet!
(Dan maar een stoffig huis)
@CiNNeR: Help, wij hèbben geen ongebruikte stofzuigerzakken meer. Vrijdag gaan we naar Tilburg, als ze ze daar niet hebben zijn we reddeloos verloren. F5 is de oplossing voor veel dingen. Verder heb ik je niet eens binnen horen komen (ik sliep al), laat staan weg zien sluipen... ;-)
@Laurent: Ik haat die verdienmodellen. Wat kunnen wij hieraan doen?

In geval van nood, legen wij de volle stofzuigerzak in de kliko, om een gebruikte lege zak te krijgen. Een stoffig werkje, dat wel, maar ja.
Ik weet zo gauw niet hoe die zaak op de Katterug heet (in de buurt v/d Emmapassage), maar die verkoopt veel soorten stofzuigerzakken.

wat een hulp van je lezers, vooral die van De Leraar is natuurlijk super, CasaJager.

@De Leraar: Hartelijk dank voor het speurwerk, de typenummers kloppen allemaal. Een volledige bestelling kost me 25 euro, inclusief twee filtertjes en verzendkosten. Vrijdag gaan we het eerst in Tilburg proberen, lukt dat niet dan maar online. Dank!
@Gerrit: Hmm... dat is ook een goede tip, zal die Katterug vrijdag eens op proberen te snorren.
@Pascale: Ja, zo heb je nog iets aan je blog. Logisch dat je van de Leraar het meeste leert, natuurlijk.
Graaauuuuuwwww!

@Casaspider: tegen de VVD stemmen :D

@CasaSpider: Ha, maar je hebt nu een mogelijkheid om aan nieuwe zakken te komen. Meteen eentje opzij houden om de goedkopere variant te kunnen zoeken :)

En gelukkig kan ik goed sluipen, stel je eens voor dat ik je wakker had gemaakt!

Niet onvermeld mag blijven dat in mijn jeugd mijn moeder alleen maar stoffer en blik had en die waren nooit kapot. CasasPa

@Laurent: Sjonge, zit de VVD achter de Gillette-mesjes en de stofzuigerzakken? In dat geval ben ik voor meer overheidsbemoeienis met standaard interfaces voor dergelijke apparaten!
@CiNNeR: Vrijdag slaan we onze slag, als de rest van Tilburg ons tenminste niet voor is. Zo snel word ik niet wakker, hoor... ;-)
@CasasPa: Bij deze is het vermeld, niet vergeten mag worden dat in jouw jeugd de uitvinder van de loopfiets de Nobelprijs won, haha.