« Poknepa | Main | Rijen C4 - Waspik C2 0-8/9 (Beker) »

Escarlatina

Escarlatina doet denken aan barokke vitrage, of aan een lantarenpaal met een sierlijke krul. Een balletuitvoering. Zoals bij zoveel dingen is de werkelijkheid minder romantisch. Diana (4) is al drie dagen niet lekker met als symptomen koorts, hoest en rode bobbeltjes over heel haar lichaam. Afgelopen nacht heeft ze een paar keer overgegeven. Algehele malaise.

Definitie Nederlands: acute besmettelijke exanthematische ziekte, veroorzaakt door een hemolytische Streptococcus scarlatinae, gekenmerkt door acuut begin met koude rillingen, hoofdpijn, keelpijn, braken, koorts en na 24 uur een uitbreken van een rood exantheem met kleine rode stipjes, wegdrukbaar met glasspatel.

Vandaag zijn we met haar naar de dokter geweest. Na een kort onderzoek concludeert de arts: "Roodvonk!" Gelukkig geen ernstige ziekte, maar een kind kan er vijf tot zeven dagen beroerd van zijn. Bij de tegenover de praktijk gelegen apotheek kopen we een tube zalf tegen de jeuk. Thuis zoekt Luchiano (013) op wat roodvonk in het Spaans is. Het levert hem een titel op.

Comments

Is roodvonk hetzelfde als "sende paga"?

zo, dan is ze idd wel flink ziek! geef haar maar een dikke kus

Een titel, heel belangrijk!
Ik wens haar heel veel beterschap!
Hopelijk voor pakjesavond weer beter.

Nou, dat is akelig zeg! Ik hoop dat ze er snel weer bovenop komt.

O gossiem ze zijn er echt beroerd van ...een paar dagen lang, sterkte! met de zieke prinses ;-)

@Mac: Eerlijk gezegd moet ik je het antwoord schuldig blijven. Heb zelfs nog even gegoogled, maar het Papiamentse equivalent voor roodvonk niet gevonden. Ik ga verder zoeken.
@Pascale: Heb ik gedaan en het helpt. Ze is alweer een stuk opgeknapt en zit met haar broertje te Wii-en.
@Renesmurf: Pakjesavond is nog een eindje verder en zonder titel is een post als een vaas zonder bloemen.
@Laurent: Is al aan het gebeuren, gelukkig maar. Jou wens ik hetzelfde!
@ANila: Dank je, mede namens Diana.