« Verkiezingen Land Curacao | Main | Zondidagse gedachten »

PAR wint maar hoe verder?

De voorlopige uitslag van de Eilandsraadverkiezingen 2010 op Curacao is bekend, zie de website van Registro Sivil. De gele PAR van Emiliy de Jongh-Elhage is wederom de grootste partij is en er qua zetels zelfs een op vooruit gegaan, van 7 naar 8. Toch kan de huidige coalitie niet voortgezet worden. Partners PNP en FOL zakten beide van 2 naar 1 zetel. In totaal beschikt de coalitie derhalve over 8+1+1=10 van de 21 zetels. Net te weinig derhalve.

De grote winnaar is Movementu Futuro K˛rsou (MFK) van Gerrit Schotte. MFK is een nieuwe partij die meteen met stip van 0 op 5 zetels terechtkomt. Gerrit Schotte is jong en bijzonder ambitieus. Hij begon bij de MPK van Rignald Lak, stapte toen dat gunstig leek over naar de MAN van Charles Cooper en richtte vervolgens zelf de MFK op. Echte bewijzen heb ik er niet voor, maar Schotte lijkt politiek toch voornamelijk als business te zien, waarbij eigen gewin een grote rol speelt.


28.08.2010: PAR wint Eilandsraadverkiezingen Curacao, maar hoe verder? Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Die laatste idee is bij mij binnengeslopen toen Gerrit Schotte de aanjager was van de Beach Management Authority (BMA), een organisatie die met miljoenensteun van USONA de Curacaose stranden moest gaan beheren. Vanaf het begin heb ik mij afgevraagd waarom, aangezien het voornamelijk een commercialisering van de stranden betrof. Voor de topjobs binnen de BMA werden exorbitante salarissen genoemd en het is niet moeilijk te raden naar wie die baantjes zouden gaan. De BMA is door aanzwellende kritiek nooit van de grond gekomen, lees hier het CasaLog dossier.

Enfin, hoe gaat het nu verder? Volgens NOS Teletekst moet er op 7 september een akkoord liggen van de nieuwe coalitie. Zo niet, dan komt de datum 10.10.2010 in gevaar waarop het nieuwe land Curacao het levenslicht ziet. De meest voor de hand liggende combinatie is PAR met MFK, samen goed voor 13 van de 21 zetels. Gerrit Schotte ligt echter niet bijzonder goed bij de PAR. Diens opmerking dat een politiek leider van 64 jaar geen visie kan ontwikkelen voor de komende tien tot twintig jaar, daarbij doelend op PAR-leider Emily de Jongh-Elhage, viel niet echt lekker.

Uiteraard was de PAR er als de kippen bij om zijn opmerking te laten slaan op alle ouderen in de samenleving, waarbij Gerrit Schotte ouderen geestelijk niet als volwaardig beschouwt. Is politiek niet een speciale vorm van Woordschaak?

Maar wat is het alternatief? De PAR kan niet regeren met Pueblo Soberano en/of MAN. Niet met de eerste wegens de totaal uiteenlopende gedachtengang en niet met de tweede door de te zwaar beladen politieke historie. Dan blijft over een coalitie tussen MFK, Pueblo Soberano en MAN. Samen zijn zij goed voor 11 zetels, een nipte meerderheid. Geen slechte optie voor Gerrit Schotte, die wordt ineens premier, en ook niet voor de twee anderen. De MAN hoeft na het verlies van drie zetels nergens meer op te rekenen en voor Helmin Wiels van Pueblo Soberano is het de mogelijkheid bij uitstek om Nederland dwars te zitten na 10.10.2010.

Curacao gaat nog interessante tijden tegemoet. Het commentaar (mirror) van het Antilliaans Dagblad (website) snijdt ook hout, dan merk ik toch dat ik alweer bijna drie jaar weg ben uit Curacao.

Comments

Helaas zijn de PAR- stemmers niet de stem van de doorsnee Curacaoenaar, helaas.
Iedereen wist al dat deze PAR-tij zou gaan winnen dit gaat al jaren zo. Het vooraf uitdelen van chen florin (geld) en pork chop (varkensvlees) is ook niets nieuws. Dit gebeurt gewoon op Curacao en op Bonaire!
Politicus Booi van Bonaire, had dit zelfs op Tv toegegeven!

Van mij mag 10.10.2010 rustig in gevaar komen, ik zie dit meer als een aparte datum dan als iets belangrijks. Belangrijke gebeurtenissen zoals het besturen van landen, mogen nooit aan een aparte datum gekoppeld te worden. Dat gebeurt alleen bij trouwerijen...

Nu willen ze alles snel snel snel gaan doen alleen maar vanwege dat aparte datum. Kost wat kost, 10-10-10, MOET en zal uitgeroepen worden als de datum waarop de Antillen uit elkaar zullen vallen, en dit na meer dan 300 jaar!
Belachelijke voorstel.

@Bout: Ach, het uitdelen van voedsel en drank doen alle partijen, het hoort er gewoon bij. Wat betreft de datum 10.10.2010 ben ik het met je eens. Kwaliteit gaat altijd voor kwantiteit en als men er nog niet uit is, moeten beslissingen niet geforceerd worden. Wie de bewuste mail uit naam van Jaoba heeft gestuurd is niet duidelijk. Wat vind jij trouwens, is het goed als Pueblo Soberano een coalitie sluit met MFK en MAN?

Zulke logjes kwamen vroeger veel vaker.
Het is dus niet uit het oog, uit het hart!

We zullen wel zien wat daar komt, net zoals we wel zullen zien wat hier komt.

PS is de enige partij met een duidelijke visie en een uitgebreid concreet verkiezingsprogramma. Het wordt op een Wildersachtige manier gebracht met beledigingen, zgn. gedurfde, dreigende taal t.o.v. Nederland. Dat trekt de kiezers.
Schotte met zijn snelle babbel heeft een uitstekende ( dure) marketingmachine achter zich. Hij is een goede verkoper (van zichzelf), het programma staat, zoals de meeste programma's, vol met beloftes, zonder enige verwijzing naar hoe en wanneer en wat kost het.
PAR- kiezers zijn overigens OOK doorsnee Curacaoenaars. Een combinatie MFK, PS en MAN zie ik niet komen.

@Renesmurf: Dat is waar, vroeger schreef ik hier vaker over, maar ja toen woonde ik er ook. Curacao gaat echter nooit meer uit mijn hart.
@Peerketa: Dank voor deze scherpe analyse. Kan mij daar helemaal in vinden. Al is het wel zo dat bij coalitie-onderhandelingen ook andere factoren een rol spelen. Veel hangt af van hoe de PAR zich opstelt. De andere partijen zijn (terecht) tamelijk allergisch voor arrogante trekjes. Die trekjes kunnen partners die minder met elkaar hebben in elkaars armen drijven.

Op Curašao denken we als volgt bij de formatie:

je gaat niet uit van het volk en de noden of van je eigen vooruitgang als partij. nee, dat komt allemaal daarna.

Dan controleer je de timing van de gesprekken die PAR (Atacho) volgt. Als je sollicitatiegesprekken gaat voeren met mensen, praat je eerst met de mogelijke afvallers (MFK) in de hoop dat ze je kunnen verrassen en daarna met de meest potentiele kandidaten (MAN).

Daarna kijk je naar je vrienden (PNP/FOL) waar je al eerder mee hebt samengewerkt en waar je samen lief en leed hebt gedeeld en elkaars geheimen (!) weet.

Je kunt van Schotte houden of niet, maar hij heeft laten zien een enorm goede organisatie (mbv veel geld, ok) neer weten te zetten en mensen weten te inspireren zonder een echt inhoudelijke agenda overigens net als de meeste partijen met uitzondering wellicht van Pais en PS.

De MAN is de sleutel in deze after-election periode. Hoewel Cooper en Eisden het bloed van Emily wel kunnen drinken, is het aanschuiven van de blauwe partij lucratief. Het lot van 10-10-10 hangt in hun handen. En daarvan hebben ze gezegd: het is een slecht gebouwd huis, maar afbreken is er niet meer bij. Bovendien: onder druk wordt alles vloeibaar hier.

Grote kans dat Emily premier wordt voor een jaar en daarna mag Cooper zijn droom in vervulling laten gaan gaan.

MFK is zowel voor PAR als MAN de grootste bedreiging en vier jaar Gerrit als premier, zien geen van beiden zitten.

En nu speelt iedereen toneel terwijl de afspraken allang voor de verkiezingen zijn gemaakt.
Vergeet niet dat de MAN ineens heeft geopperd om de staatsregeling nog voor de verkiezingen te behandelen.

De MAN is de partij die erg gedreven is in het politieke spel. zij kunnen tzt altijd PAR wippen uit de coalitie en met de rest verder gaan, ze zijn dan toch al premier.

dit weekend schijnt het akkoord van Bonam te zijn getekend tussen MFK, MAN en PS. More likely is dit het spel van Schotte, om duidelijk te maken dat de gele partij de prijs voor zijn steun aan de staatsregeling dient te betalen.

Daarom: PAR toch met de MAN, in ieder geval tot 10-10-10. Daarna kan het hele cirkus opnieuw beginnen.......voor het nieuwe land Curacao!

@Dickdedeur: Cooper en Eisden kunnen het bloed van de PAR drinken, maar dat geldt evenzeer andersom. Maar ja, als het een win-win oplevert om desondanks toenadering te zoeken... Het leuke van Curacao is dat alles mogelijk is, alles hangt af van timing en op het juiste moment de goede dingen (en vooral niet de foute!) zeggen. Nu zeg ik Curacao, maar gezien de onderhandelingen in NL geldt dat hier evenzeer. Het beloven boeiende besprekingen te worden!

@Dick Drayer: Mij verbaast het niet echt. Er is geen partij op Curacao die een grotere hekel heeft aan de PAR dan de MAN. Ik heb dat destijds van dichtbij meegemaakt op de Marnix-school, waar ik vaak een praatje maakte met een MAN-man. Een heel aardige man trouwens. Maar na de verkiezingen was hij altijd erg zuur als de PAR weer de grootste was. Dat kon hij echt niet verkroppen. Eunice Eisden heeft dat ook, meer nog dan Charles Cooper. Nu hangt veel ervan af of Helmin Wiels bereid is om de staatsregeling goed te keuren. Ik dacht dat hij daar principieel tegen was. Maar jij houdt ons wel op de hoogte... :-)