« Diana Ilka 4 jaar | Main | Who's that man? »

Diana's eerste treinavontuur

Vertrek uit Rijen

05.05.2010: Luchiano (12) op station Gilze-Rijen in afwachting van de trein naar Tilburg. Klik voor groter.Na het gedoe met het hobbelpaard (HBP) 's morgens zijn we allemaal een beetje moe. Maar het feest is nog niet voorbij. Diana (4) heeft nog nooit in een trein gezeten en dat is toch wel een gemis. Gelukkig een gemis dat eenvoudig verholpen kan worden, immers Gilze-Rijen beschikt over een heus treinstation.

We besluiten naar Tilburg te gaan waar een cultureel bezoek aan McDonalds op het programma staat. Eerst kaartjes kopen, € 18,40 is niet echt goedkoop voor zo'n kippeneindje. Kan iemand mij trouwens vertellen per welke leeftijd kinderen een kaartje moeten kopen? Op de NS-website kan ik het niet vinden.

Station Rijen beschikt over slechts twee sporen, het ene richting Breda en het andere richting Tilburg. Dat is wel zo gemakkelijk. Eerst raast er een intercity voorbij, Luchiano (12) knijpt hem als een oude dief. Even later zitten we in een lege coupé. Wat zeg ik, we hebben het hele treinstel voor onszelf. Dan is een kaartje ook weer niet zo duur.

De heenreis

05.05.2010: Lucy, Luchiano (12) en Diana (4) in een treinstel voor ons alleen op weg naar Tilburg. Klik voor groter.We letten goed op tijdens de heenreis, immers in twaalf minuten legt de trein het gehele traject af. We rijden precies langs het fietspad waarover Luchiano dagelijks naar het Beatrix College fietst. Langs de velden van Gudok naar de Reeshof (Rijen Oost). Het station Tilburg Reeshof ligt op ongeveer 400 meter van zijn school.

Diana heeft haar eigen coupé, samen met haar vriend Zant waar ze de gehele dag mee rondsjouwt. De volgende halte is Tilburg West, daar is niet veel te zien. Dan arriveren we op onze eindbestemming Tilburg Centraal. De familie daalt elegant de trap af naar beneden en dan staan we buiten, voor het station.

De inwendige mens

05.05.2010: Kinderen vieren hun verjaardag uiteindelijk toch liever bij McDonalds dan met witlof. Klik voor groter.Eerder reden we met de auto via het station naar de MustSee bioscoop aan het Pieter Vreedeplein. Dat leek niet zo ver. Te voet is het een ander verhaal en al vrij snel vindt Diana dat ze op mijn schouder moet zitten. Het lijkt de Vierdaagse van Nijmegen wel, maar uiteindelijk bereiken we meer dood dan levend de McDonalds. Of neen, eerst kopen we twee pikante spare-ribs bij een slager in de buurt.

Terwijl de kinderen genieten van hun Happy Meals kluiven Lucy en ik aan de spare-ribs. We zien de andere gasten kijken met een blik van: "Sjezus, heeft McDonalds nu ook al spare-ribs? Die nemen wij de volgende keer ook." Ja McDonalds, dat is echt een goede tip hoor. We noemen hem McSpare, all rights reserved.

Als de kinderen uitgegeten en uitgespeeld zijn drinken we een Leffe Tripel op een verder leeg maar zonnig terras. De verjaardagsinspanningen beginnen bij Diana hun tol te eisen en ze knapt even een uiltje op twee stoelen van het aanpalende terras. Hmmm... lekker zo. Als we de trein van 18:15 willen halen moeten we opschieten. Als we de trap van spoor 3 oplopen komt de trein naar Rijen er net aan, qua biortime pieken we.

De terugreis

05.05.2010: De trein heeft een bijzonder effect op Lucy en Diana (4). Klik voor groter.Op de terugreis blijkt Lucy een tikkeltje wat zal ik zeggen... in een speciale stemming. Ze doet haar jas uit en poseert in het overigens wederom lege treinstel. De treinreis heeft hoe zeg ik dat... een bepaald effect op haar. Waarom zitten wij niet veel vaker in de trein? Luchiano blijft er tamelijk cool onder, zoals altijd.

Op station Tilburg West maakt Diana tot onze schrik aanstalten om uit te stappen. Gelukkig doet ze het niet en daar doemt station Rijen alweer op. Een gezellige middag is ten einde en onze prinses heeft er weer een ervaring bij. Ze is er moe van geworden en ligt er voor haar doen erg vroeg in. Een mooi begin van haar vierde levensjaar.

Of is het al haar vijfde?

Comments

Onder de 4 is treinen gratis en daarna:
railrunner
Kinderen van 4 tot en met 11 jaar reizen met een Railrunner op hetzelfde binnenlandse traject en klasse als het vervoerbewijs van de begeleider. Een Railrunnerkaartje kost slechts € 2,50.

Casa toch .. ik dacht dat jij zo exact was.

Leuk project: de eerste treinreis. Toen ik vier was kwam ik niet verder dan achterop de fiets bij mijn pa. Casaspa

Ik vond het altijd mooi hoor, met de trein, toen ik klein was. Wel deed ik mijn oren dicht als de trein het station binnereed, want dat lawaai vond ik eng.

Het was dus een geslaagd familie uitje!

Gefeliciteerd! Het is haar vijfde, want als je nul bent ben je al met je eerste begonnen.

Tessa had al met school treingereisd, van nieuweschans tot Scheemda, kort stukje maar wel leuk.
En tot op heden wordt die trouwens MC vrij opgevoed.

@De Leraar: Kijk, dat is info waar we iets aan hebben. Gelukkig was Diana net 4 jaar, ik heb dus niet voor niets betaald. Dat van die Railrunner ga ik nog even uitzoeken.
@Henk: Het was ook meer voor de lezers bedoeld.
@CasasPa: Toen ik twee was zat ik met opa Stoll op een heuveltje bij het station van Sankt Wendel. Heb zelfs nog in een Triebwagen gezeten!
@Laurent: Alle gezonde jongens houden van treinen, het is zomaar een stelling.
@ANila: Zeer geslaagd!
@Renesmurf: Correct. Tessa is er vroeg bij, dat het een kort stukje is maakt niet uit. Het gaat om de treinen en de perrons. MC-vrij vind ik niet nodig, maar alles met mate.

Met zulke schoenen op de banken staan vind ik nu niet een erg goed voorbeeld...
Met andere schoenen trouwens ook niet.