« Jumping to | Main | Rijen D4 - Achtmaal D1G 4-7 »

Hoofdsteden

Luchiano (12) heeft een topografie-proefwerk over Europa. De leerlingen moeten 40 landen op de kaart kunnen aanwijzen en ook de bijbehorende hoofdsteden kennen. Omdat hij tien jaar in het Caribisch gebied heeft gewoond zeggen veel landen hem niets, dat wordt stampen.

Het is algemeen bekend dat in deze tijden van globalisering veel volkeren juist op zoek zijn naar de eigen identiteit en daarmee samenhangende onafhankelijkheid, een soort van paradox. Anderzijds worden kunstmatige grenzen opgeheven. Neem een land als Joegoslavie dat in het verleden bijeen is gehouden door president Tito, maar nu uiteengevallen is in Servie (Belgrado), Kroatie (Zagreb), Slovenie (Ljubljana), Bosnie en Herzegovina (Sarajevo), Montenegro (Podgorica), Kosovo (Pristina) en Macedonie (Skopje). Misschien ben ik er nog een vergeten.

08.04.2010: Luchiano (12) heeft een topografie proefwerk over Europa, waar ligt Moldavie? Klik voor groter.De namen van de hoofdsteden zijn ook niet de gemakkelijkste en dat geldt ook voor die van de voormalige Sovjet-Unie: Oekraine (Kiev), Letland (Riga), Estland (Talinn), Litouwen (Vilnius), Wit Rusland (Minsk), Rusland (Moskou). En waar ligt in vredesnaam Moldavie (Chisinau)?

Over moeilijke namen gesproken. In mijn jonge jaren, nog geen 15 jaar geleden dus, schepte ik graag op met mijn kennis van hoofdsteden. Wat is er nu romantischer dan in een face2face-gesprek met een leuke dame te vragen naar de hoofdsteden van Oppervolta en mijn favoriet, Honduras? Niet zelden vallen de dames in katzwijm als men de antwoorden geeft: Ouagadougou en Tegucigalpa.

In pool-bar The Royal Red Pool Lounge (bestaat niet meer) op Curacao zit ik op een avond aan de bar met Cor van Donge. We proberen wat te converseren met de Colombiaanse bardame en na een tijdje komt de onvermijdelijke vraag: "Wat is de hoofdstad van Honduras?" Zonder te blikken of te blozen antwoordt zij: "Tegucigalpa". Nu is het mijn beurt om in katzwijm te vallen. Helaas (of gelukkig?) heeft zij geen idee omtrent de hoofdstad van Belgie.

Wat ik wel vreemd vind bij Luchiano's proefwerk is dat Schotland kennelijk niet meer bestaat. Schotland valt tegenwoordig onder het Verenigd Koninkrijk en dat scheelt weer een hoofdstad.

Comments

Schotland valt al sinds 1707 met tegenzin onder het Verenigd Koninkrijk. De leden ervan zijn trouwens nooit erg dol op elkaar geweest.

Hoofdstad van Groenland? of eehhh..Spitsbergen? Azoren...en nu niet Googelen!!!...

'n aparte versier-techniek .. dat wel

Belgie, is dat ook zo geen land dat kunstmatig wordt bijeengehouden :D

Hoewel ik dol ben op topografie, zijn hoofdsteden niet mijn sterke kant, zeg maar.
The Royal Red Pool Lounge ja, dat weet ik ook nog. Misschien hebben we weleens in dezelfde bar gezeten, het zou zo maar kunnen.

@Laurent: Verenigd Koninkrijk of niet, ik vind Edinburgh toch echt een belangrijke hoofdstad.
@Cerito: Zonder te googlen... Groenland hoort bij Denemarken, Spitsbergen bij IJsland en de Azoren bij Portugal?
@Henk: Zo kan men met recht stellen, I did it my way.
@Curabelgica: Klopt als een bus, Vlaanderen hoort bij Nederland en laat de Walen maar lekker onafhankelijk worden... ;-)
@Door: Ik kan mij niet voorstellen een ravissante roodharige over het hoofd te hebben gezien. Dinsdag was onze vaste pool-avond.

Ouagadougou: het was en is een stokpaardje van jou. In jouw jeugdjaren (ca. 60 jaar geleden) lag het in Oppervolta, maar tegenwoordig is het Burkina Faso. Leuk om te weten. CasasPa