« Min acht | Main | Gesprekken tijdens de afwas »

Nieuwjaarsbijeenkomst Brabant Water

Verras me!

Zo (Verras me!) luidt het thema van de bedrijfsbrede Nieuwjaarsbijeenkomst van Brabant Water. Het is niet echt verrassend dat de bijeenkomst plaatsvindt in de Winter Efteling, immers dat was vorig jaar ook al zo. Een prima, ja zelfs sprookjesachtige lokatie die Winter Efteling waarbij het wit mooi afsteekt tegen de blauwe Brabant Water-jassen.

Op maandag 4 januari vanaf 14:00 uur druppelen ruim 600 medewerkers in hoog tempo binnen. Een leuk aspect van werken bij Brabant Water is dat externen gelijk worden behandeld als interne medewerkers en derhalve ook welkom zijn. Net als vorig jaar beginnen we met koffie en oliebollen, nog steeds niet echt verrassend. Om 14:45 heeft iedereen zijn plekje gevonden in het Efteling Theater. Zelf zit ik bijna vooraan, speciaal voor de foto's. Maar de eerste tien minuten kijken we tegen dit scherm aan.

Direkteur Gu´ljo van Nuland komt op samen met gastvrouw Jolanda Santbergen. Na wat kort heen-en-weer gepraat vraagt Jolanda wat de direkteur van plan is. "Oh, ik ga zo mijn speech voordragen en daarna mag jij weer even." Jolanda: "Mag ik die speech even zien?" Gu´ljo haalt wat velletjes papier uit zijn binnenzak. Jolanda grist ze uit zijn handen en scheurt ze resoluut doormidden. "Zo. Het thema is toch Verras me? Bij deze."

Gu´ljo speelt ontreddering, immers dit hoort er natuurlijk gewoon bij en het is niet elke dag 1 april. De vorm waarin de direkteur zijn informatie, speerpunten voor het jaar 2010 en overige zaken van belang aan de medewerkers overbrengt is een soort van tafelgesprek waarbij Jolanda als gespreksleidster fungeert.

04.01.2010: Brabant Water houdt haar Nieuwjaarsbijeenkomst traditiegetrouw in het Theater van de Winter Efteling. Het thema is Verras me! Klik voor groter.Aan de orde komen zaken als eigen verantwoordelijkheid en het meer exploiteren van de talenten van de medewerkers. In een interview met groene milieudeskundige Henk de Boer waaruit blijkt dat deze enige pittige discussies met Gu´ljo over het thema heeft gevoerd waarbij de direkteur het belang van balans benadrukte is er toch een concrete uitkomst: Reeds in 2013 wil Brabant Water klimaatneutraal qua CO2-uitstoot functioneren. Dat is tamelijk ambitieus. Gedacht wordt aan het variabel maken van de waterdruk vanaf de pompstations waarbij een vaste druk bij de eindgebruikers gegarandeerd is.

Vette shizzle en dat geldt ook voor de organisatie van Brabant Water-dochter HydroCare (holding) met subbedrijven HydroScope, HydroBusiness en Hydreco waar kersverse holding-direkteur Lars KuipÚri zijn licht over laat schijnen. En wat te denken van het mislukken van de poging om de Brabantse Wal met het Asterix- en Obelixdorp Woensdrecht bij de provincie te trekken waar het thuishoort? Monter maar tegelijkertijd knarsetandend vertelt Gu´ljo het politieke verhaal.

Veel informatie komt over onze hoofden heen. Gelukkig is er tussendoor steeds ontspanning welke verzorgd wordt door Michel Verheijden en Erik Kuperus van het gezelschap Mier, waar komt die naam toch vandaan? Deze vrolijke jongens vatten hetgeen er zojuist besproken is improviserend samen en doen dat op oorspronkelijke wijze. Ik bedoel, ga er maar eens aanstaan.

Nieuwe punten komen ter tafel, zoals flex-werken waar de OR in de persoon van Diana Hulshof voorstander van is. Gu´ljo is dat duidelijk een stuk minder maar zeg nu zelf, zeker als ICT-er is thuiswerken een prettige optie als de wegen ondergesneeuwd zijn. Is Brabant Water een sexy, lees aantrekkelijke, werkgever? Voor schoolverlaters en andere jongelui in eerste instantie niet. Hier ligt een schone taak voor de afdelingen Communicatie en PR. Als we niets doen stromen ingaande 2011 per jaar tussen de 60 en 80 medewerkers uit, wegens pensioen.

Het is tijd voor het meest verrassende onderdeel, het optreden van de Brabant Water Band. Bij de aankondiging zegt Gu´ljo van Nuland dat hij tien verzoeknummers heeft ingediend en hoopt dat er een paar van gespeeld worden. Achtergrondzangeres Esther Gloudemans boort die hoop snel de bodem in: "We hebben ze alle tien afgewezen." Even denk ik dat dit erbij hoort. Later hoor ik van stergitarist Pieterjan Wintjes, GIS-specialist en mijn buurman op de tweede verdieping, dat er met de keuze van de direkteur echt niets te beginnen viel.

De afdeling ICT is sowieso goed vertegenwoordigd in de band want achter de keyboards staat niemand minder dan Paul van de Veerdonk van Werkplekbeheer. De absolute ster van de band is voor het laaiend enthousiaste publiek echter leadzangeres Wendy Ploegmakers. Een geweldige stem en een genot om naar te kijken. De band speelt drie nummers: Beautiful Day van U2, I'm not so tough van Ilse de Lange en de uitsmijter Think van Aretha Franklin.

Als de band uitgespeeld is begint de borrel. Na een uurtje houd ik het voor gezien, de Efteling gaat ook al bijna dicht. Ik heb me prima vermaakt. Niet alle collega's zijn even enthousiast. Velen vinden dat het allemaal net iets te lang heeft geduurd, hetgeen het beste verwoord wordt door GIS-collega Eduard Bolte. Ik vraag hem wat voor punt hij de bijeenkomst geeft. Eduard: "Ik geef hem een lang punt. Niet een hoog punt, maar wel een lang punt."

Wat mij betreft gaan we volgend jaar gewoon weer naar de Efteling. Of dat nu verrassend is of niet.

Comments

Moet daar maar ook weer eens heen, die Winterefteling. Een paar jaar terug was ik daar voor het eerst en m'n kinderen en ik hebben genoten!

Ook nog spitse collega's ..

Goeie reclame voor Brabant Water en voor de Efteling. Nu maar hopen dat er meer jong volk naar BW komt.
CasasPa

Ben jij er volgend jaar dan ook weer bij???

aha .. n rechtse directe?

Ik ga liever de atracties in, in plaats van naar al dat geleuter luisteren waar je toch niks mee opschiet. Hoe lollig ze ook proberen te zijn.

Hey Casa, Long time... Alsnog een Bon Anja!!! Allerbeste wensen voor dit jaar. Dat al je wensen uit mogen komen. Ben je niet vergeten hoor!!!

grt,
Donna

Het vervelende van bedrijven vind ik dat je je er altijd verplicht bij betrokken moet voelen.
En dan maar krampachtig blijven doen alsof het je allemaal aan het hart gaat, op zo'n bijeenkomst, en alsof je de peptalk van de directeur ook echt serieus neemt.

@Terrebel: De Winter Efteling zag er tamelijk koud uit, ik hoorde ook geen geluiden van en uit de Python.
@HJC: De Brabant Water medewerkers zijn tamelijk spits, ja.
@CasasPa: Misschien moet Brabant Water haar hoofdkantoor in de Efteling neerzetten (er wordt toch al over Tilburg gesproken). Dan slaan we twee vliegen in een klap.
@Margriet: Ik vermoed van niet maar zeg ook altijd zeg nooit nooit. Dus...
@HJC: Waar komt die rechtse directe nu weer vandaan?
@Renesmurf: Het is mij bekend dat informatie vanuit de werkgever niet hoog op jouw verlanglijst staat. En toch kan het best leuk zijn.
@Donna: Hey Donna, ja waar was je al die tijd. Zeker druk met de kleine. Ik ben jou ook niet vergeten hoor... ;-)
@Laurent: Niets moet en ik denk dat je (wellicht) zelf wat slechte ervaringen hebt. Hoe dan ook heb ik mij (echt) prima vermaakt.

Hey Casa,

We waren 3,5 week op Cura op vakantie en we hebben het echt heel leuk gehad. Ik heb Dick Drayer gezien en ben zelfs bij hem op 't werk geweest bij Paradise FM.
Nos a pasa hopi dushiiii.
Wou niet meer terug naar huis (NL) zo fijn hebben we 't gehad. Verder druk op FB.

groetjes..