« SQL Integrator goes Budapest (1) | Main | SQL Integrator goes Budapest (2) »

Saab en het Syllogisme

Volgens Aristoteles en CasaSpider kan op de volgende wijze bewezen worden dat een oordeel waar is: Een oordeel is waar indien het af te leiden is van ware oordelen. Een syllogisme is in de logica een redenering die bestaat uit drie proposities: een majorpremisse, een minorpremisse en een conclusie (Wikipedia).

Vet man! Hier het wellicht bekendste voorbeeld van een syllogisme:

  • Alle mensen zijn sterfelijk (majorpremisse)
  • Socrates is een mens (minorpremisse)
  • Socrates is sterfelijk (conclusie)

Hoe kom ik hier zo op? De Nederlandse automobielfabrikant Spyker wil Saab kopen. Ik wil Saab ook wel kopen, alleen heb ik er het geld niet voor. Het gekke is dat Spyker zelf in de financiele problemen zit maar bij bedrijven schijnt het ontbreken van geld geen enkel bezwaar te zijn om het desalniettemin uit te geven. Die truc moeten ze mij eens leren, maar dan zonder zaken te hoeven doen met Russische financiers zoals Antonov. Immers, meestal willen die toch vrij snel hun geld met winst terug hebben. Goedschiks dan wel kwaadschiks.

In het nieuwsbericht analyseerde men waarom het tegenwoordig zo slecht gaat met Saab. Vooral hoger opgeleide mensen kiezen voor een Saab. Die uitspraak deed mij de oren die er in Budapest nog bijna afgevroren waren spitsen. Welk een majorpremisse en mijn neus rook direkt een syllogisme.

  • Vooral hoger opgeleide mensen kiezen voor een Saab
  • Saab staat aan de rand van een faillissement
  • De mensheid wordt dommer

Dit verklaart een hoop. Nu even nadenken over een syllogisme met (de vader van) Laura Dekker als majorpremisse.

Comments

Ik sta er van te kijken dat Saab mij nog niet benaderd heeft. Ik heb en een bedrijf en geen geld. Zou Saab voor hogeropgeleide mensen kiezen? Ben je al gebeld?

Ik ken wel een andere (oude): alle jassen passen in een tas (majorpremisse), ik pas in mijn jas (minorpremisse), dus ik pas in de tas (conclusie)

1. Als het heeft gesneeuwd is de straat wit.
2. De straat is wit.
3. Dus, het heeft gesneeuwd.

of niet?

@Piet: Vermoedelijk heb je te weinig schulden, als dat bedrag over de 100 miljoen gaat is er ineens weer veel mogelijk. Neen, Saab heeft mij niet gebeld. Ik ben dan ook eerder iemand met een grote bek. Mercedes?
@Gerrit: Die ken ik ook, is een puik fout voorbeeld dat Marcel van Dam eens ten gehore bracht: ik pas in mijn jas, mijn jas past in mijn tas, dus ik pas in mijn tas.

De fout zit hem erin dat een woord (passen) in de majorpremisse een andere betekenis heeft dan in de minorpremisse.

In de majorpremisse betekent passen: in iets van flexibele vorm passen.
In de minorpremisse betekent passen: in iets van vaste vorm passen.

In de majorpremisse betekent jas: een kledingstuk, met een mens gevuld.
In de minorpremisse betekent jas: een kledingstuk in opgevouwen, lege staat.

( http://www.wetenschapsforum.nl/index.php?showtopic=74260 )

Het is oppassen geblazen met statistiek, analogieen en syllogismes!

@HJC: Bijna goed. Als de majorpremisse luidt: "Alleen als het heeft gesneeuwd is de straat wit" was hij correct.

Het is zeker een kwestie van degeneratie als lompe Chevrolets en lelijke Opels gehandhaafd blijven terwijl een mooie auto als Saab de nek wordt omgedraaid.

Grote bek = BMW, een oude natuurlijk?
Verder een leuk item, maar ik heb nog geen voorbeeld.
heb je zelf in de reactie op @Gerrit niet de zinne omgedraaid bij major- en minorpremisse? 'Jas, kledingstuk met mens gevuld' is hier toch minorpremisse?

@Laurent: Toch heeft Saab al lang niet meer de uitstraling van vroeger. Voor 40.000 euro heb ik toch liever een Audi. Jij?
@Angel: Nou, Mercedes kan er ook wat van hoor. Je hebt gelijk, dat komt door het kopieren. Heb nu de uitspraak van Marcel van Dam erbij gezet en daarbij kloppen de major- en minorpremisses weer wel. Maar Angel... je hebt scherp opgelet! (Nu zelf nog een paar voorbeelden verzinnen)

Alle mensen zijn sterfelijk, behalve sinterklaas, en een rijker man is er niet op aarde!

@Casaspider: nee, sinds eneige jaren zijn ze niet meer zo heel mooi. Ik vond die 900 serie mooi, en de 9000 ook nog, maar daarna werd het minder, geloof ik. Maar toen waren ze dus ook al van GM.

Bedankt voor de bemoedigende woorden hoor.
Het slaat wel niet op jouw eigen geschreven stukje, maar je weet wel wat ik bedoel.

groeten en hele fijne feestdagen,
anna en sietze

@Renesmurf: Hier in huis moet ik voor Sinterklaas spelen en ik ben a. sterfelijk en b. een stuk minder rijk dan Bill Gates.
@Laurent: Zo is het, heb jij wel eens bijgehouden welk automerk tegenwoordig onderdeel is van welk concern? Alles is met elkaar verweven, op Toyota na.
@Anna: Heel graag gedaan en op naar een heel mooi 2010!

Volgens mij heb ik mn Saan net op tijd verkocht! :-)