« Duinrell Rijen | Main | Brabant Water TB & E »

Vim doodt 99% van de huishoudbacteriŽn, is dat veel?

Het is een niet algemeen bekend feit maar CasaSpider is compleet vrouwengek, al weet hij dat bij tijd en wijle goed te camoufleren. Het is eigenlijk precies hetzelfde als met wiskunde, ik ben er dol op maar snap er weinig van.

Jaren wat zeg ik, bijna eeuwen geleden was er eens een feestje in unit Schulyenburglaan 68 van studentencomplex Van Lieflandlaan te Utrecht Tuinwijk. We zaten op de grond en lurkten aan een flesje Brand of Heineken of Grolsch. Een van de jongens haalde de toen actuele reclame aan van Vim, een schuurmiddel dat later is overgegaan in Jif of Cif of misschien nog wel iets anders. Poetsen is waarachtig niet mijn ding.

"Ze zeggen dat Vim 99% van de huishoudbacteriŽn doodt", oreert de jongen. "Dat lijkt veel, maar is het dat ook? Stel dat er in een willekeurige gootsteen 10 tot de macht 18 (dat is een 1 met 18 nullen) huishoudbacteriŽn rondkruipen. Als de huisvrouw deze beesten met Vim te lijf gaat doodt ze hier 99% van. Hoeveel bacteriŽn blijven er dan over?" Niemand van onze groep kan zo snel rekenen. Triomfantelijk geeft hij daarom zelf het antwoord: "10 tot de macht 16!"

Zo beschouwd bakte Vim er weinig van. Het gaf mij inzicht in de mysteries van grote getallen, getallen die menselijke verbeelding te boven gaan. Een vergelijkbaar voorbeeld las ik bij de Wiskundemeisjes. Wat een heerlijke combinatie toch, zie alinea ťťn.

Het gaat over de bezuinigingen die president Barack Obama heeft ingesteld, bezuinigingen die tamelijk rigoreus klinken: 100 miljoen dollar in een jaar. Afgezet tegen een overheidsbudget van 3.5 biljoen dollar en een tekort van 1.2 biljoen blijkt 100 miljoen echter slechts een schijntje. Een citaat uit de post van de Wiskundemeisjes:

"Econoom Greg Mankiw maakte duidelijk hoe klein de bezuiniging is door de getallen terug te schalen naar een gezin. Stel dat een huishouden jaarlijks 100.000 dollar uitgeeft en dat het een tekort van 34.000 dollar heeft. Nu neemt het hoofd van de familie de drastische beslissing om dit jaar 3 dollar te bezuinigen. Kortom, je hebt een tekort ter grootte van een fraaie middenklasser en om te bezuinigen drink je een kop koffie minder. Dit voorbeeld klinkt belachelijk, maar de verhoudingen tussen de bedragen zijn precies die van de voorgestelde overheidsbezuinigingen." (De Wiskundemeisjes, Een triljoen dollar)

Aan Obama kan Vim nog wel een puntje zuigen en zo ook CasaSpider aan de Wiskundemeisjes.

Comments

Compleet vrouwengek? Welnee. Je bent gewoon een kerel. Kun je ook niks aan doen.

Prachtig beelden voorbeeld!
Die neem ik over op m'n weblog morgen, is dat okee?

Ja, getallen en verhoudingen; het wordt nog steeds niet goed genoeg bijgebracht of het blijft in elk geval niet hangen bij de meeste mensen.

Niet algemeen bekend feit? Hahahaahhahahahahahahahahahahahahahahahahahaha :-)

Ja, mooie voorbeelden. Meestal laat ik die getallen een beetje door me heen waaien.
Vim is voor mij toch vooral het schuurmiddel in poedervorm. Zeg maar het middel vlak voordat je besluit op schuurpapier korrel 60 over te gaan. Ik zag net dat het nog bestond en ook in vloeibare varianten. Maar dat vind ik Jif, oranje met groene dop.
Lees je de wiskundemeisjes omdat je vrouwengek bent?

@Emma: Dat klopt helemaal, wij mannen hebben de zwaarste taak gekregen van de Schepper...
@Terrebel: Vond ik ook, van mij mag het! (Ik heb zelf ook geen toestemming gevraagd aan de Wiskundemeisjes)
@Laurent: Gelukkig zijn er vele missionarissen die het er iedere keer weer inzepen...
@Door: Huh? Je gaat me toch niet vertellen dat jij me Door had, he... ;-)
@Pascal: Ja, de kans op krassen is wel groter met Vim. Ik rij Volkswagen, VW, Vrouwen en Wiskunde en zo kan men nog een tijdje Door associeren...

Gelukkig dan maar dat wij jullie een beetje ontlasten.

Toch is het een enorm bedrag, en is 99% enorm veel.

Ik zou willen dat ik 1 procent van dat bedrag had.

@Emma: Wij zijn jullie eeuwig dankbaar. Vooral Beyonce, J-Lo, Katja (en al die anderen)...
@Renesmurf: Klopt, jij geeft blijk van inzicht in grote getallen, is dat iets speciaals van smurfen?

Smurfen houden van simpel, helder, concreet, nuchter en wat dies meer zei.

De Wiskundemeisjes hadden een paar weken geleden ook een column in De Volkskrant juist over die 1%....Ik weet niet meer wat de insteek was, virussen op de computer geloof ik. Dit virusprogramma detecteert 99% van de virussen (en dan ben je ongeveer de beste), maar je moet eens kijken hoeveel die 1% nog is die niet gedetecteerd wordt...Maar ja, tot die conclusie zijn er al meer gekomen....

Ik mis Vim wel. Jif is toch anders vinnik.

Waar Twitter je mee?

@Renesmurf: Het is een bijzonder maar ook sympathiek volkje...
@Gerrit: Jij weet er alles van, van virussen...
@CiNNeR: Het is even wennen, al die vloeibare spullen. Zeep uit een flacon enzo. Maar het lijkt me wel minder te krassen...
@Brillie: Twitter is niets voor mij, daarvoor ben ik te breedsprakig...