« Brabant Water Verven | Main | Een visum voor Sugey (1) »

Piet, Emmie, Felix en Achmed

In de jaren '90 keek (bijna) heel Nederland naar het door RTL4 uitgezonden televisieprogramma het Rad van Fortuin, gepresenteerd door Hans van der Togt. Het hoogtepunt voor mannelijk Nederland was altijd de opkomst van de enige, echte Leontine. Wat zou ze nu weer aan hebben?

Het spel zelf was niet bijzonder boeiend maar een aflevering staat nog in mijn geheugen gegrift. Het was in de tijd dat de PvdA zich net als nu in zwaar weer bevond en in 1992 kiest men voor een nieuw fenomeen, het duo-voorzitterschap. Felix Rottenberg en Ruud Vreeman leiden schouder aan schouder de partij, maar in het land spreken zij niet echt aan.

Dat blijkt op die bewuste avond bij het Rad van Fortuin. De te raden personen zijn "Felix Rottenberg en Ruud Vreeman" en bijna alle letters zijn reeds ingevuld. Je kon het zo oplezen. Toch lukt het geen van de drie kandidaten om de ontbrekende letters op te noemen. Het was een teken aan de wand.

04.10.2008: Diamond Piet en dochter Emmie (8) komen bij de Spiders op bezoek en spelen Wii-Fit. Klik voor groter.Op 29 september jongstleden zag ik deze foto van Rene van der Gijp op de TV van Willemijn. Willemijn plaatst regelmatig een screenshot van een televisieprogramma en levert daar leuk commentaar bij. Zo staat er onder de foto van Rene van der Gijp:

"de meeste mensen gaan er slimmer uitzien wanneer ze een bril opzetten. rene van der gijp is de uitzondering die de regel bevestigt."

In De Wereld Draait Door dat dankzij de afgang het optreden van Frits Spits en vooral het telefoontje met Giel Beelen de volgende dag waarschijnlijk een flinke boost heeft gekregen zat laatst Felix Rottenberg aan tafel om commentaar te leveren op de kredietcrisis. Hij had zijn bril op. Ik moest direct aan Rene van der Gijp denken. Deze foto geeft een idee maar in werkelijkheid was de gelijkenis echt veel groter.

Op mijn werk komt regelmatig Achmed the Dead Terrorist ter sprake. Die is zo grappig, dat filmpje moet je zien. Heb je dat filmpje nu al gezien? Neen, nog niet maar vanavond ga ik hem bekijken. Maar dan had ik weer geen tijd en begon het verhaal van voorafaan. Vrijdagmiddag was voor collega-DBA Judith de maat vol en moest ik stante pede naar Achmed kijken. En inderdaad, het is een leuke act met het steeds terugkerende "Silence, I kill you!"

Zaterdag kwamen Piet en Emmie (8) op bezoek. Het huis was aan kant en ik lag op de bank wat uit te rusten vanwege lichte keelpijn. Luchiano (10) zat achter de computer. "Hey, zoek in YouTube eens Achmed the Dead Terrorist op", zei ik tegen hem. "Dat is leuk." Tot mijn verbazing antwoordde hij: "Ken ik al: Silence, I kill you!" Ben ik nu echt de laatste Nederlander die van Achmed the Dead Terrorist heeft gehoord? Het filmpje had Luchiano echter nog niet gezien, dat is die middag nog vele malen afgespeeld.

Piet en Emmie moesten er natuurlijk ook aan geloven qua Wii-Fit. Het hoepelen ging Piet goed af maar bij het ski-springen heeft Franz Krienbühl zijn tweede broer gevonden. Filmmateriaal houd ik nog even achter de hand, men weet nooit wanneer men wisselgeld nodig heeft. Bij Emmie was het juist andersom, tot ieders verbazing sprong zij al heel snel 186 meter. Grote klasse. Om een uur of tien hielden de directeur van Van Zijtveld Consultancy en zijn dochter het voor gezien. We zijn benieuwd wanneer de Nintendo Wii zijn intrede bij hun doet.

Comments

Niet tegen Emmie zeggen, maar ik ben al aan het rondkijken. Ik hoop dat de Wii rond de kerst zijn intrede bij ons doet, maar ik denk dat 5-12 ook een goede kans maakt.
Slimme zet, dat wisselgeld.

Het rad is geen teken aan welke wand dan ook.
RTL manipuleert de hele boel.

DWDD is een zeer slecht programma, dat moet van de buis.

Nee, IK ben de laatste Nederlander die van Achmed the Dead Terrorist heeft gehoord, namelijk vanmiddag, toen ik jouw stukje las hoorde ik voor het eerst van hem.

Wel heb ik in de jaren negentig, toen ik nog getrouwd was, het Rad van Fortuin wel gevolgd, samen met mijn toen nog levende echtgenoot. Ik vond het een beetje flauw, maar niet echt onaardig.

@Piet: My lips are sealed, 5-12 is al bijna. Dat wisselgeld was niet moeilijk te verzinnen, ik ken mijn pappenheimers. O ja, weet je dat er al een Van Zijtveld Consultancy & Investment bestaat in Vleuten?
http://www.telefoonnr.info/nederland/utrecht/utrecht/vleuten/3451pr/van-zijtveld-consultancy-en-investment-bv-1274814.html
Succes met Ajax in en tegen Heerenveen!
@Renesmurf: Dat je het Rad niet leuk vond dacht ik al, commerciele televisie he... :-) Maar DWDD hoort bij het publieke bestel, hoe kun je daar nou tegen zijn?
@Cyberjunk: Weet je dat ik op het moment dat ik die regel opschreef aan jou dacht? Eerst wilde ik er zelfs nog bijschrijven "behalve Cyberjunk misschien"... :-)
Een beetje flauw maar niet echt onaardig is een adequate beschrijving van het programma, behoudens de opkomst van Leontine dan...

@CasaSpider: als ieder stadion van Heerneveen overdekt zou zijn, hadden we nog een kans gehad. Nu duidelijk niet.
Over mijn bijna naamgenoot in Vleuten had ik van Arjen al gehoord. Als je op de site van de kvk zoekt, zijn er nog veel meer ondernemende Zijtvelden met weinig verschil in de naam. Die uit Vleuten heeft nog geen domein. Misschien dat we dan in contact komen :-)

Hahahaha, inderdaad, die Felix gaat er ook niet op vooruit met bril.
Het mooiste vond ik het nog in een documentaire over Metallica, toen de zanger James Hetfield, na in therapie geweest te zijn, ineens met een bril op naar de repetities kwam en heel fijngevoelig ging lopen doen.

Niet alles van de publieken is goed.

Felix, daar hoor je toch nooit meer iets van. DWDD gemist - uiteraard. leuk dat Piet voor zich zelf gaat beginnen, of heb ik dat verkeerd begrepen?
groeten uit Portugal!

@Piet: De Van Zijtvelds zijn kennelijk een ondernemend geslacht. Of het dak er nu op zit of niet...
@Laurent: Plotselinge veranderingen in iemands image kunnen zowel negatief als positief zijn. Denk aan de secretaresse met het knotje en de bril. Bij Felix zal dat niet meer helpen, James Hetfield ken ik helaas niet. Ik was meer Zappa... ;-)
(Over image gesproken)
@Renesmurf: Niet alles van de commercielen is slecht.
@Pascale: Hij is een hele tijd vrij ernstig ziek geweest, misschien nog wel. De laatste tijd lees ik juist meer over en van hem. Piet is inderdaad eigen baas tegenwoordig. Groeten aan iedereen in Portugal!