« EK is geen Songfestival | Main | Als de premier de scheidsrechter wil vermoorden »

Frankfurt 1974 - Basel 2008

Over Portugal-Tsjechie kunnen we kort zijn. Een aanvankelijk bikkelharde schoppartij, voornamelijk van Tsjechische zijde. Maar dat gunde ik de Portugezen wel met het jaar 2006 in gedachten. Portugal won met 3-1 in een strijd die nog niet om leven en dood ging.

Dat was om kwart voor negen in Basel wel een ander verhaal. Zwitserland en Turkije streden voor hun laatste kans om tot de kwartfinale door te dringen. Beide teams gingen tot het uiterste en ik stond achter de Zwitsers, vraag me niet waarom. Okay, in 1998 voelde ik mij gedurende drie maanden Zwitser (Ich bin ein Schweizer) tijdens mijn detachering in Gossau. En Zwitserland is natuurlijk een van de twee gastlanden.

Het element water maakte het verschil, vooral in de eerste helft. De regen viel met bakken naar beneden en het veld was op sommige plaatsen nagenoeg onbespeelbaar. Een tikkie terug werd een hachelijke onderneming. De Zwitsers leken iets beter met het noodweer om te kunnen gaan dan de Turken en kwamen in de 32e minuut verdiend op voorsprong. De voorzet viel stil in een plas recht voor de goal en Yakin kon eenvoudig intikken.

11.06.2008: In een waterballet dat deed denken aan Duitsland-Polen in Frankfurt 1974 gingen de Zwitsers kopje onder tegen Turkije: 1-2.Het waterballet deed denken aan Frankfurt, 3 juli 1974. Polen en West-Duitsland speelden om een plaats in de finale van het Wereldkampioenschap, tegen Nederland. Het was het beste team dat Polen ooit op de been heeft gebracht met Boniek, Deyna, Szarmach en Lato. Uiteindelijk vonden de sierlijke Polen hun Waterloo in Frankfurt (Mirror) tegen de fysiek ijzersterke Duitsers.

Humor is een relatief concept. Er zijn mensen die vinden dat zij de humor in pacht hebben. De term Gevoel voor humor vervangt men beter door Gevoel voor jouw humor. Nederlanders vinden het grappig te reppen over het dunste boekje ter wereld. Dat zijn dan de verzamelde werken van de Duitse humor.

Woensdag switchte ik tijdens Zwitserland-Turkije regelmatig van het Nederlandse naar het Duitse commentaar. Die was best grappig, althans voor mij. Zo werd een Turkse speler getorpedeerd door een Zwitser. Het was niet zo'n grote Turk. De commentator: "Einer der kleinsten im Feld. Wenn der Wasserstand steigt wird's ernsthaft!"

Voor het overige maakte de Duitser zich schuldig aan dezelfde zonde waar meer commentatoren de fout mee ingaan, namelijk iets over een speler zeggen dat onmiddellijk door de praktijk gelogenstraft wordt. Het ging zo, Turkije zette een aanval op. De commentator: "Das ist das Manko der Türkei, es dauert zu lange. Viel zu lange." De man was nog geen twee sekonden uitgesproken of daar prikte Semih de 1-1 in het net.

Met de moed der wanhoop rechtten de Zwitsers de schouders en trokken ten aanval. De vermoeidheid sloop echter in hun spel en Turkije kreeg voetbaltechnisch de overhand. In de 90e minuut velde Arda het vonnis. Na afloop waren minutenlang de vaak rood-wit beschilderde gezichten in beeld van ontgoochelde Zwitsers.

Na de spannendste wedstrijd van het tournooi kunnen zij met opgeheven hoofd afscheid nemen. Last but not least de EK2008-poule en dan met name de situatie van de Webloggers:

  • Stand in Webloggers subpoule, pagina 1.
  • Stand in Webloggers subpoule, pagina 2.
  • Positie Webloggers in algemeen subpoule klassement, we bezetten positie 242 op pagina 11. Een stijging van 34 posities en 1 pagina maar nog steeds geldt dat dit beter kan.

Comments

Een blessure aan mijn linkerpols, waarschijnlijk opgedaan tijdens een fietstocht keidt tot beperking in mijn reacties. Ik kom weer helemaal terug als mijn pols genezen is. Typen met 1 hand is heel ingewikkeld.

Ik dacht al dat ik 'Hop Suisse' hoorde uit de omgeving van Rijen!
Ik irriteer me altijd aan het goedpraten van de eigen foute waarneming door zo'n commentator. Bijvoorbeeld bij buitenspel; de herhaling laat duidelijk zien dat het geen buitenspel is maar de commentator, die eerder zei dat het duidelijk buitenspel was, blijft volharden....:-(

Waar zijn toch de mannen zoals Heribert Fassbinder? Duitsland achter en Heribert als commentator. Betere tv geeft het niet.

@Cyberjunk: Wat sneu! Doe maar kalm aan met je pols. Gelukkig gaan de bussen weer rijden, tenminste in de spits...
@Angel: Dat is wel erg dom van die commentator dan, immers de beelden spreken voor zich. Scheidsrechters hebben daar trouwens ook een handje van...
@Piet: Tsja, wij moeten ons er mee afvinden dat Duitsers als Heribert een uitstervende diersoort zijn. De Duitsers van tegenwoordig zijn haast nog redelijker dan ik. Boring!

op de foto lijkt die linker Turk wel een kabouter, zeker vergeleken met de Zwitser, die zich naar hem toe lijkt te buigen. Zal wel door gebrek aan diepte in de foto komen, of is dat die man die volgens de commentator eigenlijk bandjes om zn armen moest doen?

De commentator was unerhaupt wat van slag gisteren. Zo bleef hij roepen dat er sprake wa svan buitenspel waar echt geen buitenspel was, in d eherhaling duidleijk te zien. Een vrije schop plaatste hij op conto van de verkeerde partij. En zo wel meer gezwam. de scheidsrechter was ok niet je van het. De eerste trouwens, de rest van de scheidsrechters fluit toch aardig goed.

Zoals vanouds sta ik af en toe in dubio. Vanavond was ik voor Kroatie maar had Duitsland in de poule op voorsprong gezet. Als we vrijdag maar winnen, dan vind ik alles goed ;)

Haha, ja het lijkt wel een Hobbit zo. Volgens mij was dit hem namelijk niet...
@CiNNeR: Ik luister meestal naar het Duitse commentaar en soms naar de BBC, heb de fouten dus waarschijnlijk gemist. Het effect van meedoen aan een poule kan ervoor zorgen dat je met andere gevoelens naar een wedstrijd kijkt, ik probeer mijn voorspelling tijdelijk gewoon te vergeten. En we hebben vrijdag gewonnen!