« De TV van Willemijn | Main | Meneer Gerritsen wordt een beetje moe van CasaSpider »

Een jarige, verse asperges en de vogelaar

Vandaag woensdag 14 mei is CasasPa jarig en bereikt de respectabele leeftijd van 74 jaren. Dat is een felicitatie waard, gefeliciteerd CasasPa. Afgelopen zondag nodigden hij en Truus ons ter gelegenheid van zijn verjaardag uit om verse asperges te komen eten.

Het was een hete middag en we zaten lekker in de tuin. De kinderen speelden in het zwembadje. We dronken Trappistenbier van de Achelse Kluis en het was jammer dat ik nog moest rijden. Neef en baby-fluisteraar Marnix (11) vermaakte zijn neef Tom (3) en nicht Diana (2). Luchiano (10) deed gezellig mee. Neef Sam (0) sliep alleen en dronk melk, het leven van een baby is lekker overzichtelijk.

De schaal met asperges kwam op tafel. Ze waren diezelfde ochtend nog bij de aspergeboer vandaan gehaald, verser kan haast niet. De asperges waren boterzacht, precies zoals een asperge moet zijn. Ik zat naast Truus en ineens vroeg zij aan mij: "Kun je niet een keer op je weblog schrijven over de Bonte Vliegenvanger?"

12.05.2008: CasasPa (74) viert zijn verjaardag op zondag met een voortreffelijk asperge-diner. Klik voor groter.Ik verslikte me in een asperge antwoordde dat de lezers van het CasaLog niet bekend staan als grote vogelliefhebbers. "Misschien komt dat wel omdat je er nooit over schrijft", zei Truus terecht. Zij vertelde er een mooi verhaal bij dat als ik het goed heb onthouden ongeveer zo gaat:

"De Bonte Vliegenvanger is een heel leuk vogeltje dat uit Zuid-Afrika komt. De mannetjes vliegen naar Europa en zoeken een territorium. Daar richten ze hun nest in en daarna gaan ze fluiten, net zolang tot er een vrouwtje helemaal uit Afrika in het territorium komt. Zij beoordeelt vervolgens of het mannetje en het nest aan haar eisen voldoen."

"Misschien fluit de Bonte Vliegenvanger wel van blijdschap, dat hij nog iedere avond met zijn vrienden op stap kan", bracht ik naar voren. Maar neen, Truus was zeer beslist. De Bonte Vliegenvanger fluit alleen om een vrouwtje aan de haak te slaan.

Op dat moment was onze Bonte Vliegenvanger net even uithuizig maar ik kon wel een foto van zijn nest maken. Truus beloofde me een foto van de Bonte Vliegenvanger te mailen en zij heeft woord gehouden, zie hier de Bonte Vliegenvanger van Dommelen.

Nu is CasaSpider geen vogelaar maar hij onderzoekt wel van alles. Het vreemde is dat volgens Wikipedia en andere sites de Bonte Vliegenvanger die in het Latijn Ficedula hypoleuca heet helemaal niet uit Afrika komt. De Bonte Vliegenvanger is een zangvogel en behoort het tot de familie van de vliegenvangers (Muscicapidae).

"Bonte Vliegenvangers zijn in Nederland en België minder talrijk dan de Grauwe Vliegenvanger. Hun voornaamste leefgebieden zijn Scandinavië, het voormalig Oostblok en Spanje. In Nederland zijn naar schatting 14 000 tot 18 000 broedparen." (Wikipedia)

Het verhaal van de vogel die helemaal uit Afrika komt is wel heroïscher maar de asperges smaakten er niet minder om. Nu ben ik nieuwsgierig naar het vogelaargehalte (niet Ella) onder de lezers van het CasaLog.

Comments

Nou, ik ben zeker GEEN vogelaar en van de Bonte Vliegenvanger had ik nog nooit gehoord voordat ik dit stukje las. Ik heb die foto wel bekeken en ik vond het wel een mooie vogel, maar hij/zij leek me wat bloeddorstig terwijl andersoortige vogels mij die indruk niet geven.

PS ik vergat nog iets heel belangrijks. Gefeliciteerd met Casaspa. Ik wens hem nog veel goede jaren toe. Was het trouwens niet zo dat toen je nog in Cur woonde wel eens een stukje schreef over suikerdiefjes? Dat ging toch ook over vogels, dus zeg nou niet dat je nooit over vogels schreef.

Over asperges gesproken, het seizoen daarvan is op z'n hoogtepunt las ik. Is het nu een echt luxeartikel of niet? Ik weet dat nog steeds niet exact.

Verstandige man ben jij oom geen Trappistenbier te drinken als je nog moet rijden. Ik ken mannen die geen rekening houden met het gebruik (misbruik) van alcohol als ze nog moeten rijden.

Laat ik nou vandaag ook een logje over vogels gaan schrijven. Het zal de tijd van het jaar wel zijn.

Ik weet niet of je het weet maar ik ben een echte vogelaar :)
Heb niet voor niets zo'n achternaam gekregen...
Vroeger moest ik van mijn broer op tape eerst naar allerlei vogeltjes luisteren voordat we gingen eten.
Ik verzamelde braakballen en ontleedde deze, ik hield bij wat er op de voederplank kwam, ik ringde bosuilen en andere roofvogels. Ik zat buiten als onze kerkuil elke avond precies om 2300uur vertrok van onze zolder ennnn ik had vroeger een wilde kraai zo tam gemaakt dat die niet meer weg wilde.
Mijn broer heeft zelfs verschillende boeken over vogeltjes geschreven
http://www.cogsci.ed.ac.uk/~jbos/books.html

Enfin, nu moet je niet denken dat we gek zijn hoor :)

De bonte vliegenvanger is een fraai en zeldzaam vogeltje. Wees er maar zuinig op.

Raar geurtje als toileteert na het eten van asperges...

@Cyberjunk: Je hebt helemaal gelijk, wij hebben zelfs diverse nesten Suikerdiefjes grootgebracht in onze spotjes in de huiskamer op Curacao. Asperges zijn niet goedkoop maar ook weer geen luxe-artikel. Ik zeg: probeer ze eens!
@Jan: Ja, in mei leggen alle vogels een ei. Daar heeft het vast mee te maken...
@GJ: Grote genade, wat een ontboezemingen. GJ die bosuilen heeft geringd... :-) De boeken van je broer zijn interessant, vooral deze: http://www.obs-saar.de/projekte/brutvogel/obs-atlas.html
Mijn moeder komt namelijk uit Saarland (Sankt Wendel). Verder denk ik niet dat jullie gek zijn...

Overigens heeft Truus toch gelijk, immers de Bonte Vliegenvanger is een trekvogel die in Noordwest-Afrika overwintert. Er is een theorie dat de Bonte Vliegenvanger te laat terugkomt uit Afrika, door de klimaatveranderingen. Hier een link: http://www.ivnvechtplassen.org/ivn_vogels_park_bos/Bonte_Vliegenvanger_Ficedula-ypoleuca.html

ik lees nooit je verhalen.....
maar een compliment voor de foto X^)

Aha saarland, het is een mooi gebied! Mijn broer woonde daar zo'n 6 jaar (Saarbrucken & Dudweiler)

Tsja, beetje natuur 'minded' zijn wel wel.. :)

Vogels? Een kwartel of een duif waardeer ik wel, alleen dan wel gebraden...
Voor de rest vind ik het maar smerig al die vogelpoep op mijn auto.

@Luchiano: Hey swa, leuk dat je plaatjes komt kijken... ;-)
Heb je opa al gefeliciteerd?
@GJ: Saarland is zeker een mooi gebied. En met natuur-minded is niets mis. Zelf kijk ik graag naar Discovery... ;-)
@Lennart: De duiven op de Dam schijnen niet echt lekker te zijn. Anders waren ze wel opgegeten. Vogelpoep op je auto is in Nederland inderdaad een probleem dat we op Curacao niet kenden...

Gefeliciteerd CasasPa.
Verder wil ik nooit weten hoe een vogel heet. Waarom moet zo'n beestje per se een labeltje.

Ha die spider, gefeliciteerd met je vader. Van mij mag je best over rare vogels schrijven, maar dat doe je toch al regelmatig? Ik wist niet dat Diane (ook) van bevrijdingsdag was? Kyara ook, maar dan van 5-5-99. Zie tropischeiland.blogspot.com voor haar verjaardag, Harro is eindelijk begonnen met bloggen :-)

CU?

Vogels moeten misschien een labeltje om mensen te laten weten welke vogels geen kwaad kunnen doen en welke wel. En als ze dan geen labeltje mogen hebben zoals b.v. bonte vliegenvanger, of merel, of lijster, of nachtegaal, of wat dan ook, dan is het toch wel van belang om onderscheid te maken tussen roofvogels, zangvogels of wat dan ook. Iets anders, mogen bloemen ook geen labeltje hebben? Of laten we het houden bij een naam in plaats van een label. Mensen hebben toch ook een naam?

PS Even off topic, Casa, waarom heb jij bij jouw naam op de weblog van mijn schattige nicht zo'n ontstellend imbeciel fotootje gezet? Je kunt beter helemaal geen foto neerzetten dan zo'n imbeciel plaatje. Let wel, deze mening komt van mij, mijn nichtje weet niet eens dat ik zo over jouw fotootje denk, dus dit komt alleen voor MIJN rekening. Ik wil geen ruzie met mijn nicht, dus ze hoeft niets van deze reactie van mij te weten.

oef, ik ben toch blij te lezen dat die vogel wel uit Afrika komt, was al helemaal teleurgesteld.
leuke foto van de kindjes!

@Irene: Nou, dat kan best handig zijn bijvoorbeeld als je rustig in de tuin zit en er komt een adelaar in duikvlucht op iemand af. "Pas op, een adelaar!", werkt dan beter dan "Kijk uit voor het vogeltje"...
@CuraKora: Hey Kaatje, dank je wel. Diana is zeker van Bevrijdingsdag, ik weet dat jij er met Kyara speciaal op hebt gewacht. Heb al een stuk doorgelezen. Alleen mis ik jou op de foto's. Wanneer kom je naar NL?
@Cyberjunk: Bij de slagerij vind ik het ook wel handig dat er onderscheid gemaakt wordt tussen kip, gemarineerde schouderkarbonade en half-om-half gehakt. Een ontstellend imbeciel fotootje, pardon? Het betreft hier de onvolprezen Fred Flintstone. Een van mijn idolen!
@Pascale: Ja, ik ben daar ook erg blij om. We willen natuurlijk ook geen ruzie met de Bonte Vliegenvanger laat staan met Truus. Kinderen doen het vaak goed op foto's...

Hi Casa.
In mijn (veel te grote) tuin hier op Curacao krijg ik meer en meer vogels. Grotendeels omdat er zo ontzettend veel mondi wordt platgeveegd voor nieuwe huizen voor Hollandse pensionado's.
Regelmatige bezoekers trupial, trupial kacho, prikichi, barika hel, chuchubi, para di misa, sloke, blenchi, kinikini, warawara, palabrua, alablanca, totolika, mofi en natuurlijk af en toe een verdwaalde kip die onmiddelijk door de honden wordt verorberd.
Van mij mag je meer over asperges schrijven. Ze zijn zo ontzettend duur dat ik nog maar een enkel keertje gegeten heb dit jaar.

@Karel: Een mooie opsomming van Curacaose vogels, je bent een kenner! Dinsdag hebben wij nog asperges gegeten, volgens mij 3 euro voor 500 gram bij Albert Heijn. Hoe zit dat bij de Curacaose vestiging?

Op mijn balkon woont een pimpelmees.
Wil jij mee uit eten?

Je verhaal over de klusjuf in Peru heb ik gelezen. Indrukwekkend. Met twee dames uit eten gaan wordt mij thuis echter niet in dank afgenomen... :-)