« Focus | Main | Zieke geesten »

El Topo in Wringersgat

Taal en taal is twee. Zo heeft taal toch nog iets weg van rekenen. Taal is ook een vehikel om te communiceren. Is taal dan een fiets? Neen, taal is geen fiets. Een bijzonder facet van taal is dat het niet altijd de bedoeling is dat iedereen iedereen begrijpt. Straattaal en slang zijn daar voorbeelden van.

01.02.2008: El Topo in Wringersgat ofwel De Mol in Rijen. Klik voor groter.Of neem de plaatsnamen in Limburg en Noord-Brabant tijdens carnaval. Pas sinds een dag of twee (copyright Doe Maar) is mij bekend dat Gilze dan Dringersgat en Rijen Wringersgat heet. Dringersgat en Wringersgat, het moet nog even op mij inwerken. Maar dat kan ook komen omdat ik net een lekkere bruine drol in de toiletpot heb gedraaid.

Wat vier letters niet kunnen losmaken, als men erover nadenkt is het leven best abstract.

Gisteren keken we naar Wie is de Mol. Lucy twijfelt tussen Edo en Dennis die volgens haar veel signalen geeft met zijn handen en ik tussen Joris en Dunya. In deze serie van het programma die in Mexico speelt kunnen de kandidaten zogenaamde topito's winnen en verzamelen.

Heeft een kandidaat acht topito's van dezelfde kleur of juist met elk een verschillende kleur dan verdient hij een vrijstelling. De acht topito's vormen samen een circel en die circel heet topo.

Dat is grappig bedacht, immers het Spaanse woord voor de mol is el topo en topito is het verkleinwoord daarvan.

Comments

Jij leert nog wat bij in Brabant, met al die carnavalsnamen, terwijl je er al heel veel weet. Ik kende er- dankzij jou en je zus- nog maar twee, Striepersgat en Dommelsgat, En nu hoorde ik weer dat Den Bosch Oeteldonk wordt genoemd tijdens het carnaval en dat iedere stad en ieder dorp een geschiedenis heeft en dat er in Oeteldonk ieder jaar een pop wordt neergezet, die tijdens het carnaval blijft staan en ter afsluiting van het carnaval wordt begraven, die pop wordt aangeduid als Knillis. Je moet echt geboren en getogen zijn in het zuiden, of er minimaal 15 jaar gewoond hebben om dat allemaal te snappen. Ik zie er de lol niet van in. Ik hoorde van de week ook pas voor het eerst dat er zelfs winkelsluiting is met carnaval. Wist ik ECHT niet!

Inderdaad, een leuk taalgrapje met die topo en topito en het is echt puur toeval. Van dit soort dingen leer je HOE boeiend taal eigenlijk is.

Taal is iets boeiends, en het is heel erg jammer dat je daarin fouten kan maken.

D of t, moet niks uitmaken.

Winschoten heeft als bijnaam Sodom, maar heeft niks met carnaval.

Sodom??? Is Winschoten dan ZO verdorven dat het die bijnaam verdient? Ik zou niet graag in een stad of dorp wonen met zo'n bijnaam, of die nu wel of niet met carnaval te maken heeft.

Sorry voor mijn taalgebruik, maar dit moet er echt even uit: Lage HODE!!!!
Moeten wij nou meegenieten van je drol die je net in de toiletpot heb gedraaid?
En dan nog de meededeling doen dat het ook een lekkere is????
Noo Casa, sommige details moet je echt voor jezelf houden. Je bent me d'r een.

Het is Dennis, en dat schreef ik al vorig jaar. Dus eigenlijk is er aand e mol niet zo veel aan.

@Cyberjunk: Overal kan men leren dat is zeker. Overigens heet Dommelen niet Dommelsgat maar Brouwersgat tijdens carnaval, vanwege de brouwerij (Dommelsch!) Grappig dat van die Knillis, dat wist ik niet. Op Curacao wordt aan het eind van carnaval de pop Momo verbrand. Taal is zeker boeiend...
@Renesmurf: Met taal kun je fouten maken maar ook mooie dingen creeren. Zoals jij zovaak doet! Waarom heeft Winschoten als bijnaam Sodom?
@Donna: Haha, eerst las ik lage hode met de klemtoon op de eerste lettergreep bij beide woorden... :-)
En alleen Herman Finkers is mij er eentje.
@Brillie: Dennis? Mooi, dan kan ik die van mijn lijstje afstrepen. Immers, jij hebt het altijd mis!

Dommelsgat ken ik niet (Cyberjunk), het Dommels Bier komt uit Brouwersgat. En waarom Winschoten Sodom wordt genoemd? Ik weet het niet zeker maar het zou kunnen zijn dat er zo veel Joden hebben gewoond. In het centrum van W. staat een monument en telkens als ik er ben kijk even de namen na van al diegenen die in 1942 en 1943 werden weggevoerd. Het zijn er bijna 400 ! De jongste één jaar en de oudste 88. Je wordt er niet goed van. CasasPa

Dat dacht ik al dat je het zo zou uitspreken. Dit is absoluut Niet mijn dagelijkse taalgebruik, maar dat moest er gewoon effe uit;)

Je wordt er niet goed van, wat CasaPa gebruikt, is weer een uitdrukkig van Wim Schippers, grappig, die taal.

En hij heeft gelijk wat Sodom betreft.

Inderdaad, ik kan me voorstellen dat je er telkens weer naar van wordt als je langs zo'n monument loopt. Casaspa kan zaken blijkbaar zeer goed inschatten, ik heb er weer wat bijgeleerd en ik vind dit heel interessant.

Nou Casa, nog een geluk dat hij bruin was EN dat je hem in de toiletpot hebt gedraaid!!
Het had zomaar anders kunnen zijn..:-(

@CasasPa: Het zou goed zijn als mensen die de oorlog niet hebben meegemaakt ook eens naar het momument keken. Anders lopen we de kans dat er weinig van geleerd wordt...
@Donna: Haha, het is je vergeven. Ook al reageer je wel heftig op een dr.. :-)
@Renesmurf: Is die van Wim T. Schippers (zelfde soort tussenletter als Peter R. de Vries trouwens)? Jij als Winschotenaar kunt het weten...
@Cyberjunk: Ik wist het ook niet meer van dat monument, maar Renesmurf heeft er volgens mij ook wel eens over geschreven. Zo blijven we leren...
@Angel: Je bedoelt geel en ernaast?