« Hiiiieeeeeee!!! | Main | Het sprookje is uit »

Luchiano leest Dik Trom

Luchiano (9) is niet zo'n lezer. Hij kan het goed maar vindt televisie kijken gemakkelijker. Zijn truc is tegenwoordig om als hij naar bed moet te vragen of hij nog even mag lezen. Als een soort van blessuretijd.

25.08.2007: Luchiano (9) heeft veel plezier met De zoon van Dik Trom geschreven door Cornelis Johannes Kieviet. Klik voor groter.Laatst klonk er om de haverklap een schaterend gelach uit de slaapkamer. "Dit boek is zo leuk papa", zei Luchiano die steeds even een passage aan Lucy en mij kwam voorlezen. Hij is bezig met De zoon van Dik Trom geschreven door Cornelis Johannes Kieviet (Wikipedia). Ik moest lachen om zijn gelach en herinnerde me Dik Trom vroeger ook erg grappig te hebben gevonden al schaterde ik voor het eerst bij Pietje Bell.

De verhalen van Dik Trom zijn nagenoeg tijdloos. Wie weet er wanneer De zoon van Dik Trom is geschreven? Zelf dacht ik ergens in de vijftiger jaren maar neen, het boek dateert uit 1907 en is op de kop af 100 jaar oud. Ongelofelijk. Sommige termen in het boek worden vertaald, bijvoorbeeld als de bok in het bleekveld mag rondrennen. Het bleekveld grenst aan de sloot waar moeder de was deed die vervolgens op het bleekveld te drogen werd gelegd.

Diana (1) is ook dol op het boek. De gele kaft heeft een grote aantrekkingskracht op haar. Aangezien het boek van de bibliotheek is kan ze daar beter niet aanzitten. Daarom proberen we haar Ik van Remco Claassen in de maag te splitsen. Ja sorry, Remco. Dat boek kostte me niets omdat het bij een cursus hoorde. Maar Diana prefereert Dik Trom.

Dik Trom en zijn zoon Jan zijn ondeugend. Diana begint ook dergelijke trekjes te vertonen. Vrijdagavond gooide ze steeds de deur van de slaapkamer achter zich dicht en liet mij buiten staan. Lucy wist al waarom: "Dat doet ze om ongestoord met de televisie te kunnen spelen." We deden de deur open en inderdaad stond ze voor de televisie te lachen.

Behalve lezen is Luchiano druk met het construeren van papieren vliegtuigjes. Het leuke is dat hij ze steeds probeert te verbeteren door de vleugels anders te vouwen, inkepingen te maken en wat dies meer zij. Termen als improved zijn niet van de lucht. Dat geldt echter niet voor dit testmodel dat duidelijk op crash course is.

Comments

Superleuke foto, die met dat vliegtuigje.

Toepasselijk T-shirtje!
Lees je blog al een tijdje met veel plezier (heb ook op Curaçao gewoond).
Veel succes met alle voorbereidingen voor jullie vertrek naar NL en succes daar!

Luchiano is ook een bijzonder kind en dat is hij.

Ik heb ze vroeger ook met plezier gelezen en alhoewel ze in een andere tijd speelden (geen auto's, naar de grote stad met paard en wagen, Flipse de veldwachter) had ik nooit het idee dat ze ouderwets waren. Ik heb ze nog en zal ze nog eens aan Quan laten zien of zelf nog eens lezen :-)

Overigens, het vliegtuig dat L. in zijn hand heeft is er één voor snelle lange afstands vluchten (te improven door de neus iets te verzwaren met plakband of door de neus een stukje naar achter te vouwen zodat de neus stomp wordt).

Om er maar weer eens een drieluik van te maken:

Die cross-handschoen? In verband met het snelle lezen? Of het niet lezen maar poseren voor de foto en even uit de tuin geroepen? Of het trots showen op de foto? Of gewoon handschoen en lezen tegelijk? Of nog gewoner een andere mogelijkheid?

Ik vond Dik Trom wel leuk, maar hield meer van Pietje Bell. Volgens mij werden boeken van Pietje Bell geschreven door Chris van Abcoude, maar zeker ben ik daar niet van. In elk geval wordt Dik Trom dus steeds nog gelezen door kinderen van de leeftijd van Luchiano. Hoe zit dat met Pietje Bell, is dat nog verkrijgbaar in de Bieb, of is dat helemaal uit?

PS Als Luch ouder is, dan moet hij ook het boek van Ciske de Rat eens lezen, dat heeft mij ook bijzonder geboeid. Ik denk dat jij het ook wel kent, heeft het ook altijd zo'n indruk gemaakt op jou Casa?

Ook ik heb goede herinneringen aan Dik Trom. (Bart (8) is nu druk aan het lezen in Pinkeltje, maar ik ga hem daarna zeker Dik Trom aanbevelen!

Overigens, ook van Pietje Bell heb ik in mijn jonge jaren genoten.

@Cockie: Dank je, het vliegtuigje is een natuurtalent!
@Dorien: Ja, zag ik later ook van dat t-shirt. Dank je wel voor je goede wensen...
@Pascal (1): Zo is het. Humor is kennelijk tijdloos, met of zonder auto's...
@Pascal (2): Het naar achteren vouwen van de neus van het vliegtuig is volgens onze ingenieur geen improvement, maar evengoed bedankt voor de tip...
@Pascal (3): CasaSpider: "Waarom heb je die handschoen aangedaan, omdat het stoer is? Luchiano: "Neen, ik weet het niet. Gewoon, ik hou ervan..."
@Cyberjunk: Ja, Pietje Bell was ook mijn favoriet. Ik kan mij niet voorstellen dat Pietje Bell uit is, immers niet lang geleden is er nog een speelfilm van gemaakt. Ciske de Rat heb ik nooit gelezen, maar dat is zeker een goede tip voor Luchiano. Dan lees ik het ook nog eens...
@Jan: Het lijkt erop of we allemaal min of meer dezelfde achtergrond hebben qua jongensboeken. Verder herinner ik me nog De Vijf en natuurlijk De Kameleon...

Die van mij halen hun neus op voor Pietje Bell en Dik Trom en ik had ze nog wel voor ze bewaard. :(
En Bulletje en Bonestaak vinden ze ook al niet de moeite waard. Daar heb ik ook alle deeltjes nog van.

Ik was meer van de Pinkeltje en Jip en Janneke en het Beest met de Achternaam en meer van dat. Eigenlijk alles behalve Dik Trom :)

@Casa: ja de Kameleon die heb ik ook verslonden!

Oud is toch vaak leuker dan nieuw, maar niet altijd.

Smurfen zijn ook al een halve eeuw oud/jong!

@Ricky: Tsja, ze zijn natuurlijk wat ouder en vooral... MEISJES. Die houden in het algemeen niet zo van Pietje en Dik... :-)
@Cinner: Jij bent duidelijk ook echt een meisje... ;-)
@Jan: Ja, dat waren geweldige boeken in die tijd. Geen idee hoe men daar tegenwoordig tegenover staat...
@Renesmurf: Oud beter dan nieuw? Dat betwijfel ik. Dacht dat de Smurfen ook al een stuk ouder waren trouwens...

Weet je wat ik van de week op de Vlaamse televisie hoorde? Dat de uitdrukking "Duizend bommen en granaten!" (ze noemden het een "bastaardvloek") die altijd wordt toegeschreven aan Hergé, die het kapitein Haddock altijd laat roepen in de Kuifje-boeken, in werkelijkheid afkomstig is van Joh.C.Kievit's boek "Uit het leven van Dik Trom", geschreven in 1899.Leuk weetje, hè?

Dik Trom he! zal ik onthouden als Marcus (3 dagen) ook 9 jaar zal zijn.

Ik ben ook van het vrouwelijk geslacht, maar zoals gezegd, ik vond Dik Trom en Pietje Bell ook leuk en zo kende ik wel meer meisjes. Bovendien denk ik dat Dik Trom e.d. voor zowel jongens als meisjes leuk zijn. Pinkeltje, Saskia en Jeroen- volgens mij van Jaap ter Haar- en heel veel boeken van W.G, v.d. Hulst en meer van die soort las ik overigens ook, ik heb in mijn jeugd heel veel gelezen, zowel boeken die bekend staan als jongensboeken als meisjesboeken. Jammer eigenlijk dat Luch niet echt van lezen houdt, hij mist wat.

O maar ik kom uit een gezin van allesvreters en Dik , Pietje , Ciske , Scheepsjongens van de Bonte Koe , Bob Evers, Tarzan , Winnetou , waren net zo gewoon als Pinkeltje , Olijke Tweeling , Saskia & Jeroen, De 5 , Joop ter Heul, schoolidyllen , alleen op de wereld ,de kameleon ,de Hardys,reis door de nacht , anne de vries verteld,maar het lievelings boek was Merijntje Gijzen ..;=)
Mijn ouders hebben nooit ons lezen gecencureerd , ze vonden dat je alles opnam wat je bevatten kon ...en dat klopt .

Om de opsomming van ANila te completeren, Zomerzotheid, alle Witte Raven boeken, de kostschoolavonturen van Pitty en van de Dolle Tweeling, alles geschreven door Enid Blyton, maar dat soort verhalen waren vroeger geweldig, maar zouden volgens mij niet meer in deze tijd passen. Nu is het Harry Potter, Kruistochten in spijkerbroek en dat soort. Misschien ook wel goed, maar ik denk met weemoet terug aan alles wat ik verslonden heb, net zoals ANila en alle anderen. Leuk om elkaar zo te herkennen in wat we in onze jeugd lazen. Casa, heb jij wel eens gehoord van de schrijfster Nienke van Hichtum?

Dik Trom was voor mijn tijd.
Ik had wel de hele reeks van de kameleon, echter ik hield meer van de Donald Duck.
Nog steeds overigens, het is het eerste blad dat ik pak zodra ik bij de kapper ben.

Over de vlieguigjes, vorige week was ik toevallig ook vliegtuigjes aan het maken met mijn neefjes.
Ik heb eventueel een mooi ontwerp voor Luchiano...

Nothing left to improve!

[offtopic on]
Grrrr... lees net weer dat voetbalpoules per 3 september echt van start gaat! Grrrrr!
[offtopic off]

@Els: Zeker weten, die Johannes Cornelis Kieviet heeft niet de eer gekregen die hem toekomt!
@Cerito: Zoooooooo, je bent vader geworden, gefeliciteerd! Jammer dat je geen weblog bijhoudt, ben erg benieuwd hoe het jullie is vergaan. Met Dik Trom kun je al eerder beginnen dan op zijn negende...
@Cyberjunk: Heel veel kinderen lezen jongens- en meisjesboeken. Deed ik vroeger ook met de boeken van mijn zus (en vice versa). Het voordeel van niet weten wat je mist is juist dat je het niet weet... ;-)
@ANila: Je bent een veelbelezen mens, wij lazen trouwens ook de hele serie van Karl May. En dat waren dikke boeken...
@Cyberjunk: Neen, ik heb nog nooit van de schrijfster Nienke van Hichtum gehoord. Maar in die tijd keek ik meer naar titels dan naar schrijvers, dus wie weet heb ik onbewust toch iets van haar gelezen...
@GJ: Ja zeg, Dik Trom was ook voor mijn tijd. Johannes Cornelis Kieviet is in 1931 overleden, toen was mijn vader nog geeneens geboren. Bij de kapper pak ik altijd de Prive, maar meestal ben ik meteen aan de beurt. Ben benieuwd naar je vliegtuigontwerp, heb je weleens met een helicopter in de weer gezien... ;-)
(Wat was er nou vandaag precies met FC Groningen aan de hand?)
@GJ: Ja, dat geintje haalde voetbalpoules.nl vorig jaar ook al uit. Er is veel weerstand tegen maar ze doen het toch. Stond je net een beetje hoog, hehe...

Haha, nou je bent wel heel goed op de hoogte van Dik Trom, hehe...

Ja potverdorie, gelukkig dat ik niet in de Euroborg zat! Wij krijgen wel vaker te maken met dit soort fratsen van de FC..

En zo grappig is dat niet van voetbalpoules! Grrrr
:-)

Wat een dag wat een dag...

@CasaSpider: ik ben een goede mis. Ik las vrouwelijk maar speelde ook met lego en playmobiel, had wel barbies maar viel ondertussen de gaten in mijn harses omdat ik overal op moest klimmen en nogal lomp was. Zo ben ik nog steeds, vrouwelijk met een nogal mannelijke inslag :)

@GJ: Een kwestie van de Wikipedia link even doorlezen. De FC lijkt dus wel een beetje op Feyenoord, wij zijn ook al het een en ander gewend. Vooral dat niet iedere verrassing positief is. Ik heb het volste vertrouwen dat jouw prestaties in de voetbalpoule dit jaar groots zullen zijn!
@Cinner: Het is altijd fijn een goede mis te zijn. Behalve Miss South Carolina dan. Heeft niet ieder mens eigenschappen van de tegenovergestelde sexe?