« Koninginnedag 2007 | Main | Marazul en Melchers: een tussenstand in twee rechtszaken »

's Nachts op zoek naar medicijnen

Lucy en Luchiano (9) waren maandagavond verdiept in Super Mario World, een vredig tafereeltje. Toch liep het uiteindelijk anders. Lucy kreeg steeds meer last van een stijve nek met ongeveer dezelfde symptomen als Luchiano eerder had. Ik smeerde wat tijgerbalsem en creme op haar nek en dacht dat het alweer iets beter ging. BVN-voetbal begon net en ik wilde de ontknoping in de Eredivisie graag zien.

Lucy lag in bed en toen ik even later bij haar kwam kijken schrok ik. Haar nek deed veel pijn en ze had moeilijkheden met ademhalen en kon bijna niet meer praten. Ik ben niet goed in dat soort situaties, dacht koortsachtig na en besloot de huisarts te bellen. Die had geen dienst op Koninginnedag maar via het antwoordapparaat kreeg ik het nummer van de dienstdoende arts.

Deze arts nam de telefoon direct op. Hij sprak geen Nederlands maar kon wel wijs uit mijn Papiaments. Later bleek het een Cubaan te zijn. Na het aanhoren van de klachten adviseerde hij ons langs te komen. Lucy voelde zich een klein beetje beter maar het leek raadzaam toch te gaan. Luchiano en Diana (11 maanden) gingen ook mee en om ongeveer half twaalf stopten we voor de dokterspraktijk aan de Totolikaweg.

Heet van de naald! Van ongeveer 15:00 tot 17:00 uur Curacaose tijd ofwel 21:00 tot 23:00 Nederlandse tijd lag het CasaLog eruit. Er was een zware crash waarover mijn Hosting Provider vooralsnog geen bijzonderheden wil geven. Feit is dat zelfs de url van de provider niet meer te bereiken was om een Support Ticket aan te maken. Toen het CasaLog weer te benaderen was bleek de MySql database die de motor vormt van dit weblog corrupt te zijn. Voor deze vorm van corruptie ontvangt men echter geen rooie cent. Het Support Center van TotalChoice Hosting heeft de zaak vakkundig gerepareerd en nu werkt alles weer. Voor de zekerheid wel een backup maken...

De arts komt zoals gezegd uit Cuba en boezemde direct vertrouwen in. Hij keek in Lucy's keel, ze hoefde zich niet eens uit te kleden, en zag wat witte afscheiding. Het gevolg van een ontsteking die doortrok tot in de nek. De dokter schreef drie dingen voor, een antibioticum, een gel om in de nek te smeren en een pijnstiller. De dichtstbijzijnde apotheek die dienst had was Botica Zuikertuintje.

Het kostte ons enige moeite om deze botica te vinden, immers het hele Zuikertuintje-complex wordt op dit moment verbouwd. Bij café De Heeren was het druk maar daar hadden wij geen oren naar. De apotheek bleek binnen Zuikertuintje verplaatst naar de andere kant, in de buurt van de wasserette.

Ik drukte op de bel, een vrouwelijke apotheker verscheen in mijn beeld en opende een raampje in de deur om het recept aan te nemen. Na een blik op het papier sprak zij: "Oh, maar dat eerste artikel hebben wij niet en dat is juist het belangrijkste. De antibiotica."

Grrr!

Zonder medicijnen liep ik terug naar de auto en deelde Lucy het slechte nieuws mede. De enige andere mogelijkheid was Botica de Savaan die vlakbij Centrum Piscadera is gelegen. Een heel eind rijden en het was niet zeker of men daar wel over het antibioticum beschikte. We besloten naar huis te gaan. Lucy voelde zich iets minder ellendig en probeerde het vol te houden tot de volgende ochtend acht uur. Dan kon ik terecht bij Botica Brievengat.

Het was een nacht met niet al teveel slaap en daarom is het maar goed dat wij vrij hebben op de Dag van de Arbeid. Om iets over achten haalde ik de benodigde medicijnen in Brievengat. Een uur na inname van de antibiotica en de pijnstiller voelde Lucy zich zienderogen opknappen. De vraag blijft alleen wat men moet doen als het werkelijk urgent is en de benodigde medicijnen nergens vandaan gehaald kunnen worden.

Comments

Vervelend, zo zie je maar hoe snel iemand zich ziek kan voelen. Mocht het echt erg en urgent zijn zou ik gewoon naar de poli bij sehos gaan. Wens Lucy veel beterschap voor mij !

Ik denk dat het Sehos in geval van nood hulp kan bieden.
Had apotheek Zuikertuintje geen lijst van de dienst hebbende concurrenten?

Ik herinner me dat ik met mijn moeder na de dood van mijn vader naar Kent in Engeland ben gegaan. Toen we net in Dover van de boot waren gegaan realiseerde mijn moeder zich dat ze vergeten was haar pillen mee te nemen. Ze was hartpatient en moest haar pillen elke dag slikken. We kwamen op zaterdagavond aan en ik heb de hele zondag in Deal, Canterbury en omstreken naarstig gezocht naar het geneesmiddel met die ingewikkelde Latijnse naam, dat zij nodig had ("Zijn er geen hartpatienten in Engeland?"). Een enkel lettertje verkeerd en het was een middel dat mogelijk helemaal averechts werkte. Uiteindelijk hebben we, na intensief bellen met familie en huisarts in Nederland over de naam en vele apotheekbezoeken in Kent, de pillen ontvangen in het ziekenhuis in Canterbury. Ik kan me voorstellen wat je voelt als er een probleem is en je er niets aan kunt doen.

@Curacaoenaar: Bij acute nood inderdaad naar de Eerste Hulp van het Sehos. Met Lucy gaat het alweer een stuk beter. Maar ze moet de antibiotica-kuur nu wel afmaken...
@Vernon: Er zijn altijd maar twee apotheken die dienst hebben 's nachts en op feestdagen, een aan de Punda-kant en eentje aan de Otrabanda-zijde. Die laatste was maandag Botica de Savaan vlakbij Centrum Piscadera...
@Paul Janssen: Het besef dat je die pillen vergeten bent zal je hart op dat moment geen goed doen! Een zenuwslopend begin van een vakantie. Bijkomend probleem van Curacao is dat het een klein eiland is. Als iets op is moet het ingevlogen worden. Groeten aan Ans!

Ik denk dat de mensen toen het bidden, goden en hopen hebben uitgevonden, als antwoord op je laatste vraag.
Beterschap!

Lucy veel beterschap toegewenst

vanuit zeeland

Van de andere kant ... ik kreeg goed nieuws van Total Choice Hosting: "You have been credited $.03/yr". Toe maar!

@Pascal: Ik kan mij daar iets bij voorstellen. Inmiddels gaat het alweer een heel stuk beter met Lucy maar evengoed bedankt!
@Carla: Dank je wel Zeeland, ze is aardig opgeknapt. Maandagavond was het echter wel even spannend...
@Ino: 2007 is wel jouw jaar. Eerst gratis vliegen en nu een gratis website, nou ja bijna gratis dan toch. What's next?