« Waarheen met de kippenbotjes | Main | De nieuwe snorkel van Luchiano »

Omgaan met kritiek

We zijn net thuis van Luchiano's (9) karateles. De voorlaatste les is al een maand geleden. Dinsdagmiddag na school voelde Luchiano zich niet lekker. Dat kon wel kloppen want even later bleek hij 39.6 graden koorts te hebben. Vrijdag ging hij pas weer naar school, maar zijn keel doet nog een beetje pijn. Niet bepaald ideale omstandigheden voor een zware training.

Maar er moet flink aan getrokken worden, immers zondag 13 mei staat het oranje-band examen te wachten. De drie gele banders trainden samen met zes oranje banders onder leiding van Sensei Ivonne. De kinderen trainen thuis lang niet voldoende. Hierdoor kennen ze de in het Japans erg ingewikkeld klinkende combinaties nauwelijks. Ze staan steeds verkeerd, er zit geen kracht in de technieken, ze zakken niet door hun benen of erger nog kijken naar buiten.

Het is knap dat Ivonne zo rustig blijft.

Gelukkig zijn er op woensdagavond nog twee extra lessen. Na afloop van deze sessie kwam Luchiano naar me toe en vroeg me hoe het ging. "Het was niet slecht, zeker niet als je bedenkt dat het een maand geleden is. Maar er moet nog een hoop getraind worden."

In de auto ging ik daar even op door, iets waar Luchiano niet zo van houdt. Inmiddels heeft hij zijn techniek om met kritiek om te gaan voor een negenjarige op een aardig nivo gebracht.

"Papa, kunnen we dit afsluiten? Denk aan je bloeddruk. Laten we het hebben over het strand, waar wij straks naar toe gaan om mijn snorkel uit te proberen."

Rationeel, inlevingsvermogen in de gezondheidssituatie van zijn vader en snel overstappen op een onderwerp waar hij meer oren naar heeft, mijn complimenten. Nog één mok koffie en dan gaan we naar het strand.

Comments

"Rationeel, inlevingsvermogen in de gezondheidssituatie van zijn vader en snel overstappen .."

Mooie theorie. Ik denk echter dat hij gewoon "pa zit niet zo te zeiken" bedoelde ...

Sport moet er zijn voor het plezier, niet voor de prestatie!
Vind ik.

Je moet de lol bezitten in het sporten. En de drang van de ouders, dat mag niet bepalende zijn, of ze wel of niet een band of slip behalen. Maar ja, das mijn mening. Als zwartebanddrager van Judo.

Hier kan menig politicus en menig voetbaltrainer nog wat van leren. Er schuilt een grote media trainer in Luchiano!

@Bodo: Toch formuleert Luchiano al op een heel ander 'level' dan jij...
@Renesmurf: Een van jouw stokpaardjes. De mijne is: "Als je iets doet, doe het dan ook goed"...
@Brillie: Kinderen dienen gestimuleerd te worden, laat je ze 100% de vrije hand dan voeren ze niets (serieus) meer uit. Op het moment dat Luchiano de combinaties vlekkeloos kan uitvoeren tijdens het examen is zijn lol automatisch een stuk groter...
@Piet: Klopt, al vrees ik dat het in het geval van (bijvoorbeeld) Kluivert niet meer zal helpen...