« Een stralend weekend en een wederom een begrafenis | Main | Historisch Openluchtmuseum Eindhoven »

Back to the sixties in Valkenswaard

Mede gezien het feit dat er over pakweg anderhalf jaar een reunie plaatsvindt van de zesde klas Sint Janschool uit 1971 leek het een aardig idee om eens met eigen ogen te bekijken hoe het Colditz van toen er tegenwoordig bij ligt.

De Sint Janschool was een ouderwetse school en het gebouw straalde dat ook wel uit. Tegenwoordig zit in het linker gedeelte het Boston College en in het rechter kinderdagverblijf De Horizon, precies op de plek waar mijn zesde klas zich bevond. Door de witte kozijnen en de kleurige papieren op de ruiten oogt het gebouw iets vrolijker dan vroeger.

17.04.2007: De oude Sint Janschool te Valkenswaard. Klik voor groter.Tijdens het fotograferen kwam er een kordate dame uit het gebouw op mij aflopen. "Wat bent u aan het doen?" en "Heeft u een afspraak met de rector om hier foto's te nemen?" Ik legde haar de situatie uit en refereerde naar Ingrid Govers, een oud-klasgenote die tegenwoordig bij De Horizon werkt. "O ja, die invalkracht. Met dat korte haar."

Dat laatste gegeven is mij na meer dan 35 jaar echter onbekend.

We zetten koers naar de Pater Rijkenstraat nummer vier, waar wij van maart 1963 tot oktober 1974 hebben gewoond. "Moet je eens opletten hoe ver wij destijds als zesjarigen moesten lopen van huis naar school", schepte ik op tegen Lucy. Zij vond de afstand echter nogal meevallen.

Er is werkelijk heel weinig veranderd, het pleintje met het electriciteitshuisje en het betonnen paaltje waren er allemaal nog. Ook mijn zolderraam bleek er nog precies hetzelfde uit te zien ook al zit er een gat in.

Luchiano (9) poseerde voor het electriciteitshuisje. Vroeger had ik een heilig ontzag voor dat electriciteitshuisje, volgens mijn moeder kwam daar de stroom uit als je door het sleutelgat keek. Ik had geen idee hoe de stroom eruit zag maar stelde mij iets voor van een vlammenzee die recht op mij af zou komen.

Daarom zei ik toen tegen mijn zus Monica die een jaar jonger is: "Monica, ga jij eens door dat sleutelgat kijken." Zij deed dat en zei dat er niets te zien was. Zo ziet men maar weer eens hoe een jongere zus van pas kan komen.

Comments

Het verleden komt altijd terug.

Mag ik even, off topic, ik zag nergens een mailadres. Er is een Kuifjevertaling in het papiaments uit die alleen op Bonaire te krijgen en op Curaçao te koop is, zie http://www.nieuwnieuws.nl/archives/2007/04/kuifje_nu_ook_in_het_papiament.html) Als jullie weer thuis zijn, zou je me er dan eentje kunnen kopen en opsturen (uiteraard tegen vergoeding van aanschaf- en verzendkosten en neem er zelf ook een)? Ik verzamel Kuifjevertalingen en dit exemplaar mag absoluut niet ontbreken. Dat ik er niets van kan verstaan hindert niet; ik heb ook vertalingen in bijv. het Fins en Esperanto. Bij voorbaat eeuwige dank.

Hoe mooi toch dat betonnen paaltjes zo'n belangrijke rol blijken te spelen bij herinneringen uit je jeugd.

"Zo ziet men maar weer eens hoe een jongere zus van pas kan komen." :D

Nooit terug gaan naar je oude klasvriendjes. Het valt altijd erg tegen.

De tijd vliegt!
Ontzettend leuk om weer eens terug te gaan naar de plaats waar je opgegroeid bent.
Althans, dat vind ik altijd, mijn passagiers vinden het volgens mij niet altijd even leuk :)

Ook jij bent bezig met het rondmaken van (kleine) cirkeltjes. Na 40 jaar weer terug naar de basisschool!

Overigens bedoelde ik met 'tot februari' dat jij dan weer hier bent om ons een heerlijke warme winter, of vroeg voorjaar, te geven.

Veel plezier nog de laatste dagen!

@Hans: En het is ook goed dat het verleden terugkomt, mooie herinneringen...
@Irene: Het mailadres is casaspider apenstaart gmail punt com. Ik ga zeker voor je op zoek, weet namelijk dat jij een Kuifje-fetishist bent... ;-) Zelf ben ik niet zo'n fan van het fenomeen, maar dat mag jouw pret niet drukken...
@Erica: Ja, dat paaltje staat mij nog heel goed bij. Best vreemd inderdaad als men er even bij stil staat...
@Gata: Met drie jongere zussen heb ik ze voor het uitkiezen!
@Brillie: Dat ligt dan toch echt aan jouw oude klasvriendjes, met de mijne valt het tot op heden nooit tegen...
@GJ: Klopt, de passagiers begrijpen niet altijd wat het voor je betekent. Maar dat is andersom ongetwijfeld precies zo...
@Angel: Dat is niet gek voor een 37-jarige... ;-) Aha, dus wij komen het warme weer brengen. Daar mag dan wel iets van sponsoring tegenover staan!

@CasaSpider: Fetishist, huh. Ik heb gewoon een gezonde, taalkundige belangstelling voor het fenomeen. Geweldig bedankt in elk geval, alvast.

heerlijk jeugdsentiment :-) mijn broer liet zijn oudere zus dat soort dingen doen ;-)