« Een trieste aanleiding | Main | Overpeinzingen op zondag »

De kolibrie

30.03.2007: Een kolibrie bij onze Aloë Vera. Klik voor groter.Vrijdagmiddag tegen zes uur was Luchiano (9) buiten aan het spelen. Een overbuurmeisje kwam vragen of hij met hun mee wilde doen. Een beetje verlegen keek hij mij aan. "Ga!", zei ik.

Even later kwamen de twee meisjes en een jongetje bij ons in de tuin spelen. Vlak voordat ze weggingen haalde Lucy de camera tevoorschijn en maakte een foto. Met de buurmeisjes spelen luidt de titel van Luchiano's verhaal.

Toen de buurmeisjes weg waren stond ik nog even buiten met Diana (10 maanden) in mijn armen. Plotseling zag ik een kolibrie bij een van onze Aloë Vera planten. Snel riep ik Lucy die hem een aantal malen kon fotograferen.

De kolibrie is een bijzondere vogel die vliegt ongeveer als een helikopter. Net als een helikopter en ook een insect kan de kolibrie stil in de lucht hangen door zijn vleugels in een horizontaal vlak te bewegen. Om vooruit te komen moet hij zijn lichaam een beetje kantelen.

Het is de enige vogel die achteruit kan vliegen. Hiervoor moet hij zijn vleugels enorm snel bewegen, afhankelijk van de soort halen kolibries tussen de 15 en de 90 slagen per seconde. Dat is sneller dan ik kan typen.

Zojuist belde mijn vader, CasasPa. Vanavond om tien over half zes Nederlandse tijd is mijn moeder overleden. Precies op de verjaardag van haar jongste dochter Pascale. Ilka is 72 jaar geworden.

Comments

sterkte met het verlies, wat jammer dat je haar niet meer hebt kunnen zien.

Hsllo Casa,
Al lange tijd volg ik je verhalen, ook het eerdere verhaal van je moeders dementie.
Jammer dat je niet irl afscheid hebt kunnen nemen, maar ik vermoed dat je dat al veel eerder hebt gedaan.
Ik wil je veel sterkte wensen, en al ben je een man......, huilen mag hoor, dat is ook een goede boodschap die je Luchiano mee kunt geven!.
Trouwens, kun je aan Lucy vertellen dat ik dol ben op de DR, ben er al een aantal keren op vakantie geweest, aan de noordkust, Cabarete.
Sterkte, ik weet niet of je gelovig bent, maar ik zal je in mijn gebeden gedenkten.
Al kennen wij elkaar niet, een knuffel voor kracht!.

gecondoleerd met het overlijden van jullie moeder en oma. Heel veel sterkte toegewenst. Ook Casapa gecondoleerd, en sterkte toegewenst.

Ach. Toch nog eerder weggevlogen dan dat jullie gehoopt hadden.

Gecondoleerd, familie Nijhuis, in Nederland en op Curaçao.

Gecondoleerd Pedro. En natuurlijk ook de rest van de familie Nijhuis. Sterkte!

Uit als een nachtkaars. Tenminste, zo ging het bij mijn moeder, in vergelijkbare omstandigheden. Het is jammer dat jullie haar niet nog net in leven hebben gezien. Een van de nadelen van zo ver weg wonen.

Woorden schieten te kort... Gecondoleerd.

fam nijhuis Gecondoleerd met het overlijden van je moeder schoonmoeder en oma

heel veel sterkte toegewenst

Gecondoleerd Casa en familie.

gecondoleerd casa en fam.
en heel veel sterkte voor komende tijd.

Sterkte deze dagen en de dagen die nog gaan komen.

Gecondoleerd.

en leuk zo`n vogel, toch heb ik liever een kip.

mijn condoleances voor de familie Nijhuis in Nl en Curacao.
Sterkte de komende tijd!

Condoleances vanuit Utrecht. Ik wens jou en je familie alle sterkte toe. Wat verdrietig allemaal!

Xaviera

heel veel sterkte voor jouw en je familie, ook voor casapa!!

Gecondoleerd Casa (en familie)...Ik weet nooit zo goed wat ik op dit soort momenten moet zeggen, maar ik hoop dat je wat aan onze woorden hebt.

Un abrazo.

Ook van mij heel veel sterkte gewenst voor de komende, zware, periode. Ook voor de rest van je familie natuurlijk.

Wat je in dit soort situaties ook zegt, het is toch nooit goed genoeg om te beschrijven.

Nogmaals, heel veel sterkte en condoleances natuurlijk.

Casa, ook ik condoleer je met dit grote verlies. Wat mooi dat je, voordat je de mededeling van het overlijden van je moeder deed na het verhaal over de kolibrie. Dat past bij jou en ook bij het verhaal dat je nog maar pas geleden over je moeder vertelde. Jammer inderdaad dat je haar niet meer hebt gezien.

Ook Casaspa gecondoleerd en ik denk ook aan Pascale die op haar verjaardag te horen kreeg dat haar moeder is overleden. Moeilijk om iemand tegelijkertijd te feliciteren en te condoleren, een bizarre paradox. Ik wens alle Spiders heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Casa. het is goed dat ik vandaag nog kennis genomen heb van het overlijden van jouw moeder, zodat ik daar nog mijn volledige aandacht aan kon schenken. Want door mijn retraite, die morgen ingaat en mijn verhuizing daarna, met alle telecomperikelen van dien, zal ik voorlopig niets van me kunnen laten horen. Maar weet dat ik in gedachten bij je ben en bij je vader en alle drie jouw zussen. Dat jouw moeder mag rusten in vrede.

Gecondoleerd met het verlies van je moeder.
Veel sterkte toegewenst de komende tijd.

heel veel sterkte voor jouw en je familie, ook voor Casapa !!

Abrazos

Vanaf Madeira sterkte voor jullie allemaal, van ons allebei

Sterkte.

Ook van mij de welgemeende condoleances voor jou en familie...

Gecondoleerd en sterkte

Sterkte man!

Gecondoleerd met het overlijden van je moeder

Casa & familie: Gecondoleerd en sterkte...

Och, dat is wel triest, dat je haar nu niet meer hebt kunnen zien. Maar in ieder geval kun je je vader steunen als je naar Nederland komt. En hij jou.
Heel veel sterkte ermee en gecondoleerd.

Casa, CasaPa en familie gecondoleerd.

Op Curaçao geloven sommige mensen dat dieren mensen bezoeken vlak na het overlijden van een dierbare.
Bishita! Mijn condoleances en sterkte!

Familie Spider, ik wens jullie heel veel sterkte de komende tijd.....

Na mijn vakantie kom ik hier eens bijlezen en schrik van dit trieste bericht. Ook al is ze al zo lang ziek en komt dit niet geheel onverwacht, het is en blijft je moedertje. Uit ervaring weet ik hoe aangrijpend dit kan zijn. Ik wens jou en de hele familie dan ook veel sterkte toe. Luchiano heeft het prachtig opgeschreven maar ook jouw stukjes getuigen van een ingehouden maar niet minder intense emotie. Ook aan Casaspa en Truus en je zussen de welgemeende condoleances.

Ik weet niet goed wat ik hier moet schrijven omdat ik je niet goed genoeg ken, maar ik probeer het nogmaals met sterkte.

Fam. Spider,
gecondoleerd & sterkte.