« El Sapo El Sapo (35) | Main | Disco Party bij Ino & Bente »

Een handige zet

Luchiano (9) zeurt mij al wekenlang de kop gek voor het GameBoy spel Pokemon Emerald. Steeds houd ik de boot af. Ten eerste zijn dit soort spellen duur, ten tweede heeft hij hetzelfde spel al in een aantal varianten en ten derde laat meneers prestatie- en concentratienivo de laatste tijd enigszins te wensen over.

Maar hij is wel lekker enthousiast en doet werkelijk alles om in het bezit van het felbegeerde spel te komen. Zo krijg ik tegenwoordig zelfs rugmassages van hem.

Vandaag verscheen het tweede tussenrapport van de Marnix-school. Het is niet slecht, eerlijk is vals, maar toch iets minder dan het vorige. Voor schrijven heeft hij nu een matig en dat was een 6.5. Irritant is dat de tussenrapporten werken met omschrijvingen als onvoldoende, matig, voldoende en goed terwijl op de echte rapporten cijfers staan.

Luchiano maakt daar handig gebruik van. Volgens hem staat een voldoende gelijk aan een 8. En dat het schrijven verslechterd is komt doordat meester Peter hem bij het vorige rapport anderhalf punt kado heeft gegeven. Die 6.5 was dus eigenlijk een 5 wat gelijk staat aan matig en derhalve niet als achteruitgang mag worden gezien.

Affijn, thuis speelden Lucy en ik enigszins de rol van teleurgestelde en daardoor boze ouders om Luchiano scherp te houden. Dat lukte heel aardig, hij zag Pokemon Emerald al in rook opvliegen en de tranen schoten in zijn ogen. Ik kalmeerde hem wat en zei dat hij die middag maar extra zijn best op het huiswerk moest doen.

De telefoon ging op mijn werk. Het was Luchiano. Huilend deelde hij mij mede dat hij zijn huiswerk was vergeten mee te nemen. Nu kon hij het niet maken. Het liefst wilde hij meteen met mij naar school om het op te halen, want meester Peter zou daar nog zijn. Dat ging mij te ver.

Pokemon Emerald leek onbereikbaarder dan ooit toen Luchiano aan zijn verhaaltje voor Latios begon. Ik was benieuwd hoe hij het leed van die dag verwerkt had. Het resultaat verraste me, het beste oordeelt men zelf.

Comments

Nou, daar sta je dan als 'super aardige ouder'. Nu moet je toch echt dat spel wel kopen hoor. Noblesse oblige. :)

Nou ik vind je ook super aardig hoor dat je je zoon een DERDE kans geeft. SUPER AARDIG!!!

Ik vind Luchiano een slim manneke: "je moet een kind een derde kans geven". Hoe kom je er op. CasasPa

Voldoende gelijk aan een 8? Waar gaat het heen met de jeugd. Een voldoende is nog altijd een 6. Een 6- (wie dat ooit bedacht heeft?) is matig. Een 5 is een onvoeldoende, en een 4 is ruim slecht te noemen.

Maar ik behaalde in duitsland altijd een 3. Dat komt overeen met een nederlandse 7. Daar rekende ze net andersom.

Maar dat schrijven lag ook aan de pen.

PS: Mijn Duits is beter...

@Ricky: Ik voel mij een beetje voor het blok gezet. "Gelukkig" is Luchiano op dit moment niet goed aan het eten, dat geeft mij weer een kans...
@Donna: Ja, nu moet ik wel he... Grrrrr!!!
@CasasPa: Gebruikte hij die slimheid maar om hogere cijfers op zijn rapport te halen. Maar ik moet toegeven dat het slim verzonnen is...
@Brillie: Waar gaat het heen, dat vraag ik mij ook wel eens af. Dat het slechte schrijven aan de pen ligt bestrijd ik, immers andere kinderen (vooral meisjes) halen met hetzelfde type pen hogere cijfers. Sie koennen hier auch Deutsch schreiben, Herr Brille...

hij doet het prima zo!

Luchiano is niet alleen slim, hij is ook heel handig. Die komt er zeker.

Persoonlijk vind ik zulke situaties erg onaangenaam. Het kind wil iets en probeert op allerlei manieren, leuk minder leuk zijn zin te krijgen. Ik ben het dan ook helemaal niet met Renesmurf eens, dit is niet prima!
Als ouder wordt hier veel wijsheid van je verwacht, want, zoals je weet, succesvol gedrag wordt herhaalt.
Brillie heeft gelijk, voldoende is 6, ruim voldoende een 7, goed een 8, zeer goed een 9 en een 10 is uitmuntend. 5 is onvoldoende, vier ruim onvoldoende, en zo verder.
Ik weet niet in hoeverre je schoolprestaties aan beloningen moet koppelen, niet elk kind is even intelligent. Een zes kost de een soms veel meer moeite dan een ander een acht. Misschien wordt het tijd Luchiano te leren dat zaken geld kosten en dat daarvoor gewerkt moet worden. Je zou een virtuele spaarpot kunnen openen en aan allerlei klusjes in en rond het huis een waardering kunnen koppelen. Auto wassen is 10 gulden, erf opruimen is 5 gulden, stofzuigen is 5 gulden enzovoorts. Afhankelijk van verder gedrag kun je daar af en toe wat extra in doen. Dat werkt voor beide partijen misschien beter dan dat gezeur en smiechterige verhaaltjes op zijn weblog waarmee hij je voor het blok probeert te zetten. Als hij iets wil dan is het duidelijk, daar moet voor gewerkt worden, net zoals later als hij groot is.
Wat vindt Lucy hiervan? Spelen jullie misschien good cop, bad cop? Sterkte!

vdb.

Omngewenst is mijn reactie tweemaal geplaatst. Dat komt doordat mijn router na een bepaalde tijd inactiviteit, vanwege het intypen van mijn reactie, internet afsluit. Soms wekt na een aantal malen op de "post" knop drukken explorer de indruk dat de post niet verzonden is terwijl dat wel gebeurd is. De tweede posting is de juiste.

vdb.

Ik vind dat idee van vdb nog niet eens zo heel slecht. In elk geval vind ik dat je niet in moet gaan op dat "spelletje" van Luch om jullie via Latios voor het blok te zetten. Dat kan echt niet vind ik. Als je daaraan toegeeft dan denkt hij dat hij op die manier altijd zijn zin kan krijgen. Echt, als je ooit op je strepen moet gaan staan is dat nu. In elk geval moet Luch minimaal even wachten.

@Renesmurf: Vind ik ook!
@Piet: Handig zijn is een stap verder dan slimheid, dus dat is niet verkeerd. Nu moeten we het alleen nog zo inzetten dat het mij geen geld kost... :-)
@MJvdBroek: Allereerst dank voor je tips, daar wordt nooit iemand slechter van. Van de andere kant is opvoeding een taak van de ouders. Lang niet alles wat er bij ons gebeurt verschijnt ook in het CasaLog. Ik besef het gevaar van conclusies die lezers misschien trekken op grond van een dagelijks verhaaltje. Zo was bijvoorbeeld het krijgen van het Pokemonspel absoluut niet gekoppeld aan de schoolprestaties. Persoonlijk vind ik Luchiano's manier van verwerken juist erg goed, zelf heb ik in dergelijke situaties de neiging om te mokken en de kont tegen de krib te gooien. Dan pakt hij het toch heel wat effectiever aan, ik kan daar nog iets van leren.
Nogmaals bedankt voor je reacties, die over het algemeen zo uitgebreid zijn dat je router zelfs het internet afsluit... :-)
@Cyberjunk: Geloof mij maar dat Luchiano echt (lang) niet altijd zijn zin krijgt. Hij is allesbehalve verwend!

Liefhebber van honkbal denk ik. Tree times and your OUT.

In onze familiecultuur zou dit voor uitgekookt doorgaan. Slim is het ook wel. Zelf zou ik kijken waarom ik me bijvoorbeeld voor het blok gezet zou voelen. Of de weerstand door bijvoorbeeld een irritatie komt. Meestal heb ik de neiging om de eerste slimmigheid te belonen om er bij te vertellen dat dit niet de manier is, wel leuk bedacht, maar wel de laatste keer. Zoiets, maar elke situatie is anders, ja, en ik zelf ook. En van afstand kan ik ook niet ruiken of het uitgekookt is of slim of onschuldig of wat dan ook maar. Het is moeilijk oordelen, maar kan me wel voorstellen dat je op een manier verrast was. Het is een groot experiment, het leven, het opvoeden. (Klinkt wijs he?)

Ter geruststelling: bij schrijven gaat het erom hoe mooi je die woorden op papier zet, niet of je mooie woorden op papier zet. Lijkt me van ondergeschikt belang in deze moderne tijd, wie schrijft er nou helemaal nog met pen en papier?

Ik denk dat niet veel mensen nog met pen en papier schrijven, maar ik denk ook dat het goed is om het nog wel te leren. Als je computer het begeeft kan het handig zijn als je de vaardigheid van het redelijk netjes met de hand schrijven nog wel hebt. Als je het helemaal niet meer leert, dan kun je wel in de problemen komen, bijvoorbeeld als je computer defect is. En ik denk dat huiswerk op de basisscholen SOMS nog wel met de pen moet worden gemaakt. Misschien niet altijd meer, maar ik zou me wel kunnen voorstellen dat het zo hier en daar nog wel gebeurt. Maar zo niet, dan is dat een slechte zaak, want in noodgevallen moet je nog een pen en een papiertje kunnen pakken om notities te maken. Zelfs ik, een computerfanaat van de bovenste plank, maak nog notities met de pen als ik bijvoorbeeld aan het telefoneren ben en er zouden wat dingen moeten worden genoteerd. En ik neem zomaar aan dat iedereen dat nog wel doet. En als je het redelijk leesbare schrijven met de hand helemaal niet (meer) beheerst, dan kun je in bepaalde situaties echt in de knoei komen.

Opvoeden is niet gemakkelijk, het is mij zelfs niet gelukt met mijn kat... Hij luistert wl naar Don, maar ja die had ook al ervaring met twee kinderen hahaha....

@Cyberjunks: het handschrift van de meeste (tand)artsen is compleet onleesbaar, en die hebben het toch ook behoorlijk ver geschopt!

@iamzero: Voor leken lijkt het handschrift van artsen en tandartsen inderdaad onleesbaar, maar apothekersassistentes die de medicijnen moeten uitreiken die met dat "compleet onleesbare" handschrift op een receptenbriefje zijn geschreven kunnen het toch ontcijferen. Dus het moet toch zo zijn dat die medici geleerd hebben om wel onduidelijk, maar toch leesbaar te schrijven, al is het niet IEDEREEN (mij zeker niet) gegeven om zo'n doktershandschrift te ontcijferen.

@Gepensioeneerde marineman: Inderdaad. Alleen wat te doen als hij hierna een vierde kans wil?
@Pascal: Eerlijk gezegd was ik wel verrast maar voelde me niet echt voor het blok gezet. Als ik hem dat spel niet wilde geven had ik het ook niet gedaan. Overigens had Boolchands (de zaak waar we Emerald wilden kopen) het spel tot Luchiano's grote spijt niet meer. Hij heeft dus nog steeds niets. Feitelijk is opvoeden ook een groot spel, ja dat klinkt inderdaad wijs... :-)
@Iamzero: Steeds minder mensen schrijven steeds minder met pen en papier, ik ook. Ik merk zelfs al dat het me moeilijker afgaat, ook het zetten van een handtekening. Voor de motoriek is met een pen schrijven kennelijk belangrijk!
@Cyberjunk: Al het werk op de Marnix-school wordt gewoon met pen en papier gedaan. Behalve het computeronderwijs natuurlijk...
@Willisha: En hoe zit het met jou, luister jij nog een beetje naar Don... ;-)
@Iamzero & Cyberjunk: Artsen leren kennelijk een beroepseigen handschrift aan. Een soort protocol?