« Op eigen benen staan | Main | De skibril, de waterslang en het harde geluid »

Cursus, guldens en korting

We hebben cursus. InterconnecT v7.1 System Admin, machtig interessant. Het is een eindje rijden, het TDC (Training and Development Center) ligt naast de universiteit (UNA) aan de Jan Noorduynweg. Maar de koffie is er gratis en 's morgens krijgen we een pastechi.

Cursus of niet, elke dag koop ik de Extra bij Melania, de Dominicaanse krantenverkoopster die vlakbij de Marnixschool haar kranten verkoopt. De Extra kost 1.10 Antilliaanse guldens zeg maar 50 eurocent. Normaliter geef ik haar een gulden en een kwartje. Woensdag raakten mijn guldens echter op.

In het muntenbakje van de auto liggen meestal een stuk of acht guldens, maar nu dus niet meer. Aangezien we woensdag na school naar supermarkt Mangusa te Rio Canario moesten maakte ik mij geen zorgen over de guldens. Precies op dat moment eindigde de rekening bij Mangusa op 14 gulden en een paar centen. Bij het wisselgeld zaten geen guldens.

Donderdag gingen we naar Goisco om water, vruchtensap en hondenvoer te kopen. Gespannen keek ik naar het display bij de kassa. Het bedrag eindigde op 16, dat betekende nieuwe guldens. Maar dan had ik buiten de korting van Goisco gerekend, de caissière drukte op een knop en daar verscheen het eindbedrag, eindigend op 9 guldens en een paar centen. Dag guldens.

Waarom CasaSpider korting krijgt bij Goisco? Voor 50 Antilliaanse guldens per jaar kan men lid worden van deze winkel. Lid worden van een winkel, kan het nog gekker? Men koopt zich vervolgens helemaal gek bij deze winkel om tenminste het jaarlijkse lidmaatschap eruit te halen. Iets zegt mij dat de Portugese eigenaar Gois slimmer is dan zijn klanten.

's Middags was er een bijzondere vergadering voor al het UTS-personeel. Hierdoor was ik een uur of twee alleen met de Zuid-Afrikaanse docent van de cursus. Het is een sympathieke docent die Clyve heet. Of is het nu Clyde? Hij woont in Capetown en maakt zich enige zorgen over de toenemende instabiliteit in het land. Instabiliteit die vooral leidt tot criminaliteit.

Thuis wilde Lucy andere tandpasta en zij stuurde Luchiano (9) naar de botika (apotheek/drogist) op de hoek van de straat. Ik gaf hem een tientje mee en rekende snel uit dat hij met minimaal drie guldens terug moest keren. De dingen liepen anders.

Luchiano kwam terug met een papieren zak gevuld met tandpasta, een klein zakje chips en twee pakjes sesamcrackers. In totaal kostte het 12 gulden zoveel, maar de vriendelijke vrouw van de botika nam genoegen met het tientje. "Ze heeft me korting gegeven, papa", zei Luchiano trots.

Morgen sturen we hem met een lange boodschappenlijst en een tientje naar Centrum Supermarkt te Mahaai.

Comments

bij die "pichiri" portugees kun je die korting wel op je buik schrijven casa!

1 Wat is een pastechi? Is dat iets met brood of zo?

2 Kan je bij Goisco ook kopen zonder dat je lid bent? Zo ja, dan zou ik helemaal geen lid van zo'n soort winkel willen zijn.

3 Het zou slimmer zijn om Luch helemaal niet meer om een boodschap te sturen als hij zulke rare streken uithaalt.

@cj, een pasteitje! lekker! :)

Best prijzig die chips!
Ach, als T. mij om boodschappen stuurt krijg ik ook nooit genoeg mee :)

@Ennu: Daar ben ik inmiddels ook wel achter. Het is nog net niet zo erg als de Ribeiro-brothers van Centrum, maar Gois komt op een goede tweede plaats. Het sympatiekst (minst pichiri) vind ik nog de Portugezen van Mangusa...
1. Een pastechi is een snack gemaakt van deeg met een vulling van kaas, ham, gehakt of vis (tonijn). Op deze site zie je hoe het er ongeveer uitziet: http://www.wereldkids.nl/kids/sary_aruba_pastechi?view=Standard Pastechi's zijn overigens op Curacao net zo populair als op Aruba.
2. Je kunt bij Goisco ook kopen zonder lid te zijn, maar dan is het (iets) duurder. Wij kopen er al ons drinkwater, alleen daarmee halen we die 50 gulden per jaar er gemakkelijk uit.
3. Ik vond dit eerlijk gezegd een van Luchiano's geslaagdere streken... :-)
@GJ: Jij beschikt over taalgevoel! Chips zijn hier erg duur, een grote zak Lays kost 5.50 Antilliaans guldens (ongeveer 2 euro 50!). Toen ik net op Curacao kwam nam ik mij daarom voor nooit chips te kopen, maar kennelijk went alles. Als T. je te weinig geld mee geeft is er natuurlijk altijd bier in huis maar geen kaas en melk... :-)

Verkopen ze bij jullie ook goedkope huismerken? Bij Lays betaalt men ook mee aan de bekende merknaam. Chips waar het merk AH op staat zijn bij ons altijd nog wel een paar eurocent goedkoper dan wanneer je een zak Lays koopt. (hoewel dat verschil minder groot is dan vroeger) Toch is het nog wel zo dat het iets in prijs scheelt als men huismerken koopt. Maar of dat op Cur ook mogelijk is zou ik niet weten. Ik denk dat er bij jullie alleen plaatselijke winkels zijn en geen winkels van de bekende ketens hier in Nederland, ik zie die namen nooit op jouw log als je het over winkels hebt.

Toen ik vroeger nog op Curacao woonde had Toko Zuikertuintje altijd van die lekkere pastechi's. Zit er eigenlijk alweer een supermarkt in?

@Casa is een pastechi wat in andere (Spaanstalige) Latijns-Amerikaanse landen Empenada wordt genoemd?
Die dingen zijn meest gefrituurd en je brandt er altijd je b.. aan..:-)
Ik ga altijd naar de Makro, wel lid maar geen jaarlijkse bijdrage!

Guldens zijn leuker dan euro`s!
met euro`s kan zoiets nooit, want dat is rotgeld.

Ik ben het niet vaak met Renesmurf eens, maar zijn opmerking over euro's ondersteun ik van harte. Ten eerste is alles veel te duur geworden sinds de komst van de euro, de munten zijn lastig in het gebruik en leuke aanbiedingen zijn zowat niet mogelijk.

En als je dan de volgende week komt, krijg je de rekening als nog... hebben ze het even opgeschreven...

Een paar jaar geleden had ik dat bij een supermarkt. Ik rekende af, betaalde per pin pin pin pin.... kwam ik de volgende week. Zelfde meisje aan de kassa. Das al een wonder. Maar ze begon gelijk dat ik de vorige week 25 centen (was toen nog FL) te weinig had betaald. Want ze had het verkeerd aangeslagen.

Ik lig echt niet wakker van 25 centen. Maar ik weigerde dat wel te betalen. Omdat het niet mijn fout was. En ik het niet meer kon nagaan of ze gelijk had.

Ze bleef doordrammen. Ik heb zo alles laten staan. Prettige dag nog...En bij een andere super mijn inkopen gaan doen.

Heeft ze vast niet leuk gevonden, om voor 25 centen, een hele kaar weer in de schappen te brengen.

@Cyberjunk: Ja, goedkope huismerken (AH, Markant) zijn hier ook te krijgen. De chips zijn echter altijd duur. Een winkel als Centrum Supermarkt verkoopt gewoon Nederlands assortiment, Calve enzo maar ik schrijf daar gewoon niet zo vaak over... ;-)
@Rien: De toko is pas verhuisd naar de hoek Santa Rosaweg/Schout bij Nacht Doormanweg. Er zit nog geen nieuwe supermarkt in Zuikertuintje. Maar ik kwam daar eigenlijk toch al nooit...
@Angel: Een pastechi is inderdaad een soort empenada. Hoe heet hij is ligt eraan hoe lang het geleden is dat hij uit de magnetron kwam. Moet je om bij de Makro te kunnen kopen niet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel?
@Renesmurf: Als je zo'n hekel hebt aan euro's dan wil ik wel 1000 Antilliaanse guldens met jou ruilen voor 1000 euro's...
@Cyberjunk: Hoezo zijn er geen leuke aanbiedingen mogelijk? Van 2 euro voor 1 euro levert tenslotte meer voordeel op dan van 2 gulden voor 1 gulden... :-)
@Brillie: Neen, zo zijn de dames van de botika niet. Heel anders dan dat pinnige meisje waar jij mee te maken had. Aan extra benzine was je trouwens vast meer dan 25 cent kwijt... :-)

Een paar observaties:
- Over wat ging de cursus precies ? Database-georienteerd materiaal ?
- Een eindje rijden: ondertussen ben je een echte Antilliaan, sinds je de afstand nogal ver vindt. Ik ben wel met je eens, toen ik daar vroeger woonzaam was vond ik het ook "ver". Nu pas weet ik wat ver is, Maastricht-Groningen!
- Korting bij Goisco: eindbedrag van 16 Naf en met korting 9 Naf ? Dat is nogal een flinke korting! Of zie ik iets verkeerd ?
- Zeg maar tegen Luchiano dat ik hem ook maar mijn boodschappenlijstje stuur als ik daar met vakantie ben, bespaart mij heel wat guldens :p

@Curacaoenaar: Maastricht-Groningen ver? In Nederland is niets echt ver. Als je met de trein van Groningen naar Maastricht reist doe je er 4 uur en 25 minuten over. Met de auto ben je er volgens mij nog sneller. Weet je wat ver is? Vanuit het midden van Nederland naar Zuid-Frankrijk. Dat is pas een verre afstand.

@Cyberjunk: Ik kan me inderdaad voorstellen dat zo'n afstand dan weer voor een Nederlander niet echt ver is. Zeker als je talloze "road-trip" vakanties naar het zuiden van Europa achter de rug hebt. Voor een simpele Curacaoenaar hier in Nederland die altijd een maximale afstand van +/- 40km heeft (oostzeide-westpunt, excl. terein van Willy Maal natuurlijk) afgelegd is het dus wel ver. ;-)

@ Casa: Het gaat mij niet zo zeer om die 25 centen. Maar meer het idee. Het waren meer de schoenkosten. Stookkosten voor de wagen tel ik nooit mee.

@Cyberjunk | November 17, 2006 2:12 Vanuit Noord Nederland naar Zuid Frankrijk vind ik helemaal niet ver, een dagje in de auto en je bent er. Zo zie je maar weer hoe relatief het begrip afstand is...

Casa, kan Luciano tafels al uit het hoofd? Zoniet, DWING hem om dit uit het hoofd te leren, want tegenwoordig kunnen de jongeren niet meer rekenen in Nederland. Ik moet iemand die op de PABO zit leren rekenen, terwijl die persoon hoger opgeleid is dan ik zelf. ONVOORSTELBAAR!
Zelfs de tafel van 2 gaat zeer moeizaam! Hoofdrekenen is een DRAMA!

CasaSpider even iets anders. Schrijf je niets over het bezoek van het staatshoofd.

@Curacaoenaar: 1. Administration van het InterconnecT product in het algemeen: parameters, jobs, database, authorisatie, patches etc.
2. Ver is relatief. Elke dat rij ik in totaal 28 kilometer om Luchiano naar school te brengen en te halen. Dat doen vast niet veel Nederlanders. Ook rijden Curacaoenaars zonder dralen naar Westpunt om te zwemmen, toch een ritje van 40 kilometer (enkele reis).
3. Voor leden is een pak met zes flessen water al bijna een gulden goedkoper dan voor niet-leden. Bij het hondenvoer scheelt het zo'n twee gulden, tel uit je winst!
4. Geen probleem, maar stuur vooral eerst het tientje op... ;-)
@Cyberjunk: Weet je wat pas ver is? Een lichtjaar!
@Brillie: Principes zijn mooi maar kosten geld...
@Lennart: Afstand, maar vooral tijd zijn inderdaad relatieve begrippen. En wat dacht je van internet, dat maakt de afstanden ineens een stuk kleiner!
@Boutie: Jazeker, hij kent de tafels van 1 t/m 20 uit zijn hoofd. Die oefenen we elke dag in de auto, op weg naar school. Ben het helemaal met je eens dat (hoofd)rekenen heel belangrijk is..
@Hans: Tot mijn verbazing is de Koningin niet bij ons aan de deur geweest. Ja, of we waren net even weg dat kan ook. Maandagmorgen was zij te 'bezichtigen' in Fort Amsterdam. Maar ja, dan moeten de meeste mensen werken. Ik vond het programma dus niet echt geweldig in elkaar zitten...

@ Casa: Ik kan het betalen...

Casa, maar hoe leren ze daar op school dan rekenen? Hier doet men alles met de calculator. Hanteert de schoolmeester van Luciano het NL systeem?
Goed, dat Luciano de tafels van 1 t/m 20 uit z'n hoofd kan. Ik kan slechts van 1 t/m 11. Hi hi:)

ik denk dat ik voorlopig de korting in de super wel op mijn buik kan schrijven ;-)

@Brillie: Dat helpt je principieel te blijven...
@Boutie: We hebben hier het Nederlandse onderwijssysteem, maar lopen wel een beetje achter. Luchiano (4e klas of groep 6) is van de laatste lichting voor het Funderend Onderwijs. Daar ben ik niet ongelukkig mee...
@Paola: Je bedoelt sinds je een kilo gesneden andijvie bij hun ingang over de vloer hebt verspreid?