« Gevecht om route CUR-SXM (1) | Main | Liefe kinderen 2: Donkey Diana »

Liefe kinderen 1: Luchiano the Poet

Luchiano (8) doet het best goed op school. Zijn hobby's thuis zijn GameBoy, televisie en computer. Vreemd genoeg staat huiswerk niet in dit rijtje. Twee tot drie keer per week krijgen de kinderen huiswerk mee. Dat moet ik goed in de gaten houden.

Maandag moest hij uit het Taalmaatje een halve bladzijde leren. Het betrof onder anderen meervouden van woorden die op een 'f' eindigen. Standaard verandert de 'f' bij de meervoudsvorm in een 'v'. Brief, brieven.

De regel dat men met 20% van de inspanning 80% van het werk doet en andersom heeft Luchiano al goed door. Toen ik 's avonds bij het overhoren met een uitzondering (fotograaf) begon viel hij dan ook direct door de mand. Ik was boos, ja zelfs laaiend. Het was dan ook al de derde keer dat hij er zich met een Jantje van Leiden vanaf had gemaakt.

Als straf mocht Luchiano drie dagen niet met zijn GameBoy spelen, dat hakt er wel in. Dinsdagmiddag begon hij op zijn eigen wijze te lobbyen om de straf ongedaan te maken. Hij kriebelde onder mijn voeten en zei dat hij dat wel de hele avond wilde doen. Als hij tenminste weer op zijn GameBoy mocht. Sterker nog, hij wilde alles voor mij doen.

"Okay, dan ga je nu een verhaal schrijven waarin alle woorden voorkomen waar je het meervoud van moest leren", stelde ik voor. Op dat soort vervangende taakstraf is Luchiano niet bijzonder gesteld. Hij probeerde er onderuit te komen maar ik hield voet bij stuk. "En als je klaar bent mail je mij het verhaal", besloot ik.

En zowaar druppelde al om 14:38 een mailtje binnen, dat was snel. Uiteraard was hij een paar woorden vergeten en schreef hij de uitzondering vlooien verkeerd, maar het is toch een mooi verhaal geworden. Mooi genoeg om de straf ongedaan te maken.

Luchiano's strafwerk:

"papa ik schrijf je een brief ik hoop dat ik een atwoord krijg van je ik wil mijn neven weer zien maar dan wil ik door een schip vaaren dat is leuker er zijn veel vloien en ze kunnen je eten vies maken zoals druiven.
oh ja......................ik wil ook in golf maar dat kan niet als ik naar een ander land ga ze vragen me wat is een korf maar dat weet ik zelf niet en ook slurf weet ik niet maar de mensen die mij dat vragen zijn zo donker als een raaf.
mama maakt nu eten op haar stoof het is popkorn nu dat ik klaar ben met eten kan ik verder gaan met m'n verhaal.
wat is de difrens van dief en boef dat snap ik niet.
in de kleuter kon ik nog graven met zand nu niet meer.
mama maakt een ei dat zet ze op een schaaf het is lekker.
maar ik ben geen slaaf.ik kan vechten met een staaf."

Als ik een keer geen inspiratie heb is een beetje extra streng zijn tijdens een overhoring met bijpassende opstelstraf wellicht een goede oplossing. En als Ali B er een songtekst in ziet mag hij contact opnemen.

Comments

Casaspider

Wat een geweldige straf heb je je zoon opgelegd, ik herken het. Mijn zoon Bart, snapt nog steeds niet waarom plotseling de TV het niet meer doet:

- als hij zijn tanden niet poetst.
- zijn kamer niet is op geruimd.
- voetbal schoenen niet zijn gepoetst.
- huiswerk niet is gemaakt.

Kortom zijn TV werkt bijna nooit, totdat ik hem uitlegde wat hij moet doen in geval van nood. Ik heb hem vertelt dat hij dan naar de meterkast moet lopen en alle knopen moet omdraaien (Leek me wel verstandig om hem dat uit teleggen), want zei ik, als de knopen om zijn gedraaid dan hebben we geen stroom meer in ons huis.

Drie maal raden wat Bart doet als zijn TV het weer eens niet doet, met een gedonder en geweld loopt hij dan weer eens naar de meterkast en schreeuwt, welke idioot heeft nu weer die knopen om gedraaid.

Wat zijn sommige ouders toch vervelende mensen

Ik weet niet of Gerry expres zo slecht Nederlands schrijft in het comment, of dat Bart hier wordt nagedaan.

Casa, dit is inderdaad DE manier van straffen, zeer origineel en alternatief. En uit zijn stukje blijkt wel dat Luch het gesnapt heeft. Toch vraag ik me wel af of het tijdelijk afpakken van de gameboy niet effectiever geweest zou zijn. Want dat vindt Luch volgens mij veel erger dan zo'n stukje schrijven. Dat afpakken van zo'n gameboy, daar leert hij volgens mij meer van. Ik denk dat het wijzigen van de straf ook makkelijk is voor jou, misschien zou het voor jou en/of Lucy ook leerzaam KUNNEN zijn om eens vol te houden wat betreft die gameboy.

PS Je bent trouwens zelf een sloddervos. Had je weer eens niet opgelet? Je had weer een stukje in een andere letterkleur in je post, of had je dat nu bewust gedaan?

Ook Curaçao kent het poldermodel? Ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om kwaad te blijven. Ik denk niet dat je met volhouden meer bereikt dan met deze oplossing.

difrens?
ooohoo verschil!
:-)

Leuk! Vooral:

"wat is de difrens van dief en boef dat snap ik niet"

Opvoeden valt nog niet mee.
Misschien is het een idee om goed gedrag extra te belonen.
Huiswerk goed, dan spelen!

@CasaSpider uhh ik bedoel Gerry: Dank je, mede namens Luchiano. Het omdraaien van de stoppen is ook niet slecht, maar is het niet mogelijk om alleen de stop van Barts kamer om te draaien? Dan kunnen jullie tenminste gewoon doorkijken... :-)
@Cyberjunk: Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Overigens, het staat niet in het stukje, heeft Luchiano dinsdag geen seconde op de Gameboy gespeeld, dat mag pas vandaag na het middageten. Lucy en ik LEREN het dus nog wel eens... ;-)
Luchiano's gedicht staat expres in het blauw, om het wat uit te lichten.
@Piet: Is het hele leven niet een groot poldermodel? Een kwestie van geven en nemen...
@GJ: Street Language, man. Yo! Respect. En nog een moderne schrijfwijze ook... :-)
@Cockie: Ja, die vond ik ook wel leuk. Zal het hem eens uit proberen te leggen...
@Renesmurf: Een hele goede tip, je zit toch niet stiekem naar Schatjes te kijken... :-) Maar belonen werkt op termijn beter dan straffen, dat is zeker!

Ha, het is nu al de tweede keer dat je een antwoord op een commenter begint met @Casaspider in plaat van de juiste naam... Dat moet natuurlijk bestraft worden. Ik stel voor dat je daarom twee uur verplicht op de gameboy moet spelen.

Ik zie liever een blij lachend kind dan een mopperende chaggerijn, hoewel je er toch nooit echt helemaal onderuit komt.

En wat ik stiekum doe hou ik geheim.

Ik herken een en ander. Blij te zien dat die van ons wat dit betreft niet uniek zijn. Leuk verhaaltje trouwens.

Ik kan mij niet herinneren dat wij (je ouders) vroeger zo streng met jou waren. Maar ja, dan zijn er nu misschien die denken ... ja dat is te merken. CasasPa

@Carin: Ongelofelijk, ik moet wel erg vol van mijzelf zijn... ;-) Twee uur op de GameBoy, neen dat niet. Please, laat mij de meervouden van woorden eindigend op een 'f' leren!
@Renesmurf: Ik zit ook liever bij een lachend kind, maar een kind dat blijft zitten lacht niet meer zo hard. Binnenkort is bij jou de letter 'S' aan de beurt, ik ga er vanuit dat die post 'Stiekem' heet...
@Jannie: Globaal zijn alle kinderen (en volwassenen!) hetzelfde. Waar je jezelf met je luiheid weg laat komen let je er bij je kinderen extra goed op. Een heerlijk gevoel... :-)
@CasasPa: Met de jaren verdwijnen veel herinneringen. Wat ik wel weet is dat ik nog geeneens een GameBoy had!

Ik ben meer van de harde lijn... piano spelen, gitaar kan ook nog. Schaken, en dat soort hobbies. En als het niet anders kan, TV slopen, met een soldeerbout in de hand.

@iedereen:
waarom worden er van die kromme regels (op alle regels een uitzondering maken) bedacht in het nederlands? fotograven zijn voor mij gewoon meerdere mensen die fotoos komen maken. of weet iemand een andere betekenis?

@Ennu: In alle talen bestaan er uitzonderingen op de regels. Als het niet in de schrijfwijze is, dan is het wel in de uitspraak van bepaalde woorden. Dat is juist het mooie van taal, dat houdt een taal levend. De enige talen waarin waarschijnlijk geen uitzonderingen bestaan zijn Latijn en Grieks. Van Grieks weet ik dat niet helemaal zeker, maar bij Latijn weet ik bijna zeker dat dit zo is. Want iemand noemde Latijn een keer een dode taal en legde dat als volgt uit: "Een dode taal is een taal die niet onderhevig is aan wijzigingen." Dat zal dan wel inhouden dat er geen uitzonderingen e.d. zijn in het gebruik van die taal. En ik vind dat wij de Nederlandse taal, met alle in jouw ogen vreemde uitzonderingen in ere moeten houden. Casa heeft dus groot gelijk dat hij Luchiano daarin stimuleert, beloont of straft, precies zoals de situatie dat vereist!!!

Ik heb weer dubbrl gelegen van het verhaal van Luciano. Wat een goed idee Casa! Over een paar jaar kan ik dat ook gebruiken voor Miguel als het nodig is. Maar goed, ik moet zelf wel de goede voorbeeld geven om foutloos Nederlands te schrijven. Wordt Luciano nu schrijver? Wanneer komt zijn eerste boek uit?

prachtig casa...die briefjes zijn goud :-) geweldig, vooral die zien die cockie ook noemt.... *big smile*

Allereerst moet ik je complimenteren met de manier hoe jij Luchiano straft. Een geweldig idee om hem een opstel van zijn huiswerk te laten maken!!

Mijn zoon houdt er ook erg veel van om achter de computer, met z'n gameboy of televisie te kijken, maar dit laat ik hem niet elke dag doen. Aangezien het nog steeds erg mooi weer is speelt hij buiten met de kinderen uit de buurt of er komt een schoolvriendje bij hem spelen. Dat vind ik veel belangrijker dan tv, computer en gameboy. Ik begrijp dat het op Cur. natuurlijk anders aan toe gaat (ik ben er zelf opgegroeid), maar mijn moeder werkte niet en kon ik minstens 1x pw met een vriendinnetje afspreken.
Als Maurice dan stout is geweest straf ik hem dan ook met tv. En moet hij van mij een werkje maken (hij krijgt in groep 3 nog geen huiswerk mee).

Maar jouw idee vind ik geweldig. Luchiano zal het nu niet leuk vinden, maar later zal hij je reuze dankbaar zijn!!!

Ik hoop alleen niet als je schrijft dat je laaiend op hem was dat je tegen hem tekeer gaat zoals je deed bij dat filmpje van Diana toen je naar voetbal zat te kijken. Denk eraan dat heeft ook latere consequenties voor hem..
Anyway waar bemoei ik me eigenlijk mee.

@Brillie: Heb je het nu over je hobby's of over de wijze waarop jij je kinderen een lesje leerde?
@Ennu: Elke taal heeft nu eenmaal zijn uitzonderingen, daar valt niet aan te ontkomen. Kijk maar eens naar de moeite die men heeft gedaan om de kwestie van de tussen-n te versimpelen. Het graaf in fotograaf en paragraaf komt van het Griekse woorde grafein wat schrijven betekent. Dit in tegenstelling tot de woorden graf en graaf (edelman). Bij fotograven denk ik derhalve aan een aantal kuilen met daarin enkele honderden vergeelde kiekjes... :-)
@Cyberjunk: Een dode taal als Latijn is niet onderhevig aan wijzigingen, dat betekent dat er geen woorden bijkomen en dat de grammaticaregels zo blijven als ze zijn. Maar uitzonderingen bestaan er wel degelijk, neem het werkwoord esse dat ook in het Latijn onregelmatig is.
@Tashita: Ach, het levert in ieder geval stukjes op. Luchiano haat schrijven, maar als hij vaak genoeg straf krijgt kan ik dat over een jaar of twee wellicht tot een dichtbundel omvormen...
@Paola: Ja, die is leuk. Gisterenavond heb ik Luchiano de difrens uitgelegd... :-)
@Donna: Dank je, met deze straf snijdt het mes aan meerdere kanten. Morgen gaat Luchiano weer bij een vriendje spelen, maar dat gebeurt hier veel minder dan in mijn tijd in Nederland. Overigens ben ik bang dat ze weer gaan GameBoyen, ze hebben hetzelfde spel. Zo erg als met voetballen maak ik het niet, maar elke keer als ik weer laaiend ben straf ik mijzelf met het schrijven van een post voor het CasaLog. Kun je nagaan!

je reactie op casaspa is erg diplomatiek, hahaha.
En het strafwerk van Luchiano, althans het resultaat daarvan, heel geinig, maar nou heeft ie die woorden nog niet in mv gezet. Of is er geen difrens?