« We drinken weer koffie | Main | Achteruit is nooit fijn »

Midden-Oosten Poll

Het wereldkampioenschap voetbal 2006 is al 16 dagen voorbij. Pas 16 dagen? Het lijkt veel langer. Nederlanders zijn over het algemeen bijzonder optimistisch ingesteld. Niet minder dan 18% van de stemmers was van mening dat Nederland werelkampioen zou worden. Anderzijds dacht een gelijk percentage dat we al na de voorrondes naar huis konden.

Zes mensen voorspelden terecht dat Ronaldo het record aantal doelpunten gescoord op wereldkampioenschappen dat op naam stond van Gerd Müller zou breken. Het is hem gelukt.


Uitslag WK2006-poll


Het leuke van de WK-poll is dat de resulaten na afloop van het evenement verifieerbaar zijn. Dat geldt zeker niet voor de nieuwe poll. Deze heeft een minder vrolijk onderwerp, namelijk de situatie in het Midden-Oosten. Het einde van de daar woedende conflicten is helaas niet in zicht.

Voor alle partijen acceptabele oplossingen zijn er vooralsnog niet. De vraag van deze poll is naar wie de sympathie uitgaat. Zelf was ik acht jaar oud, even oud als Luchiano (8) nu, toen in 1967 de befaamde Zesdaagse Oorlog uitbrak.

Mijn ouders steunden net als zoveel Nederlanders Israel, het kleine land dat omringd werd door een overmacht aan vijanden. Dat deze David in slechts zes dagen gehakt maakte van grote landen als Egypte en Syrie was in die tijd voor een achtjarige heroïsch.

Inmiddels denk ik iets genuanceerder over gewapende conflicten in het algemeen. Of een onschuldig kind dat de dood vindt Israelisch of Palestijns is maakt geen verschil voor het verdriet van de ouders.

In Nederland heeft in de loop der jaren een omslag plaatsgevonden qua sympathie, voornamelijk ingegeven door de huidige superioriteit van Israel in het gebied en hoe men daarmee omgaat.

Vandaar deze ongenuanceerde poll in de linkerkolom.

Comments

Ik zag vanmoren in de krant een foto van het in puin gebombardeerde Beirut.
Deed mij denken aan vele andere steden die sinds Rotterdam (1940) in puin werden gegooid met vele onschuldige burger slachtoffers. Er is in de laatste 70 jaar weinig veranderd, laat staan opgelost. CasasPa

Ik sluit me aan bij de laatste opmerking van Casaspa, met daarbij nog mijn visie dat ik vrees dat het alleen nog maar erger zal worden. Soms vrees ik zelfs voor een Derde Wereldoorlog.

Voetbalpoule kan geactiveerd worden.

ik vrees met grote vrezen dat het nooit op zal houden daar..... de kinderen worden weer opgevoedt met de haat die de ouders voelen.... and so on and so on......

@CasasPa: Het zo in puin schieten van een stad is toch niet meer van deze tijd? En toch gebeurt het, inderdaad weinig veranderd dus...
@Cyberjunk: De machtsverhoudingen zijn danig gewijzigd in de afgelopen tien, twintig jaar. Een Wereldoorlog lijkt mij onwaarschijnlijk, maar van de andere kant zeg nooit nooit...
@Hans: Webloggers poule (maximaal 25 deelnemers!) is geactiveerd voor het Eredivisie seizoen 2006/2007...
@Paola: Alles gaat in golfbewegingen, ooit moet er weer toenadering gezocht worden. Hopelijk worden deze pogingen niet getorpedeerd, het is uiteindelijk de enige manier om de vicieuze cirkel de andere kant op te laten gaan...

Casa, ik verbaas me over je opmerking tegen je vader dat het in puin schieten van een stad niet van deze tijd zou zijn. Het in puin schieten van een stad is van ALLE eeuwen, in de Bijbel werden er al oorlogen gevoerd om steden en 2006 jaar na Christus gebeurt het, zij het in een andere vorm ook nog steeds. En wat je tegen Paola zei, over dat toenadering zoeken, jongen, dat is al vaker geprobeerd, ook al wel vaker getorpedeerd. De cirkel wordt nooit doorbroken. Het kwaad woekert voort op aarde, daar doe je niets tegen. En mensen die er iets tegen proberen te doen krijgen het niet voor elkaar. De wereld is verrot Casa, geloof dat maar van mij.

Aangezien ik put-opties op de AEX heb ben ik gebaad bij een enorme escalatie!!!

Zo zie je maar...iedereen heeft belangen..
Ik in het klein en de VS in het groot!!!!

Bij Standpunt.nl hoorde ik de oplossing: geef Israel een nieuwe plaats in de V.S. alle palestijnen tevreden. De V.S. is groot genoeg.

Nederlanders die nederland niet tot kampioen wensten moeten ze hun nationaliteit ontnemen!

@Renesmurf: En mensen die anderen hun Nederlandse nationaliteit willen laten ontnemen moeten ze per direct Nederland uitzetten.

@Cyberjunk: Toch is er een verschil met vroeger. Toen werden steden en dorpen platgebrand, de vrouwen verkracht en ga zo maar door. Tegenwoordig is oorlogsvoering veel efficienter. Kijk bijvoorbeeld hoe de Amerikanen Bagdad hebben ingenomen. Er was wel schade, maar die was gericht (paleizen, communicatiemiddelen etc.). Relatief viel die schade enorm mee. Verschil met de situatie in Libanon is dat volgens Israel de Hezbollah-strijders in de woonwijken tussen de burgers bevinden.
Over het conflict, altijd zijn er oplossingen. Ook in het Midden-Oosten komt er ooit weer een tijd van ontspanning. Het gaat erom om in die periode de onderhuidse spanning af te breken. Dat de wereld verrot is accepteer ik niet...
@Cerito: De een zijn brood... in dat geval hoop ik dat jij financieel een flinke ader moet laten... :-)
@Hans: Rationeel kan dat wel zo zijn, maar zowel Israeliers als Palestijnen willen nu eenmaal precies op dat ene kleine plekje leven, zie de Bijbel...
@Renesmurf: Oef, gelukkig wenste ik wel dat Nederland wereldkampioen werd, alleen heb ik het niet voorspeld. Op het nippertje mag ik mijn paspoort dus houden!
@Cyberjunk: Geniaal, haha... :-) Alleen... indirect wil jij dus Renesmurf het Nederlanderschap afnemen. Houdt dat dan niet indat je zelf ook moet vertrekken?
Een filosofisch dilemma!

Vroeger... werkte mijn vader veel met Israeliers èn Palestijnen. Wat ie precies deed is nooit echt duidelijk geworden, maar sindsdien is het er daar niet rustiger op geworden. ;)

Als buitenstaander kan ik moeilijk mijn mening geven, simpelweg omdat ik niet genoeg van de geschiedenis af weet.

ps. overigens precies 2 jaar geleden:
http://camarados.moblog.nl/index.php?toon_foto=36082

Casa, wat genialiteit betreft heb je dus altijd baas boven baas. Maar ik heb gezegd dat ik vind dat iemand die een ander zijn Nederlanderschap wil afnemen moet vertrekken. Waarmee ik bedoel dat zo iemand hier dan niet meer zou mogen WONEN. Dat jij daaraan de conclusie verbindt dat degene die moet vertrekken van mij officieel geen Nederlander zou mogen blijven, dat is jouw zaak, IK heb dat niet gezegd. Over dat filosofische dilemma zal ik me eens buigen. Maar jij trekt je geniale conclusies iets te snel, want ik had nog niet eens zo ver nagedacht als jij.

We gaan kennelijk samen dan.

Als je alles wordt ontnomen, dan kan ik wel begrijpen waarom ze tot prikacties over gaan.

@GJ: Wat zou dat nou toch geweest kunnen zijn, wat je vader daar heeft gedaan... (contra-)spionage?
Het is niet zozeer je (gefundeerde) mening waar ik naar op zoek ben maar voor wie je gevoelsmatig de voorkeur hebt.
Ja, die foto... alweer twee jaar geleden dat ik in het mooie Santo Domingo was. Het wordt weer tijd!
@Cyberjunk: Dus als ik het goed begrijp moeten Nederlanders die anderen het Nederlanderschap willen ontnemen met behoud van hun paspoort vertrekken? Het zal wel lekker rustig worden in NL... :-)
@Renesmurf: De vraag is alleen, waar naartoe?
@Brillie: De dingen die in het Midden-Oosten over en weer gebeuren doet (hopelijk) niemand voor zijn of haar lol. Er moeten dus wel zwaarwegende redenen voor zijn...

?? Hee, Other wordt niet geteld? Ook al vul je daar wat in? Wat doe ik fout?

Maak van de betwiste gebieden een UNESCO-site (world heritage) waar alle geloven door elkaar hun eigenheid kunnen tonen. Burgermeester is Kofi Annan onder bescherming van een UN-vredesmacht.
Misschien dat dit al dat misselijke volk wat geweld wenst de wind uit de zeilen kan nemen.
Let wel; zodra Israel en de Palestijnen toenadering zoeken zijn er in die regio genoeg anderen (Syrie, Iran etc) die er belang bij hebben dat het geweld weer toeneemt. Er zijn altijd partijen met een eigen agenda die belangrijker is als de agenda van de wereld.
Jezus, als ik dit zo teruglees is het erg genuanceerd. Wat is er met me aan de hand? het zal de warmte wel zijn....:-(

De Palestijnse leugen:
Er heeft nooit een Palestijnse volk als zodanig bestaan. Indien wel, kan iemand mij dan vertellen welke staatsvorm de Palestijnen hadden voor dat de Joden hun land ‘inpikten’? Was het een Kalifaat? Een koning of keizerrijk? Of een republiek? En welke muntsoort hadden ze? En welke taal spraken en spreken ze? Palestijns? Palestijnen zijn niet te onderscheiden van Syriërs, Jordaniërs (ook een uitvinding), Libanesen, Egyptenaren, Irakezen, enz. Daar kwamen ze dus vandaan. Zelfs de grote verzetsstrijder Yasser Arafat is niet in z'n vaderland maar in Egypte geboren.

Rond het begin van de jaartelling hebben de Romeinse bezetters om de Joden te beledigen het land Palestina genoemd naar hun Bijbelse vijand de Filistijnen. Meer dan 2000 jaar heeft het land dat nu Israël heet bekend gestaan als Judea en Samaria. Het land werd in 638 door moslims veroverd die er vervolgens in 1099 door de kruisvaarders weer uitgeknikkerd werden. Van 1517 tot 1917 werd het door de Turken bezet. Daarna viel het onder Engels mandaat. In 1948 riepen de Joden de staat Israël uit.

Volgens Turks Ottomaanse cijfers uit 1882 woonden er in het nu omstreden gebied 181.000 Arabieren cq moslims. (Dat zijn minder inwoners dan de stad Groningen.) Rond de 2e helft 19e eeuw merkten mensen als Mark Twain, Alphonse de Lamartine, de Britse consul en andere prominenten van die tijd het desolate karakter van het land op. Buiten steden als Jeruzalem kwam je werkelijke geen kop tegen. In 1922 was het aantal 'Palestijnen' omhoog geschoten tot maar liefst 650.000! Een toename van de bevolking van maar liefst 450% in 40 jaar!Een exorbitant hoog geboortecijfer!

Op 31 Maart 1977 stond in Trouw een interview met PLO-man Zahir Muhsein. Hij zei er toen het volgende:
Quote:
“The Palestinian people does not exist. The creation of a Palestinian state is only a means for continuing our struggle against the state of Israel for our Arab unity. In reality today there is no difference between Jordanians, Palestinians, Syrians and Lebanese. Only for political and tactical reasons do we speak today about the existence of a Palestinian people, since Arab national interests demand that we posit the existence of a distinct "Palestinian people" to oppose Zionism. For tactical reasons, Jordan, which is a sovereign state with defined borders, cannot raise claims to Haifa and Jaffa, while as a Palestinian, I can undoubtedly demand Haifa, Jaffa, Beer-Sheva and Jerusalem. However, the moment we reclaim our right to all of Palestine, we will not wait even a minute to unite Palestine and Jordan”. -

Zou een PLO-leider het niet het best weten?

Ondanks dat de Arabieren nu 21 soevereine staten bezitten (er is geen enkel volk dat hierbij in de buurt komt) met een landmassa 800 maal groter als Israël is dat blijkbaar nog niet genoeg. Ze zullen en moeten het nietige Israël beslist hebben.

@Niek: Was mij ook al opgevallen, maar ik heb daar geen invloed op. Een foutje van freepolls...
@Angel: Neem maar snel een koude douche dan... :-) Je oplossing lijkt mij vrij theoretisch, maar een praktische heb ik zelf ook niet...
@Lennart: Dank voor je uitvoerige beschouwing. Feit is dat er regelmatig van machthebbers is gewisseld in het gebied. Feit is ook dat Israel een soort van enclave vormt in een Arabisch gebied. Er zijn voldoende redenen (economisch, politiek, sociaal) om deze enclave in stand te houden. Die keuze impliceert het gebruik van geweld...

@CasaSpider: Het is iets te eenvoudig om Israel te beschouwen als een soort enclave in Arabisch gebied.
Zelf ben ik meerdere malen ter plekke geweest en daar geconstateerd dat de uiterlijke verschillen van veel Israeli's hoegenaamd niet verschillen van die van inwoners van de buurlanden aangezien veel Israeli's uit Arabische landen komen, kijk maar naar de huidige minister van Defensie die komt uit Marokko en zoals je weet houden marokkanen altijd de marokkaanse nationaliteit.
De huidige stafchef van het leger is van Iraanse(!) afkomst. En zo zijn er daar legio voorbeelden te vinden. Dat maakt de situatie aldaar ook zo bizar. Mensen die daar nog nooit geweest zijn en alleen maar (gekleurde) info via de media ontvangen realiseren zich dit vaak helemaal niet.
Het is een pure gloofskwestie van de kant van de Islam. De Islamitische wereld duld geen andere gloof in haar midden en wil kost wat het kost alles en iedereen in de regio onderwerpen.

@lennart: interessant te lezen, mn de PLO-man uitspraak. Ik ben nog nooit daar geweest, maar het lijkt mij ook dat de israeli's en arabieren niet veel verschillen, aangezien ze in feite dezelfde roots hebben, alleen mbt geloof is er dan dus verschil. Echter lijkt het me te kort door de bocht om het een islamitisch probleem te noemen. waarom willen de joden perse daar wonen (ok ik weet het antwoord wel), en welk 'recht' hebben zij dan op het land? omdat vlaanderen vroeger bij nederland hoorde en ik me (misschien) meer belg voel, wil nog niet zeggen dat dat land van mij is. Waarom mocht een joodse nederlander of nederlandse jood in 1948 dan in Jeruzalem gaan wonen?
De suggestie van Hans had ik ook bedacht; tenslotte was het mn de VS die destijds erachter stond dat Israel opnieuw mocht ontstaan, en schijnen in de VS zeer machtige joden te wonen die op afstand veel invloed uit oefenen (dit laatste heb ik althans begrepen). Ik denk trouwens dat Mohammed en Jezus zich in hun graf omdraaien om deze strijd om Jeruzalem, die geheel in strijd is met ieder geloof.

@Pascale: de Joden hebben altijd al daar gewoond, dit is niet perse vanaf het ontstaan van de staat Israel;en de mythe van de machtige joodse lobby in de VS is ook zo'n typisch kul verhaal, dacht je dat er geen arabische lobby was in de VS? Er zijn ik weet niet wat hoeveel lobby clubs in de VS.
Ik vind het sowieso walgelijk dat mensen nu nog het bestaansrecht van de staat Israel ter discussie wensen te stellen; het is er nu eenmaal en het zal nooit meer weg gaan, leg je er maar bij neer, filosoferen over welk recht wie wel of niet heeft geen enkele zin. En wat de strijd om Jeruzalem betreft dat is meer een praktisch verhaal. Degene die er nooit is geweest heeft altijd het idee dat er een soort scheidslijn van Oost en West door deze stad loopt, dat is gewoon niet meer waar. "Oost" Jeruzalem ligt zo'n beetje in het oude centrum, daaromheen zijn allemaal moderne woonwijken gebouwd, alleen daarom is het ondenkbaar dat daar ooit nog een soort splitsing zal plaats gaan vinden. Mazzeltov.

@Lennart: Je bent betrokken ja zelfs fel, kent de situatie en de feiten. Toch, hoe je het ook went of keert, het is onmogelijk om 1 'schuldige' aan te wijzen in dit conflict. Bedenk dat Actie=Reactie. De 'andere kant' is evenzeer overtuigd van zijn gelijk...
@Pascale: Het conflict, de oorzaak ervan, de uitwerking en de gevolgen... het is inderdaad allemaal mensenwerk. Daar mogen wij trots op zijn...

@CasaSpider: Nog één keer en dan houd ik echt op met m'n gezeik.
Hierbij nog een citaat van 2e man van Al Qaida (27 juli)The Egyptian-born physician said Hizbullah and Palestinian fighting against Israel would not be ended with "cease-fires or agreements."

"The war with Israel does not depend on cease-fires ... . It is a Jihad for God's sake and will last until (our) religion prevails...from Spain to Iraq," al-Zawahri said. "We will attack everywhere."

Het gaat klaarblijkelijk toch om religie,"until our religion prevails..."
Erg gevaarlijk voor de westerse normen en waarden.
Ik sta 100% achter Israel en Amerika in hun strijd tegen deze gevaarlijke maniakken.
Je hield een ongenuanceerde poll, dan is de kans aanwezig dat je een ongenuanceerd antwoord krijgt.....
Shalom!

@Lennart: Je hebt helemaal gelijk met de kans op ongenuanceerde antwoorden... :-)
Overigens is het niet zo dat alle Moslims zo denken als de tweede man van Al-Qaeda. Het is zaak om vooral naar de genuanceerdere geluiden uit beide kampen te luisteren.
Kijk naar supporters van Real Madrid en Barcelona, Celtic en Glasgow Rangers of dichter bij huis Feyenoord en Ajax... allemaal even fanatiek en overtuigd van hun eigen gelijk...

@CasSpider: daar heb je helemaal gelijk in, alleen hoor ik zelden dat gematigde moslims aanslagen van hun militante geestverwanten expliciet veroordelen...
Denk maar aan 9-11 in de USA...