« WK2006 22/31 Vrijdag 30 juni 2006 | Main | WK2006 23/31 Zaterdag 1 juli 2006 »

Luchiano slaagt voor Gele Band

Zaterdag 1 juli was de tweede dag van de WK2006-kwartfinales. Om 11 uur begon Engeland-Portugal. Op dat moment bevonden Luchiano (8) en ik ons echter al ruim een uur in de dojo van Karate-Do Curacao. Daar werden de gele en oranje band examens afgenomen.

We beginnen bij het begin. Stipt om tien uur stappen Luchiano en ik de trainingsruimte binnen. Het is er druk, vooral omdat veel ouders zijn meegekomen om hun kinderen te zien presteren. Vier kinderen gaan op voor de gele band, vier voor de oranje band en drie volwassenen eveneens voor oranje.

De gecommitteerden zijn Anthony Leito en Ivonne Leito-Senff van Karate-Do Curacao, alsmede S. Marten. Het eerste onderdeel is de warming-up/conditietest die door Ivonne wordt afgenomen. Alle deelnemers moeten een bepaald aantal push-ups, sit-ups, kniebuigingen etc. maken alsmede andere zaken die laten zien dat zij in goede conditie zijn.

Op zaterdag 1 juli 2006 slaagt Luchiano voor zijn Gele Band examen karate. Klik voor groter/sluiten.Dan begint het serieuze werk. Per groep dient een aantal technieken uitgevoerd te worden. De jongens met een witte band waaronder Luchiano beginnen. Ivonne zegt in het Japans de naam van de techniek en de deelnemers voeren hem uit. Voorbeelden: Sokuto fumikomi, Tobikomizuki en Mawashi geri.

Het is een voordeel dat Luchiano over een erg goed taalgevoel beschikt, hij heeft geen enkele moeite met de Japanse termen en gebruikt ze thuis ook regelmatig. Nog even en hij gaat met stokjes eten, hetgeen bij hem wellicht sneller gaat dan met een vork.

Wel rommelt hij af en toe met zijn karatepak. Het is de nieuwigheid, maar hij kan er wel hoog mee trappen.

Na de deelnemers met een witte band volgen de kinderen met geel en tenslotte de volwassenen. Ik kijk eens op mijn horloge. Mijn hoop op de eerste helft van Engeland-Portugal vervliegt. Het onderdeel duurt vrij lang en er wordt serieus en nauwlettend beoordeeld. Na afloop zitten de drie gecommitterden bij elkaar, overleggen en schrijven per deelnemer op hoe deze heeft gepresteerd.

Het derde onderdeel is het moeilijkste, de Kata. Een Kata is een voorgedefineerde reeks van aanvals- en verdedigingstechnieken tegen imaginaire tegenstanders. Voor de gele band dient de Pinan Nidan Kata uitgevoerd te worden. De vier jongens met de witte band doen dit per twee. De Pinan Shodan Kata voor het oranje band examen wordt door alle deelnemers individueel uitgevoerd. De gecommitteerden kijken belangstellend toe.

Nogmaals werp ik een blik op mijn horloge. De tweede helft van Engeland-Portugal staat op het punt van beginnen. Het vierde en laatste onderdeel is Jiyu Kumite, het vrije gevecht. Luchiano treedt tweemaal aan en doet het heel redelijk. Een enorme vooruitgang ten opzichte van zijn bewegingen eind januari van dit jaar.

Het examen zit erop. Alle deelnemers staan in een rij opgesteld en Anthony maakt bekend wie er geslaagd zijn, gelukkig zijn ze dat allemaal. Ivonne is druk met het schrijven van de certificaten. Na ontvangst daarvan nemen wij afscheid. Nu is het vakantie, op zaterdag 12 augustus begint het volgende seizoen.

Thuis is Luchiano erg trots op zijn diploma. De entourage en met name hoe serieus het examen is aangepakt maakten indruk op hem en op mij trouwens ook. Een stimulans om extra zijn best te doen.

Bij Engeland-Portugal was het in de 70e minuut nog steeds 0-0. Daarover later meer.

Comments

Portugal won. Jammer.

Luchiano kan er wat van, het gaat hem lekker voor de wind, gefeliciteerd!

Portugal won. Gelukkig.

Luchiano heeft dezelfde gezichtsuitdrukking als toen Cristiano de penal-tea nam. Leuk dat Mickey erbij staat ... net als die jochies bij de spelers om 'fair play' te propageren.

Hartelijke gelukwensen voor Luch, wat een kanjer om die gele band te halen. Als ik die bewegingen zie, vooral die extra moeilijke ik op die aparte foto's zag, dan vind ik het super dat Luch dat presteerde op zijn leeftijd.

Werd hij trouwens niet zenuwachtig van dat fotograferen van jou tijdens dat examen? Ben jij trouwens de enige die foto's maakte? Of deden meer ouders dat?

En natuurlijk masha pabien (gefeliciteerd) met (en voor) Luchiano.

Gefeliciteerd Luchiano! Dit is toch veel leuker dan voetbal kijken?

@Renesmurf: Waarom is het jammer dat Portugal won? Luchiano heeft er ook hard voor getraind, het was dus geen kwestie van geluk...
@Don Amaro: Vergeleken worden met Cristiano Ronaldo is een groot compliment. Luchiano vond die Mickey op de foto overigens niet leuk, ik wel... ;-) Namens onze Bruce Lee bedankt!
@Cyberjunk: Thanx! Kinderen kunnen heel veel, het moeilijkste is het vasthouden van de concentratie. De stof lijkt vaak saai en heel belangrijk is de stand van vooral de benen. Links en rechts worden ook vaak verwisseld, het is lang en hard trainen om alle onderdelen perfect te beheersen. Het fotograferen was niet lastig, want ik gebruikte geen flits. Vandaar de soms iets wazigere foto's. Sommige ouders zag ik filmen en fotograferen...
@Piet: Namens Luchiano bedankt. Engeland-Portugal was (vanaf de 70e minuut) een leuke en spannende wedstrijd, maar ik had het examen er niet voor willen missen. Goede reis morgen!

whoei!!! Gefeliciteerd Luchiano...terecht trots!!! :-)

Omdat Portugal nederland uitschakelde. Op een onsportieve manier.

Engeland-Portugal: na de 70e minuut is er niet gescoord maar Portugal won na de verlenging met strafschoppen. Je hebt veel maar misschien niets gemist. Luchiano proficiat. Wat komt er na geel? Rood?

Even gokken, na geel komt volgens mij oranje, dan groen, dan blauw, dan rood, dan bruin en dan de zwarte band. En ik geloof dat de zwarte band de laatste band is die iemand kan halen en dat je daarna overgaat op de eerste dan, de tweede dan enz. Ik kan grotendeels fout zitten, maar dat bruin en zwart de laatste banden zijn, dus de hoogste, dat meen ik voor 95% zeker te weten. Heb ik gelijk of niet beste Casa? Ik ben benieuwd of ik zo uit mijn hoofd goed zat.

@Renesmurf: Volgens sommige mensen in mijn omgeving is het een onsportieve gedachte om Portugal de meest recente overwinning niet te gunnen omdat ze Nederland uitschakelden.

Geweldig van Luchiano! Gefeliciteerd!

Voor mijn zoon is het wat sport betreft ook vakantie. Schoolvakantie voor regio midden begint maandag 10 juli. Vorige week was de laatste honkbal training en wedstrijd. A.s. dinsdag laatste zwemles totdat school weer begint. Voor mij dan ook vakantie en geen stress en heen en weer rijden..

Luchiano gefeliciteerd

quote Casa:Anthony Leito feliciteerd Luchiano met zijn Gele Band.


Casa, herken je jouw eigen zoon niet meer? Dat is Luciano helemaal niet. Ha ha ha Dat is niet jouw zoon Casa. Kijk maar GOED!

Dit is niet Luciano. ha ha
Ze lijken wel op elkaar.:)

Ik ben bij Judo niet verder gekomen dan de zwarte band. Van harte hoor.

@CasaSpider: dank je. Tot zo.

@Paola: Namens Luch hartelijk dank!
@Renesmurf: Had Nederland Portugal uitgeschakeld was dat ook op onsportieve manier gebeurd. Voetbal is oorlog!
@CasasPa: Vanaf de 70e minuut vond ik het een spannende wedstrijd. Je bedoelt twee keer geel is rood... :-) Neen, na geel komt oranje...
@Cyberjunk: De volgorde die ik ken is geel, oranje, groen, blauw, bruin, zwart. In de vorm van karate die Luchiano beoefent (Wado Ryu) is het geel, oranje, groen, blauw, paars, bruin 1, bruin 2, bruin 3 en dan eerste, tweede etc. dan. Dan betekent dat men een zwarte band mag dragen.
(Als ik het allemaal goed begrepen heb)
@Donna: Vakantie voor de kinderen betekent automatisch vakantie voor de ouders, voor de chauffeurs dan toch... Hoe oud is je zoon eigenlijk?
@Hans: Dank je, namens Luchiano. Maak je nog kans in de voetbalpoule?
@Boutie: Haha, het comment van de eeuw. Je hebt helemaal gelijk! Degene die door Anthony wordt gefeliciteerd is Eden, die in de verte inderdaad op Luchiano lijkt. Je hebt (in tegenstelling tot mij) heel goede ogen!
@Brillie: Dat is ontzettend jammer, maar er is nog tijd genoeg om eerste of tweede dan-graad te behalen!
@Piet: Alvast 'bon bini na Korsou'!

Je mag zelf ook wel wat karate lessen gaan nemen. Straks vloert Luchiano jou nog.
Felicitaties aan Luchiano!

Oh, ik zou ook wel wat japanse karate lessen van Ivonne willen hebben :-)

Betreffende Portugal - England: zwaar k*t dat England heeft verloren. Voetbal komt van oorspring uit England!
Rooney eruit, Beckham geblesseerd.. ohohoh

Luchiano is een kanjer; vertel hem dat maar!
(En pa natuurlijk ook een beetje voor al dat chauffeurswerk, ook al zijn het maar ieniemienie-afstandjes..)

Ja, klopt. Maar de lol is er een beetje van af.