« Alle Spiders thuis in hun Web | Main | Diana en de Tafel van Dertien »

Aangifte van een baby

Maandagmorgen is leesmoedermorgen. Mijn groep was aardig uitgedund. Chris heeft in het weekend zijn pols en elleboog gebroken en Jornick was er ook niet. Het regent overigens breuken in klas 3B, ook Jeanette is net geopereerd. Er zijn stalen draden in haar elleboog bevestigd.

In de leesmap werd ingegaan op het woord iedere. Betekenis, aantal lettergrepen, klemtoon en uitspraak kwamen aan bod. Alle kinderen spreken iedere goed uit. In een van de plaatjes stond om de uitspraak goed uit te leggen: "ie-du-ru". Voor Nederlanders is dat heel logisch. In het Papiaments spreekt men duru (hard) uit als doeroe. Dankzij de uitleg denken de kinderen nu dat het iedoeroe is.

Het is maar goed dat deze leesmoeder dit misverstand recht kon zetten.

's Middags vertrok ik met al onze papieren naar Kranshi, de Burgerlijke Stand, om Diana aan te geven. Immers, een goede ouder geeft zijn kind aan. De ambtenaar controleerde Lucy's en mijn paspoort en vroeg mij de gewenste namen op te schrijven.

Het is algemeen bekend dat mannen die net vader zijn geworden in hun zenuwen allerlei fouten maken met de namen van hun kind. Eenmaal gemaakte fouten zijn niet eenvoudig terug te draaien.

Met uiterste concentratie en inspanning, het puntje van mijn tong hing uit mijn mond, schreef ik in duidelijke blokletters: Diana Ilka. Twee, neen drie maal controleerde ik de namen letter voor letter. Het stond er correct.

Ilka is de naam van mijn moeder. Helaas is zij reeds meer dan 15 jaar dementerend en woont sinds bijna 8 jaar in een verzorgingstehuis. Voor Lucy en mij is het een eerbetoon aan mijn moeder dat haar kleindochter Diana ook haar naam draagt. Wij hebben deze naam ook voor mijn vader, welbekend als CasasPa, gekozen. Hij verzorgt mijn moeder gedurende al die jaren met enorm veel liefde en energie.

Daarom speciaal voor mijn beide ouders, Diana Ilka.

Comments

Mooie naam mooi gebaar.

Vroeger was het in NL gewoonte / plicht om van beide ouders iets te vernoemen.
Jullie hebben er een bewuste gedachte bij en dus: een mooi gebaar van de spiders!
Kennen ze iets dergelijks (vernoeming ouders) niet in de Dominicaanse Republiek?

Inderdaad een heel mooi gebaar.
Trouwens moest je alweer uren in de rij staan bij Kranshi?
Ligt kranshi nog steeds in de buurt van de bieb?
Nog wat kunnen halen van Lucy over de dominicaanse geboorte gewoontes? (ga nu effe googlen hierover....ben nl nieuwsgierig geworden)

Ilka, die naam heb ik nog nooit eerder gehoord. Is dat een Friese naam of zo? In elk geval vind ik het een hele mooie naam, nog mooier eigenlijk dan Diana. Niet dat ik Diana NIET mooi vind, zo is het niet. Maar Ilka, dat klinkt prachtig!! Zelfs zonder de achterliggende gedachte vind ik Ilka al een schitterende naam eb met wat jullie ermee bedoelen wordt het nog mooier.

Mooi, dat eerbetoon aan je ouders.

Ik wilde nooit vragen naar je moeder, maar vroeg het me wel af. Zeker ook omdat je vader hier zo wel aanwezig is, wat ik altijd heel erg leuk vind. Inderdaad een mooie naam en een mooi gebaar.

De namen sieren je! Net als je zorgvuldigheid bij de Kranshi. Zo ken ik iemand die met de naam "Joos" door het leven gaat in plaats van met de naam "Joost". Het levert wel een leuk verhaal op, maar dat moet wel heel vaak worden verteld.

wat mooi casa..... ik vind dat ze prachtige namen heeft diana ilka.... heel mooi..... ik durf mijn doopnamen niet te noemen hihi

Goed gewerkt, Casa.

@Cerito: Dank je!
@Angel: Niet direct. Men mag daar helemaal zelf weten of er een naam bijkomt. Meer dan 1 (doop)naam is echter ongebruikelijk.
@Tashita: Neen, Kranshi is verhuisd naar Otrabanda, schuin tegenover het ziekenhuis (Roodeweg). Ik hoefde slechts 5 minuten te wachten. Ze hebben een ingenieus nummersysteem voor de verschillende loketten. Toen ik binnenkwam was er slechts 1 persoon voor mij, voor het aangeven van zijn/haar kind. Ik ben nog niet op zoek geweest naar Dominicaanse gewoontes (brujeria!), de familie van Lucy doet daar echter niet aan.
@Cyberjunk: Ik heb het even voor je opgezocht: "Hong./Slav. vleivorm van Helena, zie ook Ilona. In het Fri. vermoedelijk een afleiding van Ile."
En het is inderdaad een hele mooie naam!
@Cockie: Ik weet ook zeker dat Diana later trots is op haar namen...
@Pascal: Over sommige dingen schrijf je (ik) gemakkelijker dan over andere. Schrijven over mijn moeder is voo mij niet eenvoudig. Misschien komt dat nog eens...
@Piet: Precies en dat wil ik Diana besparen... :-)
@Paola: Dank je, ik vind Paola overigens ook een hele mooie naam. Je gaat me toch niet vertellen dat je doopnaam iets is als 'Trui' of 'Bertha'... :-)
(Please, tell me!)
@Erwin: Thanx!

Wat stom, dat IE-DU-RU.
Dan zou ik ook ieduuruu gaan zeggen, dat is dus een erg foute lesmethode.

En de naam Diana Ilka is een prachtige naam!

mooi mooi!

Stilletjes hoopte ik nog op ¨Diana Ilka Camarados¨ ... Wellicht bij de volgende! hihi

Toch wel vreemd: Immers, een goede ouder geeft zijn kind aan.

Of ze al wat misdaan heeft. Gelijk krijgt ze een nummer.

@Renesmurf: Volgens de huidige leesmethodes maken kinderen onderscheid tussen de 'u' (uh) en de 'uu' (uuuu). Dus voor (huidige) Nederlandse kinderen is het wel begrijpelijk. Ik moest er ook even aan wennen...
@GJ: Camarados is een mooie naam dat staat buiten kijf. Het duurt niet lang meer of baby's krijgen een url als naam... :-)
@Brillie: Zo zie je maar, het onrecht begint al kort na de geboorte!

Casa, naar wie is Diana genoemd? Ik bedoel Diana als naam dus.

prachtige namen en prachtige gedachtes erachter .. dikke pluim voor jullie ..

Diana Ilka .... een naam dat in de web archieven zal worden geregistreerd ... en nog over 100 jaar over zal worden gesproken.

@Boutie: Diana is al sinds mijn jeugd een favoriete naam. Diana, Godin van de Jacht. Veel Diana's lijken op elkaar, het prototype is Diana Rigg welbekend als Emma Peel (De Wrekers). Op Curacao heb je Diana Lebacs, een intelligente en mooie dame.
( http://www.curalink.com/arts/artsculture_inthespotlight.htm )
@Henk: Dank je wel, ik denk dat Diana er later ook blij mee is...
@Don Amaro: Ik ben van zins zoveel over haar te schrijven dat Google andere informatie noodgedwongen moet deleten... :-)

Diana Lebacs, is wel erg oud geworden he? Ze heeft ook veel meegmaakt. Ze was inderdaad mooi vroeger.