« Even een ticket kopen | Main | Juggling with Glasses »

Het hing op 15 gulden

Lucy is bij ons de Chef Onderhandelen en Afdingen (COA). Om te voorkomen dat wij meer moeten betalen dan er op het prijskaartje staat kan ik beter mijn mond houden.

We waren bij LA Curacao waar we de kribbe voor de baby wilden kopen. Tevens hadden we een stroller met een soort van Maxi Cosi en base voor in de auto op het oog. In gewone mensentaal: een ding dat men in de auto kan vastzetten en waarop een reiswieg geklikt kan worden die ook weer past op de kinderwagen. Nooit gedacht dat ik daar nog eens verstand van zou krijgen.

LA Curacao is een hele grote zaak met Hindoe's als eigenaren. Heel veel zaken op Curacao zijn in handen van Hindoe's. LA Curacao heeft hier minimaal drie grote vestigingen alsmede een speciaal filiaal voor babyspullen. Grootste voordeel van de Hindoe-winkels zijn het uitgebreide assortiment en vooral de lage prijzen.

Op Curacao kennen wij een zogenaamde omzetbelasting (OB) van 5% die op ieder artikel en iedere dienst van kracht is. Als er op een prijskaartje 999 gulden staat betaalt men bij de kassa 1050 gulden.

Met het bedje en de stroller zaten we ruim boven de 1000 gulden. De Hindoe-verkoper beloofde een bon preis ofwel goede prijs te maken. Eerder had hij al beloofd geen OB te berekenen. Wij waren benieuwd hoeveel er verder nog van de prijs af ging.

Voor het bepalen van een bon preis hanteren alle Hindoe's ter wereld okay op Curacao precies dezelfde methode. Er moet welhaast een Bon Preis Calculatie Universiteit bestaan, ergens in Bombay Mumbai. Het gaat zo. De verkoper tovert een grote calculator ergens vandaan, begint de prijzen van de gewenste artikelen in te toetsen en voegt daar de OB aan toe. Vervolgens wordt er in razend tempo een formule op dit bedrag losgelaten waarna de eindsom in grote cijfers aan de client wordt getoond.

Het duurt meestal even voordat de client de Hans Kazan-achtige act heeft verwerkt en erachter komt dat de totale korting nog geen vier gulden bedraagt. Wel, in ons geval 19 gulden. Lucy begon te lachen: "Neen, dat is geen bon preis!" Na heel lang heen en weer praten waren wij bereid 1260 gulden te betalen terwijl de verkoper niet lager wilde gaan dan 1275.

Op dat moment spelen zich vreemde en irrationele processen af die vooral met gunnen te maken hebben. Immers, wat is nu 15 gulden op zo'n bedrag? Ik ben het type dat in zo'n geval toegeeft, gewoon omdat ik geen zin heb naar een andere winkel te gaan en het hele circus opnieuw te beginnen. Lucy is heel anders. "We kopen alleen het bed", besloot zij.

Echt blij was de verkoper niet, maar hij verborg dat op professionele wijze achter een glimlach. Bovendien droeg hij een snor. Wij reden door naar Highlights in Salinja. Daar kopen we vaak speelgoed en kado's voor Luchiano (8). De mensen van Highlights kennen ons en ze hebben een redelijk grote baby-afdeling.

Binnen een half uur kochten we er dezelfde stroller die we bij LA Curacao hadden gezien, alsmede een set om het bedje op te tuigen. Lucy deed de onderhandelingen en bedong na even praten een uitstekende prijs.

Er kwam geen calculator aan te pas.

Comments

Bij ons is J. de afdinger. Ik ga dan vaak discreet een rondje lopen in de winkel.

Beetje raar om er geld overheen te rekenen.
Dat moet gewoon bij de prijs inzitten.
Ik betaal altijd wat ze er voor hebben willen, ik ben geen onderhandelaar.
Als ik dat wel eens op tv zie kan je dat beter wel zijn.

Ik ding nooit af, dat vind ik veel te ingewikkeld. Maar jullie weten voortaan definitief dat jullie in La Curaçao op de verkeerde plaats zijn.

@Cockie: In Santo Domingo mag ik zelfs de winkel niet in van Lucy. Als ze mij zien denken ze namelijk dat ze extra veel kunnen vragen. Hoe onterecht!
@Renesmurf: Een half uur onderhandelen over een paar gulden vind ik ook zonde van de tijd. Als je in tien minuten van 840 naar 675 gulden kunt komen is het toch wel de moeite waard...
@Cyberjunk: Qua afdingen zeker. Overigens (heel grappig) schrijf je LA Curacao ZONDER cedille... :-)

Ik wil het wel, maar ik durf het niet. Als W. dat deed, ging ik ook een rondje lopen. Ik schaam me dan. Waarvoor? Dat weet ik dus niet.

Bedoel je dat bij de algemene schrijfwijze van de naam van die winkel officieel geen cedille gebruikt hoort te worden? Je zet een knipoog achter jouw opmerking, ik weet nu echt even niet hoe serieus of grappig dit bedoeld is.

Sommige mensen kunnen nog hoofdrekenen. 5%, das bijna voor niets... ik zei ook bijna.

@CeeBee: Het ligt er ook een beetje aan waar je het doet. Afdingen aan de kassa bij Albert Heijn is geloof ik niet echt 'usance'... ;-)
@Cyberjunk: De knipoog is er vanwege de ironie. Zoals je weet schrijf ik altijd Curacao terwijl het eigenlijk Curaçao is, daar word ik regelmatig op aangevallen. In het geval van LA Curacao is het echter echt LA Curacao en niet LA Curaçao. Daar zit een bepaalde ironie in, vind je niet... ;-)
(Doe ik het weer!)
@Brillie: Wilde ik net een heel betoog schrijven lees ik het woord bijna...

:)

grappig. ik ben er ook helemaal niet goed in. Ik kocht laatst van een turks meisje (toeval) een armbandje voor T.
Dat kostte 1.000.000 lira's. Dat klinkt veel, maar dat is het niet. Slechts 60cent.
Enfin, ik dacht, laat ik eens afdingen. Maar gelijk daarna bedacht ik me dat ik daar eigenlijk helemaal geen zin in had.
ach, laat ook maar zitten.. het wordt een veel te lange en saaie comments...

Dank je voor de toelichting, ik heb jou er ook wel eens op gewezen, maar als mensen jou er iets over zeggen dat je geen cedille gebruikt hoef je je niet aangevallen te voelen. Dat moet jij weten. Bovendien heb ik nog nooit gelezen dat iemand iets schreef over het ontbreken van de cedille. Hooguit snap ik niet helemaal waarom je die niet gebruikt, maar in jouw lezersgroep ben ik de enige die dat tekentje principieel juist wel gebruikt, de anderen doen dat net zo min. Dus wie jou wenst aan te vallen hierop, moet jouw andere lezers ook aanvallen, behalve mij dan. Maar als ik het over La Curacao wil hebben naar aanleiding van jouw stukjes, dan zal ik de cedille netjes weglaten hoor. Ik vind het ook wel grappig dat dit zo is. Mij is geleerd dat de cedille dient om aan te geven dat de laatste c niet als een k, maar als een s moet worden uitgesproken en dat de cedille een officieel teken is. En ik ben iemand die de Nederlandse Taal goed wil gebruiken, ik mag dan wel eens een tikfout maken, maar geen spelfouten of grammaticafouten. Als de cedille in een nieuwe spelling van de Nederlandse Taal mag worden weggelaten, dan kom ik dat vast wel eens te weten. En jij moet gewoon doen wat je goeddunkt wat dit betreft, al vind ik het nog zo vreemd dat jij dat teken weglaat.

Ik betaal ondanks proberen meestal gewoon de vraagprijs, zelfs bij de leaseauto zit niets extra's en dat terwijl mijn vader meester afdinger was. :-( Was het totaal eigenlijk nog voordeliger, wat een geld zeg, is het van goud?

Ik was nooit zo goed in afdingen en ben het waarschijnlijk nog niet. Sinds ik op internet meer prijsvergelijk heb en het in winkels meestal duurder is, gaat het beter. Ik vraag bijvoorbeeld wat zij voor die meerprijs nog meer te bieden hebben of dat ik wel begrijp dat zij met een showroom en kennis van zaken niet tot de zelfde bodemprijs kunnen zakken, maar ... .
Ik heb het gevoel dat ik wat meer back-up heb en ook inderdaad ergens anders kan bestellen.

Vaak vind eigenlijk dat er ook niet afgedingd hoeft te worden. Waarom altijd maar goedkoper? Zeker als er tenslotte alleen nog maar een soort groothandels overblijven waar niemand meer verstand heeft (dan wat er op de doos staat en ikzelf ook had kunnen lezen) van wat er verkocht wordt.

@GJ: Afdingen op 60 cent ook al zijn het eurocenten is inderdaad niet zo zinvol. Van de andere kant mag je hier zoveel schrijven als je wilt hoor, ik vind het zeker niet saai!
@Cyberjunk: LA Curacao is een Latijns-Amerikaanse winkel en wordt door Spaanstaligen uitgesproken als 'La Koerakou'. Zelf ben ik een principieel tegenstander van accenten en daar ga ik gewoon mee door. Er zijn ook wel anderen die de cedille in Curacao wel degelijk gebruiken, maar ik noem nu even geen namen...
@Jannie: Babyspullen zijn schandalig duur en ze zijn nog geeneens van goud. In totaal zijn we aanmerkelijk goedkoper uit dan als we alles bij LA Curacao hadden gekocht.
@Pascal: Een waar woord, als je backup hebt durf je meer. Ik was vroeger als de dood dat ik uiteindelijk toch weer in de winkel zou terechtkomen waar ik net hooghartig uit weggelopen was. Afdingen is het recht van de sterkste, de mensen die de 'normale' (=te hoge) prijs betalen, betalen de korting van de aasgieren... :-)

mmm .. zakenvrouwtje .. ik ding ook meestal af .. vind het een sport .. ook als er niks of weinig uit komt na afloop ..

Ik heb ook een afdinger als echtgenoot. Hij heeft het voordeel, dat hij het gezicht van de onderhandelaar niet ziet. Hij gaat gewoon ijzerenheinig door. Het lukt niet altijd, maar als ie zo bezig is hoor ik er even niet bij, hoor! Vreselijk....

Overtuigend afdingen lukt alleen maar als je ook daadwerkelijk bereid bent af te zien van de koop en het elders nog eens te proberen.

Verkopers met een snor zijn de ergsten!

You go Lucy!

@Henk: Voor Lucy is het geen sport. Op de een of andere manier voelt zij haarfijn aan wat de juiste prijs is voor een artikel of dienst. Met plezier denk ik terug aan hoe zij altijd in de clinch lag met Dominicaanse taxi-chauffeurs... :-)
@Els: De ideale poker-face! Vroeger vond ik het ook een beetje genant, maar ik moet zeggen dat went snel...
@Menno Nicolai: Klopt helemaal. En toch krijg ik het niet gedaan. Dat moet dus wel aan mij liggen...
@Piet: Verkopers kun je ook wel vervangen door mensen... ;-)
@Lennart: I hope she stays!

ik durf dat nooit, maar ja, ik heb ook meestal al wel wat kapot gegooid voor we gaan betalen he... *kuch*
ik gebruik dat dingetje onder de c ook niet want ik heb geen idee waar ie zit op mijn toetsenbord...zo simpel is het ;-)