« Blablabla | Main | Het hing op 15 gulden »

Even een ticket kopen

Vroeger in de goede oude tijd was vliegen tussen Curacao en de Dominicaanse Republiek niet duur. Een ticket kostte tussen de 350 en 450 gulden, ongeveer € 180. Twee jaar geleden vlogen we nog met ons drieën voor 1100 gulden ofwel € 500. In die tijd werd de vliegverbinding onderhouden door twee luchtvaartmaatschappijen. De Antilliaanse ALM die later overging in DCA en het Venezolaanse Aeropostal.

Mijn eerste reizen naar Santo Domingo maakte ik met de ALM. Dat hield op toen een ALM-toestel eens zonder mij vertrok vanuit Santo Domingo. Dat ging zo. Na het inchecken waren Lucy en ik in de hal van de luchthaven afscheid van elkaar aan het nemen. Precies op tijd rende ik door de douane naar de gate waar mijn vliegtuig stond. De slurf stond er wel, maar daarnaast gaapte een groot gat. "Waar is mijn vliegtuig", schreeuwde ik tegen diverse personeelsleden. Wijzend op de startbaan antwoordde iemand: "Kijk, daar gaatie net!"

Drie minuten te vroeg.

Woedend over zoveel onrecht beende ik naar het ALM-kantoor. De weg terug door douane en andere controles viel nog niet mee. Bij de ALM meldden ze doodleuk dat ze mijn naam hadden omgeroepen. Jammer genoeg had ik alleen handbagage en dus geen koffer in het vliegtuig. In dat geval waren ze namelijk niet zonder mij vertrokken.

Uiteindelijk belde ik Lucy dat ze weer naar het vliegveld mocht komen. Wij plakten er een avond Santo Domingo aan vast en dat was achteraf eigenlijk eerder een kado dan een straf. Maar dat zei ik natuurlijk niet tegen de ALM. Vanaf dat moment werd er alleen nog maar met Aeropostal gevlogen.

Het is de bedoeling dat Lucy's nicht Sugey spreek uit Soehei op donderdag 20 april naar Curacao vliegt. Het visum is binnen, maar het ticket moest nog gekocht worden. De prijzen vielen ons nogal tegen. Waar men vanuit Curacao naar Santo Domingo ongeveer 550 gulden (€ 250) betaalt rekende men voor de omgekeerde route eerst 650 en later zelfs 734 gulden (€ 330).

Een alternatief was Surinam Airways. Deze maatschappij vliegt sinds 4 april op de route Curacao - Santo Domingo. In de krant stonden stuntprijzen van 400 gulden (€ 180). Lucy liet Sugey in Santo Domingo naar de prijs informeren. Tot onze onthutsing kost een ticket daar niet minder dan 900 gulden (€ 410).

Donderdagmiddag was ik vrij en reden we naar Hato International Airport. Eerst informeerden we bij Surinam Airways. Deze maatschappij is duidelijk nog niet helemaal ingericht om op Curacao een ticket te kunnen kopen voor iemand in Santo Domingo. Er werd gesproken over een telex. Ook het berekenen van de prijs ging nogal haperend. Het gebeurde met een calculator. Een jaarticket vanaf Santo Domingo kost inderdaad meer dan 900 gulden.

Wij liepen door naar Aeropostal. Telefonisch hadden de Venezolaanse dames doorgegeven dat een ticket 734 gulden kost. We besloten er een te kopen. Heel vreemd, maar toen de dame de gegevens van Sugey in de computer intoetste bleek de prijs ineens 808 gulden (€ 370) te bedragen. Lucy ontplofte bijna. En terecht, want het is niet de eerste keer dat Aeropostal zoiets flikt.

We besloten het ticket toch maar te kopen. Of men nu één, twee of drie ribben uit zijn lijf mist maakt ook niet veel meer uit. Daarom reden we door naar LA Curacao. Daarover later meer.

Comments

Dit vind ik een nogal vreemde gang van zaken eerlijk gezegd. Werd het ticket meegegeven aan jullie? Normaal krijg ik, als ik voor mezelf een vliegticket koop, dit toegestuurd. Wordt dit ook aan jullie toegestuurd? Of rechtstreeks naar Santa Domingo? Gezien alle verhalen die ik lees lopen zakelijke of bureaucratische dingen in jouw omgeving heel vaak mis. Hoe lang duurt het voordat post vanuit Curaçao in Santa Domingo aankomt? Loopt dat vaak mis? Ik houd mijn hart vast eelijk gezegd.

Wat onbegrijpelijk raar. Hopen dat ze uiteindelijk ook daar gaan stunten met prijzen.

de prijzen van vliegtickets zijn inderdaad vaak toevalstreffers .. je kunt er geen pijl op trekken .. ook hier .. bij mij kan het varieren tussen de ruim 400 euro (met kerst) en de goedkoopste ooit 95 euro voor een retourtje ..

Ja dat is dus wel een tegenvaller maar dat is wel vaker zo , ik vlieg vaak van denemarken naar nederland en pas nu zijn de prijzen gelijk door de komst van tranavia en sterling voor die tijd was het KLM of SAS en als ik dan een kaartje kocht voor mijn zusje dan was dat ineens veel duurder dan als ik de zelfde route vloog van uit Denemarken.
gelukkig zijn er nu wat goedkopere maatschapijen

Op deze zaterdagmorgen ben ik net even iets te lui om op te zoeken hoe ver Curacao en de Dominicaanse Republiek van elkaar vandaan liggen, maar volgens mijn inzicht niet al te ver.
Ik vind de tickets daarom bijzonder prijzig. Is dit dan wel inclusief luchthavenbelasting en overige toeslagen?

Ik vlieg straks weer voor 240euro naar Turkijke. Vanaf Eelde en inclusief een hotel! :-)

Dat zijn geen heldere prijzen. Maar misschien staat de naam in de computer, en floept er daarom wat bij de prijs op.
Laatkomers zijn niet echt geliefde klanten.

Vanuit NL naar Curacao heb ik al prijzen gezien van € 399,- en die afstand is toch nog even wat verder. Ik hoop dat je het zonder een paar ribben toch heel goed maakt. CasasPa

@Cyberjunk: Neen, de afhandeling bij Aeropostal is juist perfect. Ik kan het ticket op Curacao kopen en Lucy's nicht kan het op het vliegveld van Santo Domingo bij Aeropostal ophalen.
@Petra: Hoe meer concurrentie hoe groter de kans op lagere prijzen...
@Henk: Het hangt inderdaad van de periode af, nu met de Semana Santa wil iedereen kennelijk reizen...
@Michel: Als je vanuit Santo Domingo reist berekent de overheid 70 gulden extra belasting, vandaar de hogere ticketpreis daar...
@GJ: Hoe korter de afstand hoe hoger de relatieve prijs, alleen al door de belastingen. Santo Domingo ligt op ongeveer 800 kilometer ten noorden van Curacao. De vliegtijd bedraagt 1 uur. Misschien moet Lucy's nicht ook maar via Turkije reizen... :-)
@Renesmurf: Ja, dan hebben ze mijn weblog zeker gelezen en Sugey's naam ingeprogrammeerd. Hoe zit het dan met 'last minute' trips?
@CasasPa: Het is oneerlijk verdeeld in de wereld, dat blijkt maar weer. Leven zonder een paar riben went, net als alles behalve een vent... :-)

Ook bij last minuut typen ze de naam in, dacht ik.

Een ticket Schiphol - Curacao voor 399,- lijkt niet veel. Er komt wel nog "even" 150 euro luchthavenbelasting bij. Legale oplichting noemen ze dat! Maar de prijs van het ticket vanuit de Dom. Republiek is natuurlijk echt belachelijk.

JE zou er bijna voor gaan zwemmen. Maar ja... beter iets meer betalen dan de kans lopen dat het neerstorten wordt.

Hangt het van de periode af hoe duur het is? Dan zou ik het eerder in juli of augustus zo schreeuwend duur verwachten. Of is dat bij jullie anders? Is het NU hoogseizoen? En als IEDEREEN zou willen reizen met die maatschappij dan zou ik verwachten dat het vliegtuig waarmee die nicht van Lucy wil reizen vol zit. Maar ze kan kennelijk nog mee op 20 april, ik denk inderdaad dat vooral de belasting de prijzen zo opdrijft. Of luchthavenbelasting "legaleoplichterij" is, zoals iemand stelde, dat betwijfel ik eerlijk gezegd. Ik geef direct toe dat belasting zondegeld is en heel vervelend om te moeten betalen. ongeacht om wat voor soort belasting het gaat, maar als je geen luchthavenbelasting zou betalen, dan zou er niets worden gedaan aan veiligheid of wat voor goede voorzieningen dan ook.

@cyberjunk: misschien was ik niet helemaal duidelijk wat ik bedoel met "legale oplichting". Het is denk ik eerlijker als ze de extra kosten van het ticket in de advertentie vermelden. Je wordt nu lekker gemaakt met een goedkoop ticket, totdat je de uiteindelijke prijs hoort. Ik heb gelezen dat hier binnenkort ook iets aan gedaan wordt, omdat er meer mensen zijn die hier moeite mee hebben.

Voor € 410 heb je al een retourje Ned. Dom.Rep. incl. hotel en ontbijt.

Wat een oplichters!

@Bertine: Dank je voor de toelichting, als je het zo bedoelt ben ik het volledig met je eens.

Casa, heb je enig idee hoeveel een retourtje Venezuela Curacao kost?
Bedankt alvast.

@Renesmurf: Correct! Maar toch zijn de tickets dan stukken goedkoper...
@Bertine: Juist op zeer korte afstanden zijn de belastingen veel te hoog. Ze kosten dan soms zelfs meer dan de ticket-prijs! Uiteraard wil de consument de netto-prijs weten...
@Brillie: Dat laatste is zeker. Maar vlak ook de kwaliteit van de maaltijden niet uit... ;-)
@Cyberjunk: De tarieven van luchthavenbelastingen stijgen enorm hard. Enerzijds een gevolg van 11.09.2001, maar volgens mij wordt daar ook van geprofiteerd...
@Boutie: Een kwestie van vraag en aanbod... als je al in de Dominicaanse Republiek woont heb je daar weinig aan... :-)
Een retourtje Curacao-Caracas schijnt op dit moment 600 gulden te kosten! Dat is 270 euro. Met de nieuwe Curacaose maatschappij DAE kun je naar Valencia vliegen voor ik meen 400 gulden, 180 euro.

Casa bedankt voor de info.