« Het vliegtuigje | Main | Even stoom afblazen »

Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006 (4)

4. Radio Dolfijn interviewt: Nelson Pierre (LNPA)

Op vrijdag 27 januari vinden op Curacao de Statenverkiezingen plaats voor het Land de Nederlandse Antillen. De Curacaose radiozender Dolfijn FM besteedt hier uitgebreid aandacht aan. In Maarten Schakels ochtendprogramma Schakel Op! verschijnt sinds afgelopen maandag iedere ochtend een lijsttrekker. Samen met Tony Castro zaagt Maarten Schakel de betreffende persoon door. Het programma duurt van zeven tot acht, tijd genoeg om een goed beeld te krijgen.

De eerste kandidaat heet Nelson Pierre en is lijsttrekker van Lista Niun Paso Atras (LNPA). Een bijzondere man die in het Papiaments sneller spreekt dan zijn schaduw. In het Nederlands is dat gelukkig een stuk langzamer.

Het begon al grappig. Nelson Pierre vertelde dat hij elke dag om zes uur op staat om te zwemmen. Deze keer kon hij niet zwemmen omdat hij in de Dolfijn FM studio werd verwacht. Geen probleem want: "Gisterenavond deed ik zwemmen met mijn vrouw", aldus Nelson Pierre. Voor de duidelijkheid, het betreft hier niet het zwemmen in zijn oorspronkelijke betekenis.

Nelson Pierre, lijsttrekker van de LNPADat hoort men Balkenende toch niet snel zeggen. Diverse onderwerpen passeerden de revue. Nelson Pierre wil Curacao verdelen in drie gemeentes: Band'abou (de westkant), Band'ariba (de oostkant) en Banda Mei-Mei (het middenstuk). Dit om de burger dichter bij de politiek te houden.

Op schoolgebied wil hij een einde maken aan de verschillende stromingen: openbaar, katholiek en protestant. Er komt slechts één type. De reden hiervoor is dat nu verschillende besturen gehuisvest zijn in meerdere gebouwen, daardoor meer geld kosten en tot overmaat van ramp nog eens ruzie met elkaar maken ook.

Nelson Pierre praatte openhartig over zijn periode als drugsverslaafde ongeveer 11 jaar geleden, toen hij 14 maanden op straat leefde. Hoe moet het drugsprobleem aangepakt worden? Via de familie. Alles draait om de familie, criminelen komen uit de familie en goede mensen komen ook uit de familie. Een definitieve oplossing is er niet, maar het probleem kan wel verminderd worden.

Pierre is geboren uit een Dominicaanse vader en een Colombiaanse moeder. Thuis praat hij Spaans, heeft onder anderen in Colombia, Venezuela, Cuba en Nederland gewoond. Hij heeft sympathie voor de linkse presidenten in Zuid-Amerika, Chavez in Venezuela en Lula in Brazilie. Zelf beschouwt hij zich als een soort brug tussen Nederland, Latijns-Amerika en Curacao.

Maarten Schakel: "In de Staten zou u voor toenadering tot Latijns-Amerika pleiten?"
Nelson Pierre: "Jazeker. Maar ik wil niks zonder Nederland doen"

Dat is een opvallend punt in het programma van de LNPA. In tegenstelling tot de grote partijen die niet kunnen en willen wachten tot de autonomie van Curacao een feit is, mag het van de LNPA nog wel een tijdje duren. Men ziet in dat het grootste probleem van Curacao het gebrek aan geld is.

Zijn leuze is: "Geen kans meer". Geen kans meer voor wie? "Aan de politiek, Willemstad. Aan de corrupten, aan de ellende, aan de wanorde en de groeperingen die politiek Willemstad doen financieren."

Veiligheid dient samen met Nederland te worden aangepakt. Wat Pierre betreft mogen Marechaussee, Marine en RST een hoofdkantoor op Curacao hebben. Het Curacaose politiecorps moet onderdeel van het Nederlandse politiekorps worden. Nelson Pierre is duidelijk voor meer samenwerking met Nederland. "Als Jamaica Nederland zou hebben om hun te steunen zou Jamaica nooit zoveel geweld hebben. En wij hebben de kans om het met Nederland te doen en wij doen met Nederland vechten."

Radio Dolfijn heeft een speciale pagina gewijd aan de Statenverkiezingen. De dagelijkse gesprekken zijn live via internet te volgen en beginnen in Nederland om 12 uur 's middags. Een aangename tijd. Op de Dolfijn Download-pagina staan de interviews in mp3-formaat.

Voor mij was het optreden van Nelson Pierre een aangename verrassing. In principe heeft hij kans op slechts één zetel, te weinig om daadwerkelijk aan de poten van de gevestigde orde te zagen.

Alle posts over de Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006.

(Wordt vervolgd)

Comments

Leuk stukje...
Nelson Pierre he!?..hmmmm
Hou ik in gedachte.
Goede ideeen...zeker!!

@Cerito: Thanx! Nelson Pierre viel mij echt 100% mee.
Toch zijn er voor mij twee redenen om niet op de LNPA te stemmen.
Ten eerste haalt hij waarschijnlijk nooit meer dan 1 zetel.
Ten tweede, als een dergelijke idealist met zijn partij meer zetels haalt, dan gebeurt bijna altijd het volgende: de andere personen zijn een stuk minder idealistisch en proberen er een slaatje uit te slaan. Waarmee de idealistische partij uiteindelijk gewoon meedraait met de gevestigde partijen.
In mijn visie dient Pierre een samenwerkingsverband met Stanley Brown aan te gaan.

Dat zou een mooie combinatie zijn!

Waarom heeft hij in principe slechts kans op 1 zetel? Komt dat omdat ik hier teveel gezond verstand zie....