« Omgaan met fouten maken | Main | Eerste stellingen van 2006 »

Goed gereedschap stimuleert

Maandag 2 januari ging ik met Luchiano (8) naar Boek Plus, een kantoor- annex boekhandel aan de Kaya Salas voorheen Fokkerweg nummer 48 om een agenda voor het jaar 2006 te kopen. Hoeveel informatie kan men in één zin stoppen.

Boek Plus is een prettige winkel. Ruim opgezet met -uiteraard- veel boeken en kantoorartikelen. De boeken interesseren me nooit zo. Kantoorartikelen wel. Ordners, mappen, etiketten, agenda's, pennen, nietmachines, perforators, het is allemaal even mooi. Een agenda was snel gevonden. Vervolgens liep ik nog wat na te genieten tussen de schappen.

Luchiano was ook druk, hij stevende recht op de stelling met spelletjes af. Behendig leidde ik hem naar de etuis, een woord waarvan ik altijd ten onrechte dacht dat het de etui was. Hij mocht een nieuwe uitzoeken. Even later kwam hij met een vulpen in zijn hand naar mij toe: "Dit is de vulpen die ik bedoel, hij is veel beter dan die ik heb. Deze lekt ook geen inkt."

De vulpen kostte 12 gulden ofwel € 5.68 bij een wisselkoers van 2.11. Even later rekenden we een agenda, een etui en een vulpen af. Thuis probeerde Luchiano de vulpen onmiddellijk uit en hij was razend enthousiast. "Papa, hij schrijft zo fijn!"

Tot dusverre hield Luchiano helemaal niet van schrijven laat staan van dictees. Af en toe verzin ik een dictee om zijn peil wat op te krikken. Nooit heeft hij daar zin in, maar tot mijn niet geringe verbazing vroeg hij er nu zelf om. "Please, geef me een dictee!"

Vanaf maandag doen we nu elke avond twee kleine dictees. De zinnen zijn lang niet zo moeilijk als in het Nationale Dictee, hier een paar voorbeelden.

  • Hoeveel keer heb ik al gelukkig nieuwjaar gezegd?
  • Jullie gaan in juli op vakantie naar Nederland.
  • Elke dag zeg ik tegen hem dat hij recht moet lopen.
  • Zeeleeuwen kunnen erg goed een bal op hun neus houden.
  • Nog een dag vakantie en dan mag Jake weer naar school en is zijn moeder blij.

Eigenlijk stond in de laatste zin dat Luchiano weer naar school gaat, maar hij vroeg mij of ik dat in Jake wilde veranderen. Zijn nieuwe naam is namelijk Jake.

Na ieder dictee geef ik een punt. Woorden die hij verkeerd spelt komen terug in een volgend dictee. Het is opmerkelijk hoe snel Luchiano Jake vooruit gaat. En hij heeft er nog plezier in ook.

Wat een resultaat voor € 5.68.

Comments

Gaan jullie in juli op vakantie naar Nederland?

Het is algemeen bekend dat men van fouten leert.
En het is ook de drang om het de volgende keer goed te doen.
Leren kan best mooi zijn.

En teveel informatie in een zin maakt het er niet leesbaarder op.

"Maandag 2 januari ging ik met Luchiano (8) naar Boek Plus, een kantoor- annex boekhandel aan de Kaya Salas voorheen Fokkerweg nummer 48 om een agenda voor het jaar 2006 te kopen. Hoeveel informatie kan men in één zin stoppen."

Hoe laat was het? :-)

En wat ik echt wel wil weten: hoe lang is het geleden dat jullie in Nederland waren?

Dat heb je met computers ook vaak ;-)

Leuk dat een nieuwe vulpen zo stimulerend werkt dat Luchiano nu wel dictees wil maken. Ja sorry hoor, maar ik houd het bij zijn eigen naam, namen die helemaal niets van iemands echte voornaam hebben vind ik onnodig. Maar ik vraag me af of die fascinatie voor dictees nog lang voortduurt. In dit verband ben ik zeer benieuwd of Luch nog steeds zo snel zijn bed uitkomt op de muziek van MJ? Als dat nog steeds zo is, dan heb ik hoop dat hij die fascinatie voor dictees ook nog even volhoudt.

@Henk(ES): Dat zit er niet in denk ik, met een kleine die als alles goed gaat in mei ter wereld komt. Jullie en juli zijn echter woorden die zeker in een dictee (voor kinderen) thuishoren...
@Renesmurf: Leren kan zeker mooi zijn, al heb ik de indruk dat wij allebei meer praktijkmensen zijn dan dat we van de schoolbanken houden. De eerste zin was een experiment in het kader van een onderzoek, ahum.
@Cockie: Het was ergens tussen 15:20 en 16:15. Het precieze tijdstip kan ik misschien nog achterhalen als ik het bonnetje terugvind... De laatste keer dat wij in Nederland waren was ergens in september 2000, bij de bruiloft van mijn jongste zus Pascale. Het wordt dus wel weer eens tijd!
@Theo: Ha, de sekteleider van Apple Nederland spreekt... :-) Helaas is een Apple iets duurder dan 5.68 Euro. Toen ik jouw laatste movie zag was ik wel even jaloers, volgens mij is de software die jij gebruikt een stuk geavanceerder dan Windows MovieMaker...
@Cyberjunk: Elke dag dat hij blij zijn dictees maakt is meegenomen, als de prikkel van de vulpen niet meer werkt verzinnen we wel een nieuwe. Luchiano had vakantie vanaf eind december. Morgen gaat hij weer naar school. Zojuist heeft hij het alarm van de telefoon op 6 uur gezet, wel met een ander melodie-tje deze keer...

Hooo. Wacht even. Dat gaat niet zo maar even. Naams veranderingen kan pas gedaan worden als het knaapje 16 is geworden. Dan kost het per letter ook nog eens 1000 euri. En daarbij, op welk paspoort moet het komen te staan?

oja een nieuwe vulpen....*jaloers* ik ben dol op boekhandels.... de geur, al die mooie boeken op een rij..ik word er zooooo hebberig van :-)

Jullie gaan in juli op vakantie, mooie zin, naar Nederland, nog mooiere zin. Met de kleine, de mooiste zin. CasasPa

@Brillie: Eerst wil ik jouw paspoort wel eens zien. Of daar ook Brillie in staat of PE2KP of nog iets anders. Tegen de tijd dat Luchiano/Jake 16 is hoop ik toch dat hij een Nederlands paspoort heeft...
@Paola: Het gekke met jou is dat je dat volgens mij ook bij de Ikea, bij de Bijenkorf, bij de Albert Heijn, ja zelfs bij het Tuincentrum hebt... ;-)
@CasasPa: Daar zouden wij wel zin in hebben ja... :-)

Je hebt gelijk. Goed gereedschap stimuleert !

Off topic.
CasaMan..Heb je de Amigoe van gisteren goed gelezen?
Je hebt "de grootste krant van de Antillen" gehaald met je item over de websites van de verschillende politieke partijen..
Er staat zelfs een "link" naar jou pagina..
Op hoeveel staat het "tellertje-met-vlaggetjes" nu....

off topic too: woehoe! goed man ...

on topic: Jake? Jake & the fatman?

@Bodo: Volgens mij is dit het geschikte moment om die 'grap' te maken van: "Dat zei mijn vrouw vanacht ook"... ;-)
@Cerito: Ik lees alleen de online versie van de Amigoe, ben niet geabonneerd. Ik kan er niet bij! Please, help me with a screendump...
Vanaf de papieren versie is het een stuk lastiger om op de link te klikken...
@Bareuh: Ik moet het eerst zien, dan geloven... Geen idee waar hij die Jake vandaan heeft. Het zit in ieder geval wel diep. Als de baby een broertje wordt mag hij namelijk van Jake Luchiano heten...