« Beestenboel | Main | Salomon Kalou »

Wat deden jullie?

Oliver Hardy en Stan Laurel aka De Dikke en de DunneHet verleden en met name onze rol daarin heeft een grote aantrekkingskracht op Luchiano (7).

"Wat deden jullie vroeger, zonder computer, zonder tv?" is een vraag die hij regelmatig stelt. Ook wat ik vroeger leuk vond om te zien, waarover ik moest lachen.

Op de lagere school hadden we af en toe Film. Dan werd er een 8mm-projector van stal gehaald en namen twee klassen, ongeveer 80 kinderen, plaats in de dubbele zesde klas.

Meestal werd De Dikke en de Dunne vertoond en ik herinner me nog goed hoe hard ik daar om moest lachen. Grappiger dan Oliver Hardy en Stan Laurel kon niet.

Luchiano kent de Dikke en de Dunne alleen in een tekenfilmversie, op Boomerang. Voor zijn historisch besef moet ik toch eens een Dikke en de Dunne film huren bij de videotheek. Als ze die tenminste nog hebben.

Laatst had ik het met collega Yvette over de fascinatie van kinderen voor wat wij in het verleden deden, zonder computer en televisie. Yvette antwoordde: "Haha, ik zeg dan altijd die waren wij aan het uitvinden, voor jullie. Daarom hadden we geen tijd voor andere dingen!"

Comments

Die Yvette is een wijs mens, dat mag je wel zeggen. Ze heeft volgens mij gelijk, de techneuten uit de jaren 60-70 zijn werkelijk de grondleggers van wat er nu allemaal is op computergebied en de techneuten van tegenwoordig zetten het voort. Maar de tijd zonder TV heb jij niet meegemaakt Casa!! Zelfs in mijn jonge jaren- ik ben nu 54 jaar- was er al TV. Ik vraag mij zelfs af of jij de zwart-wit TV nog wel hebt meegemaakt, misschien nog net!! Maar jij bent toch al in een redelijk moderne tijd groot geworden. Alhoewel ik me soms verbaas over jouw kennis uit het verleden, Ik vraag me soms af waar jij zoveel kennis vandaan haalt.

In mijn jeugdjaren keek ik meer naar de duo “Abbot and Costelo” .... en de trio “Three Stooges”. Later in mijn tienerjaren werd het Bud Spencer en Terrence Hill.
Maar er is één oldie die ik maar al te graag terug zou willen zien .... Batman! Nee ... niet Batman Begins, ook niet Batman Returns en ook niet de Batman film van jaren 90.
Ik zou graag de allereerste Batman tv-series terug willen zien, met Adam West en Burt Ward. Ik zou buikpijn krijgen van het lachen ... terwijl het een best serieuze actiefilm was ... in die tijd (hahaha). Ik vind de hoofdspelers maar ook de medespelers geweldig ... vooral als je het terugziet. Mocht het ooit op TV komen of je hebt een video ervan .... neem een grote bak popcorn en fles wijn of sixpack bier ... en geniet van deze (nu) cult tv-serie.

O ja, wat betreft Luch, heb je nog niet ergens een oude mechanische typemachine staan? Dan kan hij zien wat het vroegere machineschrijven inhield, dat deden wij voordat de pc er was. Doe eens een spelletje ganzenbord met hem, of Mens Erger Je Niet, of het vlooienspel. Tenminste, als je die spellen in huis zou hebben. Voordat de computerspellen er waren, deden de mensen dat soort spellen en voordat de TV er was ook wel. Of ga eens met hem knutselen met klei of andersoortige vorm van handenarbeid. Dat kan weliswaar tegenwoordig ook nog wel, maar waar wordt nog geknutseld? Niet meer in de gezinnen, daar heeft de computer het gewonnen van het geknutsel. Of het op scholen nog gebeurt zou ik niet weten, bovendien weet ik ook niet hoe dat in Curaçao is, vergeleken met Nederland. Alleen in activiteitencentra wordt nog ouderwets handenarbeid gedaan voor zover ik weet, dus dat zou je ook tot het verleden kunnen rekenen. En vertel hem maar eens wat over het knikkeren, het touwtje springen en dat soort dingen, dan leert hij wel dat men zich vroeger zonder computer en TV echt niet hoefde te vervelen.

Mijn antwoord zou zijn: ik knutselde jouw in elkaar. Maar ja, daar zal hij nog wel niet aan toe zijn Gna.

@Cyberjunk: Yvette is een wijze vrouw, dat staat vast. Ik herinner me nog goed dat mijn zus en ik bij de Rosiers vrouwtje Bezemsteel gingen kijken. Op een bepaald moment onthulde mijn vader letterlijk (met een doek) onze eerste televisie. Ik weet er dus alles van! Ik heb Luchiano wel eens verteld over de aloude typemachine, ik geloof niet dat hij zich er echt een voorstelling van kan maken... :-)
@Amaro: Abbott & Costello vond ik ook prachtig. Batman ken ik vooral van de stripboeken, maar met een sixpack gaat zo'n film er zeker in...
@Brillie: Ik geloof het inderdaad niet nee... ;-)

Toen ik een jaar of zes was hadden we thuis inderdaad al TV. Maar als we bij mijn oma (Beppe)in Friesland gingen logeren mochten we altijd bij een mevrouw in het dorp TV gaan kijken!

Wat denk je van de oude bakelieten telefoons, die met zo'n draaischijf! Koffiemolens om de bonen te malen en het petroleum-stelletje (Beppe had er nog een staan maar gebruikte hem niet meer).

Oh ja, altijd als we bij haar logeerden mochten we in de winkel van meneer de Haan (Garijp) een kadootje uitkiezen voor één gulden. Mijn broer vroeg zich nooit af waarom de Matchbox autootjes maar niet duurder werden, en de kadootjes van mijn zussen en mij waren ook altijd precies één gulden. Wisten wij veel dat Beppe na het weekend het verschil ging bijbetalen!!!

Eh.. in mijn ´vroeger´ (ik ben 32) was er gewoon al computer en tv. Alleen langzamere, kleinere spelletjes en minder interessant zonder internet (computer) en met minder kanalen (tv)...

De vraag die ik mezelf vooral stel is: hoe konden we zonder internet?!?

Dat kan nog heel erg tegenvallen. Ik vond (en vind nog steeds) dat Laurel en Hardy het allerallerallergrappigst is wat er bestaat, beter nog dan Monty Python, ongelooflijk knap gemaakt...

Daarom liet ik mijn zoon van 15 "The Music Box" zien, die film waarin ze een piano moeten afleveren over een gigantisch hoge en smalle trap. Tijdens het kijken lag ik continu dubbel en mijn zoon keek steeds verveelder. Na tien minuten vroeg hij of er iets anders op mocht, want dit was zoooo flauw.

The Marx Brothers vondtie wel weer leuk. Raar volk, die jeugd van tegenwoordig.

@Willisha: De komst van de bakelieten telefoon in ons huis herinner ik me ook nog goed. Ja zelfs, centrale verwarming! Eerst met mijngas uit Limburg en later op aardgas...
@Arnoud: Ik vond die spelletjes toen ook al interessant. Weet nog dat we bij onze tafeltennisclub opeens 'Pong' kregen op een grote zwart/wit tv. Dat deed ik haast nog fanatieker dan tafeltennissen... en zonder internet!
@Jabby: Het is zeker knap gemaakt. Toch geloof ik niet dat ik nog steeds heel hard moet lachen om grappen die ik als 10-jarige leuk vond. Ik bedoel vroeger vond ik Barend Barendse (NCRV) ook leuk... :-)

Mmm nee, de dikke en de dunne vond ik nooit echt grappig. Dat was te oud.
Maar als Andre van Duin op tv was (met Corrie van Gorp en Frans van Dusschoten) lag ik echt helemaal dubbel.
Als ik het nu weer eens terug zie, kan er misschien net een glimlach van af.

Leuk dat iedereen wel nostalgische herinneringen heeft. In den Bosch was onlangs een tentoonstelling over de jaren 50 en trok heel veel publiek. Maar op 6 augustus staat bij ouderen vooral Hiroshima in het brein gegrifd: 1945. Ik was toen elf, maar weet heel goed dat het toen gebeurde, al kon ik mij er toen amper een voorstelling van maken. Dat kwam later en in deze dagen van herdenking opnieuw. En morgen op 8 augustus was Nagasaki aan de beurt. CasasPa.

Ha, hoewel pas 33 hadden wij in mijn jeugd ook geen douche! We stonden in mijn oude kinderbadje en sloten een tuinslang aan op de kraan. Soms ging ik in 'bad' in het lavet (voor de jongeren onder ons, dat is een oud model wasmachine, stenen bak met een bewegende stang erin die de was heen en weer wapperde in gloeiend heet water, die stang kon er dus uit :)) Een tv hadden we wel sneller en ik danste vaak met mijn moeder voor topop en was helemaal verliefd op Sandokan!

*Zit walgelijk nostalgisch te worden*

Ik zou niet meer zonder internet willen omdat ik zo huis gebonden ben, maar weet nog wel vaag dat we vroeger vaker spelletjes deden en meer boeken lazen. Zelfs toen ik destijds al internet kreeg.

@GJ: Het is een combinatie van 'de tijd' en je 'geestelijke leeftijd' vermoed ik. Waar lach je tegenwoordig om?
@CasasPa: Nu is het 8 augustus. Sindsdien (08.08.1945) is de wereld flink veranderd, maar volgens mij was de dreiging van een nucleaire aanslag niet eerder zo dichtbij...
@Cinner: Haha, Sandokan herinner ik mij ook wel. Maar ondanks zijn lange haren ben ik niet verliefd op hem geweest... ;-)