« Casa kijkt LOTR | Main | Lifelog Scrabble »

Moderne communicatie

In het onderhouden van contacten ben ik bepaald geen ster. Als ik het over het tijdperk van mijn jeugd heb, zegt Luchiano met enig medelijden in zijn stem: "Ja, ik weet het. Jullie hadden geen computers, geen televisie, geen leuk speelgoed. Papi, wat deden jullie toen?". Veel verder dan Voetballen, Lego en De Meccanodoos kom ik dan niet. Maar dat kan ook aan mij liggen.

In die tijd was het fenomeen penvriend(in) vrij populair. Vooral meisjes schreven graag brieven, voornamelijk naar andere meisjes en het liefst uit een ver land. Aangezien ik geen meisje ben, deed ik daar niet aan mee. Brieven schrijven is toch nooit mijn hobby geweest, brieven ontvangen wel. Een klein dilemma.

In augustus 1995 ben ik naar Curacao geëmigreerd. Om enig contact te houden met vrienden in Nederland, schreef ik zo nu en dan een brief. Het schrijven van een normale brief heeft voor mij een aantal nadelen. Destijds had ik thuis even niet de beschikking over een computer, daarom schreef ik mijn brieven met de hand.

Nu ben ik Database Administrator van beroep, het vastleggen van data is mijn lust en mijn leven. Daarom schreef ik mijn eigen brief nog een keer over, om hem vervolgens te archiveren. U kunt zich voorstellen dat dat een heel karwei is. Als ik al een brief schreef, was hij meestal vrij lang.

Een ander nadeel was dat ik helemaal naar het Postkantoor in Punda moest om postzegels te kopen en de brief op de bus te doen. Om een lang verhaal... email was een uitkomst voor mij! Ik heb enorm veel ge-emaild. De laatste jaren is de frequentie echter drastisch terug aan het lopen.

Dat realiseerde ik me eigenlijk niet zo, ja ik kreeg wel eens klachten: "Hé, wanneer mail je weer eens?". Nu pas weet ik hoe dat komt, dankzij mijn neef André! Deze neef leest mijn weblog en mailde mij laatst vrij uitgebreid. Het is gebruikelijk dat de ontvanger van een dergelijke mail dan een mailtje terugstuurt, nietwaar? Dat is er echter (nog) niet van gekomen.

In de comments bij Thom verslikt zich beklaagde André zich daarover. Hij zocht naar een verklaring en kwam op de proppen met de volgende prachtige zin:

"Anderzijds kan het zijn dat je nog slechts communiceert in de volledige openbaarheid van een weblogachtige omgeving waarbij privé gerelateerde mailings het onderspit moeten delven".

De spijker op zijn kop! Het handigste qua communicatie is als iedereen een weblog begint. Voor het zover is zijn we echter wel een paar jaar verder.

Ik denk dat ik vandaag maar eens een paar mensen ga mailen!

Comments

Ik wacht vol spanning!!!
@Andre: bedankt he..

Sinds ik blog verwaarloos ik ook al mijn email- en snailmail-penvrienden. Het is triest maar waar.
Maar als ik zeg dat ze mijn blog kunnen lezen, doen ze dat niet :(.
Ik heb geen zin om alles tien keer te vertellen. Als mensen niet met hun tijd mee willen gaan, dan horen ze maar niet meer van me :).

Inflatie der vriendschappen...

Werkt msn niet overzee?
(domme vragen bestaan niet)

MSN is, naast bloggen, idd ook een uitstekende manier van communicatie.

MSN werkt wel, maar om onverklaarbare redenen is mijn MSN-lijst niet zo groot. Veel van mijn 'contacten' MSN-nen blijkbaar niet...
@Pascale: Andre heeft zijn mailtje al binnen, ik ga zo aan de jouwe beginnen!

ook in mijn bestand zitten nog wel wat onbeantwoorde mails. Maar ik heb veel begrip ... voor wat dan ook. Toch een suggestie: als je iets ontvangt meteen een reply (de inhoud zien we wel weer).
CasasPa

Gek, bij mij is het precies andersom vaak. Veel mensen mailen mij niet meer terug. Blijkbaar omdat ze het idee hebben wel op de hoogte te zijn via mijn weblog. Wat niet helemaal zo is maar belangrijker, dan weet ik niet hoe het met hen gaat!!

@Peter, bedankt. Het was niet de bedoeling dat je een artikel aan mij zou wijden maar het heeft je wel weer even op scherp gezet. Je hoort nog van me.
@Ricky, iemands weblog lezen om zodoende op de hoogte te blijven en dus interesse te tonen is een prima uitgangspunt. Edoch, om als neven elkaar na dik 20 jaar (ja,ja...) weer even op vlieghoogte te brengen is een weblog niet de meest voor de handliggende optie. Niet ALLE informatie is voor iederen bestemd en je moet privacy kunnen en willen waarborgen. Vandaar iemands voorkeur voor de mail of een MSM-achtige constructie. Dit heeft dus niets te maken met het feit dat mensen niet met hun tijd mee willen gaan. Je zult te allen tijde wederzijds begrip moeten kunnen opbrengen voor de gemaakte keuze en deze niet moeten bagatelliseren. Ik ben er van overtuigd dat wanneer ik niet meer van die al 100+1x gestelde vragen heb, ook mijn mailfrequentie zal gaaan teruglopen. Da's geen probleem want dan is het contact toch al daar.
@Pascale, graag gedaan en @CasasPa, goede suggestie, Ik kom binnenkort bij jullie over de lijn.

@André: Daar heb je wel gelijk in. Maar als mensen al niet eens geïnteresseerd zijn in wat ik in mijn blog schrijf, dan vraag ik me af of ze de rest ook wel willen weten. Sommige mensen willen alleen maar over zichzelf vertellen. Wie mijn blog niet wil lezen, schrijf ik niet meer terug, zo simpel is dat. :)

@Ricky, ook daar heb je gelijk in. Je zou de stelling kunnen vasthouden "Geen interesse, geen relatie". Hoewel je voor mij (nog) een onbekende bent, ga ik je blog bekijken of je interessant bent voor vervolgcontact, zo simpel is dat.:)