« Een Donnerredenering | Main | Moderne communicatie »

Casa kijkt LOTR

Ter gelegenheid van Lucy's verjaardag zijn we gisterenavond naar de Return of the King geweest, het laatste deel van de Lord of the Rings trilogie.

Saruman, met het oog van SauronDwergen, Elfen, Hobbits en andere buitenissige wezens zijn niet mijn ding en films daarover al helemaal niet. Toch was ik enigszins enthousiast gemaakt door mijn collega Reynaldo. In Cuba wordt ontzettend veel gelezen. Reynaldo heeft de Lord of the Rings boeken al zo'n zes keer helemaal gelezen en hij kan er boeiend over vertellen. Met name over passages waar de film afwijkt van het boek.

Hij vertelde dat het boek gelijkenissen vertoont met de tijd van Nazi-Duitsland. Het eerste boek, The Fellowship of the Ring verhaalt over het bijeenbrengen van diverse volkeren om als geallieerde macht ten strijde te trekken tegen Het Kwaad. De vergelijking wekte mijn interesse en ik copieerde deel één en twee van de film op mijn laptop. Lucy en ik hebben ze gezellig thuis bekeken.

Deel drie, de Return of the King, besloten we in de bioscoop te kijken. Wat vond ik nou van deze film en van de trilogie? Wel, het is een meesterwerk! Dan heb ik het niet specifiek over de kwaliteit van de film, maar sjonge sjonge, wat een werk moet het geweest zijn om de decors, complete steden, kostuums, computeranimaties enzovoorts te maken! De beelden zijn werkelijk indrukwekkend.

De tegeltjesspreuk "Als de nood het hoogst is..." schoot mij regelmatig te binnen. Vooral als de goede legers in de pan gehakt dreigden te worden door Het Kwaad. Telkens weer dook er uit het niets hulp op: eerst bevriende legers, vervolgens een kolonne dode geesten en tenslotte reuzen-adelaars. Allemaal uiteraard precies op tijd.

Gollum, CasaSpider's favoriete figuur uit de Lord of the RingsBelangrijker is het thema Verleiding, met name geconcretiseerd in De Ring en mijn favoriete figuur Gollum/Smeagol. De begeerte om iets te krijgen, de moeite om er afstand van te doen, de tweestrijd, het bedrog om het doel te bereiken... men hoeft geen bijzonder rijke fantasie te hebben om daarmee uit de voeten te kunnen.

Dwergen, Elfen, Hobbits en ik zullen niet snel vrienden worden. En dan bedoel ik met name die kleffe Hobbits in hun kitscherige kabouterhuisjes. Om nog maar te zwijgen van hun glazige, verliefde blikken naar elkaar. De popcorn en de hotdog kwamen spontaan bijna weer naar boven. Na tien minuten Hobbits had ik een dringende behoefte om Saruman weer eens te zien. Of Sauron in het feeërieke Mordor.

Het is natuurlijk niet allemaal kommer en kwel, daarbij hou ik ook nog eens van overdrijven. De scene waarin Pippin, een Hobbit nota bene, een lied moet zingen voor Denethorn, de waanzinnige stadhouder van Gondor, terwijl deze zojuist zijn laatst overgebleven zoon Faramir een ongelijke strijd in heeft gejaagd, is van immense schoonheid.

Het uitzitten van de laatste 20 minuten, waar de ene Hobbit de andere in de armen valt, was een aantal bezoekers te gortig. Zij verlieten de zaal, wij bleven zitten tot het bittere einde. Waarschijnlijk ligt het aan mij, bij de sterfscene in de Titanic aan het eind, had de mannelijke hoofdpersoon van mij ook zeker tien minuten eerder van die ijsschots af mogen glijden.

Het is niet dat ik geen emoties heb, ja zelfs integendeel! Maar als een opgebouwde spanning van emotioneel via sentimenteel naar mierzoet verloopt, ga ik al snel het absurde van de situatie inzien. Dan is de film mij kwijt.

Maar ik ben blij dat ik hem gezien heb! Voor een professionelere recensie verwijs ik u naar de website van VW & LePaulski.

Comments

ik hou dus wel van elven en fantasy en noem het fraais maar op maar heb nog geen enkele film gezien...... vanwege dat gedoe van iedere keer een deel halverwege... en dan een jaar wachten, zie ik ze liever achter elkaar dacht ik.....maar dat blijkt opeens een hele zit te zijn..... ik ga me maar eens voorbereiden denk ik :-)

Ik heb ze vanaf deel een niet gezien, ik mis dus wel iets.

Ja, het is een meesterplan. En eigenlijk net zo mooi als het boek. En inderdaad, als je elke film zo gaat vergelijken, dan kan alles erin passen.

Volgens mij kun je voor een leuke film beter naar Elf. Alhoewel, dat is toch meer voor de kerst !

Pippin, Hobbits, Denethorn, pffff. En ik maar denken dat je voor The Matrix veel fantasie moest hebben ...

Ik heb anderhalve week geleden met beide zonen Return of the King gezien in de bioscoop en ik ben het helemaal met je eens: het is een fantastisch goeie film, maar die laatste 20 minuten zijn tergend. Ze hadden gewoon na die kronings-scene op moet houden.
Ik heb me laten vertellen dat de filmmaker dit heeft gedaan om de lezers van de LOTR boeken tevreden te stellen.

Mijn dochter heeft de LOTR marathon gedaan .... ze vond het een niet-te-vergeten belevenis.

Gollum is ook mijn absolute favoriet. Zo griezelig herkenbaar soms :-)
Ik heb zijn beeltenis dan ook maar levensgroot boven mijn bed gehangen, om me er elke ochtend aan te herinnerinen wie ik eigenlijk benssssssss.

The Secretary, raad ik u aan. Maar niet met Luciano.

@Henk: Collega Reynaldo (die het boek 6x heeft gelezen) vertelde me dat het einde eigenlijk heel anders is. Als de Hobbits terugkeren naar de Shire, blijkt dat Saruman, ontsnapt uit zijn toren, alle bewoners tot slaven heeft gemaakt. Wederom dient er een grote veldslag gehouden te worden, waarbij Saruman aan het eind wordt neergestoken en sterft.

Meestal vind ik films tegenvallen als ik het boek al heb gelezen, maar bij deze films viel het me erg mee. Het was allemaal ongeveer zoals ik me had voorgesteld, men heeft zich verdiept in de details uit het boek en dat kun je zien.
Maar zo'n film die duurt veel te kort om alles te laten zien wat er in het boek wordt beschreven. En ik vind dat er dan toch wel erg de nadruk op geweld is gelegd en te weinig op humor en op het karakter van de hoofdpersonen.
Leuk dat die film er is, maar ik zou iedereen aanraden om ook het boek te lezen.

Het 'goede' einde (Saruman in de Shire) en dan nog een laatste gevecht zal wel in de Xtended version van de DVD zitten.
Nog 1 jaartje wachten dus.....

Ga hem overigens dit weekend bekijken.

Regards from Britain... I love LOTR and I'm happy it's recognized all over the world!

hey iedereen,
ik heb ze allemaal gezien en als je er een mist mis je inderdaad wel iets! als je een van de drie op dvd wil kopen moet je die pakken waar 4 discs in zijn; er zijn veeeeeeeeel meer scenes op dan op de gewone dvd of video!!!
dada legawen xxx