« Op de valreep: Claudia N. | Main | Cito-toets »

Vakantieplanning

Projecten en vakantie zijn twee dingen die elkaar bijten. Met name Grote Projecten.

Stel er is een Project-X. De invoeringsdatum ligt ergens begin juli. Uiteraard dient er in de weken voorafgaand aan deze belangrijke datum van alles te gebeuren. En meestal is het zo dat vlak na het in productie nemen zich allerlei problemen voordoen.

Als een persoon die belangrijk voor Project-X is zegt dat hij de hele maand juli vakantie wil hebben wordt dit wellicht als een grap opgevat. Beter niet doen dus. Maar wanneer moet deze persoon nu zijn vakantie plannen?

Een woord dat onlosmakelijk met project, zeker in het geval van een automatiseringsproject, verbonden is, is vertraging. Het is niet ondenkbaar dat Project-X de maand juli doorsukkelt en in augustus of misschien zelfs pas in september of nog later wordt opgeleverd.

Achteraf had iedereen met gemak in juli op vakantie gekund. Het zijn van die vreemde dingen die men keer op keer ziet gebeuren maar waar weinig tegen te doen is als men er midden in zit.

Eigenlijk is vakantie ook een project.

Comments

Even wachten op het officiele uitstel als gevolg van de vertraging, en dan alsnog boeken voor juli ...

En wat Bodo zegt is waarschijnlijk ook niet goed mogelijk, of in elk geval heel moeilijk, want dat officiŽle uitstel zal toch meestal ergens halverwege juni bekend worden. En dan is als je pecht hebt, alles wat leuk is om te gaan doen volgeboekt.

Iedereen die plant om een project in juli of augustus af te ronden is in mijn ogen dom of op zijn minst onervaren. Het ergste wat ik ooit meemaakte is dat mij een al geboekte (en toegestane) vakantie alsnog geweigerd werd wegens vertraging. Uiteraard ging het project pas lang daarna in productie. Maar het ergste vond ik nog dat de vakantieweigering wel voor mij als 'uitvoerende' gold, maar niet voor de projectleiders en gebruikers.
Is jou bij de planning niet gevraagd wanneer je op vakantie ging? (domme vraag, natuurlijk niet)

Tegenwoordig heb ik gelukkig meer invloed op productiedatums, waardoor het probleem zich niet meer zo snel voordoet.

Ik heb het hele jaar vakantie. Wat dan? Al mijn projecten lopen daardoor vertraging op. Help help. CasasPa.

@Bodo: En anders is er nog de backup-DBA... ;-)
@Cyberjunk: Als we op vakantie gaan, gaan we naar de Dominicaanse Republiek. Daar is altijd een plekje voor ons...
@CuraKora: Het is inderdaad frappant dat sommigen (die eigenlijk onmisbaar) zijn wel wegkunnen, maar zo is het leven... ;-)
@CasasPa: Haha, ik weet zo snel geen oplossing. Wel dat ik met je wil ruilen!

Een planning is er om van af te wijken en liefst zo veel als mogelijk dan leert de planner voor de volgende keer dat hij die afwijking ook moet plannen (zowel positief als negatief).
Casa heb je trouwens een planner en een planning voor je project X vraag dan aan de planner om een critical path, als je die niet hebt ben je dus zelf de planner van project X dan is het makkelijk dan plan je dus nu je vakantie, is er wel een planner maar geen planning dan adviseer ik je nu die planner een planning te laten maken met jou vakantie erin is er wel een planner en ook een planning maar geen critical path dan kun je gegarandeerd op vakantie in Juni 2005.

Of je trek de stekker eruit (of een klein vier rus je) :)

oh vertel mij wat, ik werkte altijd op een instelling voor verstandelijk gehandicapten...liefste in de bouw dus bouwvak..... en dan vakantie plannen.... *gil*

@Ennu: Nou, voor ik jouw comment helemaal gelezen en gesnapt heb is het vrees ik al 2006... :-)
@Paola: Jij lijkt mij nou precies het type die dit soort dingen heel goed kan organiseren!